DDK, hangi döviz işlemlerini inceleyecek?

Yayınlama: 29.11.2021 15:08:00 Güncelleme: 29.11.2021 15:14:04

Devlet Denetleme Kurulu, döviz piyasasındaki manipülasyon araştırması sonuçları ile ilgili kurumlarla paylaşmanın yanı sıra gerekli görürse savcılığa da suç duyurusunda bulunacak

DDK, hangi döviz işlemlerini inceleyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla döviz piyasasındaki manipülasyon iddialarının araştırılması için harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu (DDK), çalışmasını yürütürken belirli bir limitin üzerindeki döviz alımlarına odaklanacak. 

Üst düzey bir yetkilinin Bloomberg’e verdiği bilgilere göre DDK, çalışmasına ilgili kurumlardan geçici personel davet ederek başlayacak. Süreç yine kurumlardan bilgi ve belge talep edilerek ilerletilecek.

BORÇ İÇİN ALINANLARA BAKILMAYACAK

DDK, araştırmasının ne zaman sonuçlandırılacağı konusunda henüz bir takvimlendirme yapmadı ancak çalışmanın kısa sürede bitirilmesi planlanıyor. Çalışmada hazırlık aşamasında manipülasyon iddiaları konusunda bir limitin üzerine odaklanılacak. Bunun üzerinde yapılan işlemler mercek altına alınacak. Araştırma sırasında kişilerin maaşlarıyla ilgili tasarruflarının yanı sıra, ihtiyaca yönelik döviz alımları, şirketlerin borçlarına yönelik işlemleri de dikkate alınmayacak.

Bloomberg'in haberine göre, DDK çalışması sonrasında elde ettiği bilgileri Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu ve Mali Suçları Araştırma Kurulu olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşacak ve görev alanlarına giren konularda adımların atılmasını isteyebilecek. Kurul ayrıca cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilecek.