Çin kripto paraları yasakladı mı? Yanıt: Hayır

Yayınlama: 24.09.2021 16:04:00 Güncelleme: 24.09.2021 16:17:07

Bitcoin'in 45 bin dolardan 41 bin dolarlı seviyelere inmesine neden olan haber dalgasının aslı ne? Çin'in açıklamasında yeni bir şey var mı? Yanıt: Yine hayır

Çin kripto paraları yasakladı mı? Yanıt: Hayır
Çİn'in kripto para faaliyetlerini yasakladığı haberi Evergrande sonrası toparlanma çabasında olan Bitcoin'de yeni bir sert satış dalgası getirdi. Bu haberin bu kadar etki yaratmasının en önemli sebebi haberi yayan kuruluşun kripto paraya bakış konusunda negatif ayrışan Bloomberg olmasıydı. Halbuki Çin'in açıklamasında yeni olan hiçbir şey yoktu ve yapılan açıklama Çin tarafının odağı gayrimenkul piyasasını zor duruma sokan ve yabanacı yatırımcı kaçışını tetikleyen Evergrande'den uzaklaştırmaktan başka da bir amaç taşımıyordu.

ÇİN MERKEZ BANKASI'NIN KRİPTO PARA AÇIKLAMASI NE DİYOR?
Çin Merkez Bankası aslında daha önce de defalarca yaptığı açıklamaları yinelemekten başka hiçbir yeni unsur taşımıyor.
Açıklamada şunlar belirtiliyor: 
“Sanal para birimiyle ilgili ticari faaliyetler yasa dışı finansal faaliyetlerdir. Yasal para birimi ve sanal para birimi takası işi yürütmek, sanal para birimleri arasında takas işi yapmak, sanal para birimlerini merkezi bir karşı taraf olarak alıp satmak, sanal para işlemleri, token ihraç finansmanı, sanal para türevleri işlemleri ve diğer sanal para birimi ile ilgili bilgi aracılık ve fiyatlandırma hizmetleri sağlamak token ve biletlerin yasa dışı satışından, yetkisiz kamuya menkul kıymet ihracından, vadeli işlemlerin yasa dışı işletilmesinden, yasa dışı fon toplama ve diğer yasa dışı finansal faaliyetlerden şüphelenilen ticari faaliyetler, yasalara uygun olarak kesinlikle yasaktır ve kesin olarak yasaklanmıştır."

Çin Merkez Bankası bu pozisyonu aslında 5 yıl önce almıştı ve Çin'de Çinlilere kripto hizmetleri sağlayan denizaşırı şirketlere yardım eden kişilerin soruşturulabileceği dışında hiçbir şey değişmedi. Bu da zaten beklenen bir şeydi.

Özellikle de Çin Merkez Bankası bu hafta yaklaşık 100 milyar dolar basmışken. Bunun 10 milyar doları bugün ve son beş gün içinde 71 milyar doları daha büyük olasılıkla Cumartesi günü gelecek.

Yani açıklama Yuan devalüasyonundan dikkati dağıtmak ve Çin vatandaşlarını güvenli limanlara kaçmaktan caydırmak için Bitcoin gibi sabit arz varlıklarını gündem dışında tutmak amacı taşıyordu.

Bununla birlikte, söz konusu olan Çin bile olsa Bitcoin işlemlerini engellemenin imkansızlığı çok önce kanıtlandı. Çünkü bitcoin eşler arası işlem ve bankacılık sisteminin dışında her şekilde alınıp satılabiliyor. Bu yüzden de yasaklanması pratikte imkansız ve bir şey ifade etmiyor.

Çin Merkez Bankası, Çin'de kripto ticaretinin arttığını söyleyerek aslında bunu kabul de ediyor.