Büyük teknoloji şirketleri için vergi cennetlerinin sonu!

Yayınlama: 10.06.2021 13:49:00 Güncelleme: 10.06.2021 13:59:29

G-7 vergi anlaşması, Facebook, Google, Amazon gibi teknoloji devlerinin en önemli kaçış noktası olan vergi cennetlerini sona erdirebilir

Büyük teknoloji şirketleri için vergi cennetlerinin sonu!
Geçen hafta sonu, G-7 ülkelerinden (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD) maliye bakanları , dünyanın en büyük dijital şirketlerini etkileyebilecek vergi reformları üzerinde anlaştılar .
Mevcut haliyle, şirketler faaliyet gösterdikleri yerde vergilendirilir. Çok uluslu şirketler, kârlarını daha uygun vergi oranlarına sahip veya hiç vergi ödemeyen ülkelere kaydırabilir. Örnek: 2017'de Google, Bermuda'daki bir vergi cennetine yaklaşık 23 milyar doları taşımakla suçlandı .

Yeni plan ise şunları yapacak:
Ülkeler en az yüzde 15'lik bir küresel minimum vergi belirleyecek.
Ülkeler, en karlı çok uluslu şirketlere yüzde 10'luk marjı aşan karlarının yüzde 20'sini vergilendirme çıkaracak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) son tahmini, The Guardian'a göre yüzde 12,5'lik bir vergi oranı kullanılmasına rağmen reformların yıllık 81 milyar dolar getirebileceğini gösteriyor.

Peki, büyük teknoloji devleri bu konuda ne düşünüyor? Bunlardan üçü ilginç bir şekilde reforma destek veriyor:
Google, Sky News'e anlaşmayı desteklediğini ve "dengeli ve dayanıklı" bir anlaşma umduğunu söyledi.
Facebook'un Küresel İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg , anlaşmayı "İşletmeler için kesinlik ve küresel vergi sistemine halkın güvenini güçlendirme yolunda önemli bir ilk adım" olarak nitelendirerek destek verdiğini açıklayan bir tweet attı.
Bir Amazon sözcüsü CNBC'ye , teklifin "Uluslararası vergi sistemine istikrar getirme" çabalarında ileriye doğru bir adım olduğunu söyledi .

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Temmuz ayında, G-7 Ekim Zirvesi öncesi nihai bir anlaşma imzalanabilir. G-20 ülkeleri de bu sürece dahil olabilir. Ki bu, reformun Türkiye'de de uygulanabileceği anlamına geliyor.