Çin, e-yuan için sigorta kartını çekiyor

Yayınlama: 31.08.2021 15:12:00 Güncelleme: 31.08.2021 15:21:28

Dijital merkez bankası parası konusunda dünyaya açık ara fark atan Çin, şimdi de e-yuan'ı sigorta işlemlerinde kullanmayı planlıyor

Çin, e-yuan için sigorta kartını çekiyor
Çin Halk Bankası tarafından geliştirilen CBDC , Dijital Yuan veya e-yuan, çok sayıda il ve şehre yayılan deneme aşamasının son aşamalarına yaklaşıyor. Deneme aşamasında kesilen e-yuan'ın toplam değeri Haziran ayında 5,3 milyar dolara ulaştı. Şimdi Devlete ait Çin İnşaat Bankası, küçük perakende ödemelerin ötesinde e-yuan kullanımını araştırıyor .

SCMP'de yayınlanan bir rapora göre, Devlet Bankası, yatırım fonları ve sigorta ürünleri satın almak için e-yuan kullanmak istiyor. Banka, e-yuan sahiplerinin yatırım fonları için ödeme yapmasına izin vermek için Shanghai Tiantian Fund Distribution ile birlikte çalışmaya başladı .

Çin İnşaat Bankası başkan yardımcısı Zhang Min, şunları söyledi:

"Ödeme verimliliğini artırma yeteneği nedeniyle ödeme sistemimiz için önemli olduğunu düşündüğümüz merkez bankası dijital para biriminin araştırma ve geliştirme çalışmalarına 2017'den beri katılıyoruz."
 
Çin , egemen dijital para biriminin geliştirilmesi söz konusu olduğunda, şu anda emsallerinden yıllarca ileride. Çin diğer ülkelerin çoğu bunun farkında bile değilken Çin Merkez Bankası 2014 yılında CBDC üzerine çalışmaya başladı. Şimdi yüzden fazla ülke kendi porjelerini başlatmak için çalışırken, Çin önemli bir avantaja sahip.

Dijital yuan denemeleri, devlet çalışanlarına tahsis edilen seyahat yan kuruluşlarıyla 2019'da başladı. Bu daha sonra insanların CBDC kullanarak günlük ihtiyaç ürünlerini satın alabilecekleri perakende pazarlarına ve zincirlerine genişletildi. Merkez Bankası ve devlet bankaları daha sonra deneme alanını birkaç yeni eyalete genişletti ve burada seçilen kullanıcılar için milyonlarca e-yuan havadan dağıtıldı.

Merkez bankası, bireysel müşteriler için 7,23 milyon ve şirketler için 1,19 milyon dijital cüzdan oluşturduğunu söyledi. Bank of Communication (Bocom) başkan yardımcısı Qian Bin, "Çin'in merkez bankası dijital para birimi bir tür yasal ödeme aracıdır ve ticari bir banka açısından, para biriminin gelişimini ve likiditesini kolaylaştırmak bizim yükümlülüğümüzdür" dedi.