Çip kirizi araç kiralamayı da vurdu! İkinci elde ihaleler başladı!

Yayınlama: 03.05.2021 16:46:00 Güncelleme: 03.05.2021 17:03:38

Chip tedarik sorunu nedeniyle Ford da yeni bir üretim kesintisine gideceğini açıklarken sorun, araç tedariğine de yansıdı. Sıfır araç bulamayan rent a car şirketleri ikinci el araç ihalelerine girmeye başladı

Çip kirizi araç kiralamayı da vurdu! İkinci elde ihaleler başladı!
Küresel çip krizi nedeniyle araç üretiminin azalması, kiralama  şirketlerini kullanılmış arabalara yöneltti. Sektörde yaşanan araç  kıtlığı dolayısıyla ikinci el araçlar ihalelerle satılmaya başladı

bloomberght.com'da yer alan habere göre, Çip krizi oto kiralama  sektöründe de kuralların değişmesine neden oldu.

Küresel olarak sektörün önde gelen markalarından Hertz ve Enterprise  gibi şirketler çip krizi nedeniyle üretimin düşmesi sonrasında yeni  araç bulmakta zorlanırken bu şirketlerin daha çok ikinci el araç  pazarına yöneldiği görüldü.

Hertz’e ait olan Dollar Thrifty Automotive Group’un eski Yönetim Kurulu Üyesi ve bağımsız danışman Maryann Keller, “Daha önce sedan ve SUV satın almak için açık artırma yapılmazdı. Şu an özel bir durum  yaşanıyor, araç kıtlığı var” yorumunu yaptı.

BU HABER SİZİN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Geçen yılın sonuna doğru başgösteren lojistik sorunları nedeniyle yaşanan araç tedarik sıkıntısı, beraberindeki kur artışıyla birlikte Türkiye pazarında da sıfır araç bulunmamasına neden olmuştu. Bu durum ise araç kıtlığı çekilen pazarda ikinci el fiyatlarını astronomik seviyelere çekmiş, bazı ikinci el araçlarda fiyatlar sıfır versiyonun fiyatını bile geçmişti. Bu yılın başında ise lojistik sorunlar çözülmesine rağmen kurda yaşanan aşırı dalgalanma araç fiyatlarının hızlı şekilde geri gelmesine engel olmuştu. Kurda dengelenme beklerken bu defa başlayan çip tedarik sorunu, otomotiv devlerinin birbiri ardına üretim kısıntılarına gitmesine neden oldu. Halen de her gün yeni bir üretim kesintisi haberi geliyor. Bu da sıfır araç tedariğinde global bizde bir sıkıntının yaşanmasını, bu sıkıntının Türkiye'ye de sirayet etmesini kaçınılmaz kılıyor. Sıfır otomobil fiyatlarında arz-talep dengesizliğinin yanında kurdan da kaynaklı yeni artışlar kaçınılmaz olarak ikinci el fiyatlarında yeni bir dalgalanmayı getirebilir. Eğer yakın bir zamanda otomobil almak veya otomobilinizi değiştirmek niyetindeyseniz, bu haberle ilgili gelişmeler sizi çok yakından ilgilendiriyor.