Carbon Coin (CRB) nedir?

Yayınlama: 06.08.2021 13:28:00 Güncelleme: 06.08.2021 14:57:49

Twitter'da Türk kullanıcılar arasında bot tweetlerle trend olan Carbon Coin nasıl çalışıyor? Ne vaat ediyor?

Carbon Coin (CRB) nedir?
Bugün twitter Türkiye gündeminde carbon coin vardı. İşin ilginç yanı ise carbon coin kelime öbeğinin TT listesine suni olarak, yani manasız bir takım kelimelerden oluşan twitlerle girmiş olmasıydı. Sosyal medya jargonunda bu tarz eylemlere spam ya da bot TT deniyor. Peki bu neden yapılıyor? Carbon coin gerçekte nedir ve neden gündem yapılmaya çalışılıyor?

İşte carbon coin hakkında bilmeniz gerekenler...

Aslında carbon coin, CRB sembolüyle çıkan ve arka planda da iyi bir niyetle çıkarılan bir kripto para. İnternet sitesinde carbon coin için, 'blockchain ağında yenilenebilir ve sonsuz enerji' sloganı kullanılıyor.
İddiası ise yenilenebilir enerji kullanımını deteklediği, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele ettiği yönünde. Blockchain zincirindeki işlemlerde enerji tüketimini sıfıra indirmeyi hedeliyor. Çevre dostu olarak kendini nitelendiriyor.

CARBON COIN'İN AMACI NEDİR?
Yine projenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, "Projenin amacı, blockchain ağındaki işlemlerde kullanılan enerjiyi yenilenebilir hale getirmek ve tüm işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirmek. Carbon Coin, insanlar, kuruluşlar, şirketler, yeni başlayanlar ve merkezi olmayan finans (DeFi) için büyük ölçekli tokenleştirmeye izin veren ilk sıfır enerji kullanımlı platform olduğu iddiasında. Yenilenebilir enerji sistemi, kullanımı kolay ve evrensel bir ekosisteme ihtiyaç duyan Carbon Coin tarafından oluşturulan bir süreç olduğunu öne sürüyor. Carbon ekosistemi ile herkes herhangi bir jetonu kolayca oluşturabilecek, ücretsiz olarak onaylatabilecek ve uzun vadede geliştirebilecek. Carbon Coin, bireylerin, firmaların ve kuruluşların tokenleştirilmesine ve ayrıca token yardımcı programlarının yönetilmesine, kitle fonlamasına ve yeni projelerin kolayca listelenmesine olanak tanıdığını iddia ediyor.
İnternet sitesinde şöyle deniyor: "Buna ek olarak, dünya çapındaki şirketler artık her zamankinden daha fazla bağlantılı ve birden fazla dış değer transferine sahip. Son olarak, küresel enerji piyasası, Carbon Coin gibi blok zinciri tabanlı çözümler oluşturmak için harika bir ortam yaratan en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Bu üç faktör, elektriğin nasıl bulunduğuna benzer şekilde, ilk büyük ölçekli yenilenebilir enerji platformunu oluşturmak için onu mükemmel bir yer haline getirdi."

Peki bu projenin arkasında kimler var?
CEO'su bir bilgisayar mühendisi olan Stroung Arthur fakat bu isim, şahsın sadece nickname'i. Yani gerçek ismi değil. Yazılım geliştirmenin başında ise bir Türk, Uğur Şahanlar var. Pazarlama danışmanı Mursalin Khan.

Carbon Coin yani CRB'nin hedefi ne?
Öncelik; BSC ve ETH ağında çekirdek satışı sonrasında elde edilecek fon ile sıfıra yakın enerji ile kripto para üreterek geleneksel finansal varlıkların dijital ağa geçişini hızlandıracak. Ekibin airdroplar, market listeleri, ünlü reklam yüzleriyle fırsatlar vb. teklifler sunacak. Karbon ekibi tarafından oluşturulacak fondan elde edilecek tüm gelir ile belirli periyotlarda CRB'ler satın alınacak ve satın alınan CRB'ler yakılarak imha edilecek. Enerji şirketleri, bankalar ve hatta hükümetlerle ortaklaşa çalışarak bu teknolojiyi tüm dünya nüfusuna getirmek için çaba sarf edilecek.

CARBON COIN'İN GELECEĞİ
Seed yani Tohum aşamasında 24 aylık kilit dönem söz konusuydu. Daha sonra ise 6 aylık bir serbest bırakma aşaması. Bu dönemde 10 milyon CRB çıkacaktı. Her bir CRB'nin fiyatı 0.06 dolar olacaktı. Ki bu aşama 2 Şubat 2020'de başlayacaktı. 
Bugün neden Carbon Coin'in gündeme geldiğine gelince. Bunun sırrı Erken Tur denilen ikinci aşamada saklı. 6 aylık bir kilitlenmeden sonra serbest ticarete geçilecek bu dönemde 20 milyon CRB halka arz edilmesi hesaplandı. Her bir CBR'nin değeri 0.1 dolar yani 10 sent olarak belirlendi. Ve bu süreç 30 Temmuz 2021'de başladı. Yani twitterdaki anlamsız sözcüklerden oluşan botların anlamı işte burada ortaya çıkıyor. Carbon Coin ICO için pazarlama aşamasına geçmişti. Ve bu süreç 15 Ağustos 2021'e kadar sürecek. Yani bugünden itibaren yaklaşık 10 gün sonra jeton satışı başlayacak. Her bir jeton 0.35 dolar, yani 35 sent olacak. Toplamda 30 Eylül 2021'den sonra serbest olarak işlem görmeye başlayacak olan 30 milyon Carbon Coin arz edilecek.

Elbette pazarlama önemli bir enstrüman fakat bunun twitterda artık herkesin keşfedebildiği bir bot yöntemiyle yapılması ne kadar sağlıklı, burası tartışılır. Özetle proje iddialı, hedef teorik olarak güzel fakat pazarlama yöntemi çok garip.

White Paper'a bakarsak: Jeton dağıtımı şu şekilde olacak:
Tohum Aşaması: Yüzde 5
Jeton Satışı: Yüzde 15
Satış Fiyatı: Yüzde 10
Hisse: Yüzde 20
Şirkete: Yüzde 15
Takıma: Yüzde 5
Eko Sisteme: Yüzde 30
TOPLAM ÇIKARILACAK TOKEN: 200 milyon CRB