CI Ratings, Türkiye'nin görünümünü negatife indirdi

Yayınlama: 29.11.2021 10:43:00 Güncelleme: 29.11.2021 10:40:26

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Capital Intelligence Ratings, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümlerini "durağan"dan "negatif"e indirdi. Aynı zamanda yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli notları 'B+' ve kısa vadeli notları 'B' olarak yineledi.

CI Ratings, Türkiye'nin görünümünü negatife indirdi

CI Ratings, Türkiye'nin görünümünü "negatif"e indirmesine neden olarak uygulanan gevşek para politikasının ve uluslararası yatırımcı güveninde kötüleşmenin Türkiye'nin çekirdek ekonomik kırılganlıklarının gerçekleşmesi risklerini artıracağı beklentisini yansıttığını vurguladı. Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacı ve düşük net döviz rezervleri dikkate alındığında yatırımcı güveninde bir düşüşe karşı oldukça kırılgan olduğunu vurgulayan CI, finans dışı şirketler ve bankacılık sektörünün döviz risklerinin TL'de hızlı bir değer kaybını ve ekonomi politikalarına yurt içi güvende düşüşü artırdığını da savundu. 

Bununla birlikte CI Ratings, Türkiye'de kamunun cari ılımlı borç stoğunun kredi notlarını desteklemeye devam ettiğini, kredi notlarının yüksek politik riski, büyük ve artan makroekonomik dengesizlikleri de dikkate aldığını da vurguladı.

Negatif görünümün krredi notunun gelecek 12 ayda düşürülebileceğine işaret ettiğini belirten CI, otoritelerin finansal riskleri ve dış kırılganlıkları azaltacak tedberler uygulamaları halinde gelecek 12 ayda görünümün yeniden "durağan"a yükseltilebileceğini de ifade etti.