Decentraland (MANA) coin nedir? Neden yükseliyor? White Paper'da neler var?

Yayınlama: 26.08.2021 12:06:00 Güncelleme: 26.08.2021 13:36:37

Alt coinler arasında sosyal medyada son günlerde en çok dikkat çeken coinlerden biri olan MANA coin yani Decentraland nedir?

Decentraland (MANA) coin nedir? Neden yükseliyor? White Paper'da neler var?
Bitcoin Dominance'ın arttığı şu günlerde alt coinler arasında seçici alımlar ve yükselişler var. Bunlar genellikle iyi projelere sahip coinler olarak dikkat çekiyor. Son günlerde sosyal medyada kripto para yatırımcıları arasında sıkça adı geçen MANA coin yani Decentraland de bunlardan biri. Peki MANA nedir?

Oyun tabanlı geliştirilen coinlerden biri olan MANA, Decentraland platformuna dayanıyor. 

BUGÜN YÜZDE 8 YÜKSELEN MANA COIN'İ SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

DECENTRALAND NEDİR?
Decentraland, geliştiricilerin bunun üzerine uygulamalar oluşturmasını ve bunlardan para kazanmasını sağlayan, paylaşılan bir sanal dünya için dağıtılmış bir platformdur. Üzerine uygulamaların inşa edilebileceği arazinin kıtlığı, kullanıcıların dikkatini çeken ve içerik oluşturuculara gelir sağlayan merkezler yaratır.
Decentraland, meta veri deposu olarak da bilinen paylaşılan bir sanal dünyayı desteklemek için bir altyapı sağlar. Arazi mülkiyeti için merkezi olmayan bir defter, her bir arazi parselinin içeriğini tanımlayan bir protokol ve kullanıcı etkileşimleri için eşler arası bir ağdan oluşur.

MANA COIN NEDİR?

MANA jetonları dünyada arazi, mal ve hizmet satın almak için kullanılacaktır. MANA belirteçleri, içerik oluşturmayı ve kullanıcı benimsemeyi teşvik etmek için de kullanılacak, bu nedenle ilk merkezi olmayan sanal dünyayı önyükleyecek.

DECENTRALAND'İN OLUŞTURULMA SEBEBİ
Facebook gibi büyük özel platformların geliştirilmesi, yüz milyonlarca kullanıcının bir araya gelmesine, etkileşime girmesine, içerik paylaşmasına ve oyun oynamasına izin verdi. Ağ etkileri, geniş çevrimiçi toplulukların ve oyun şirketlerinin gelişmesine yardımcı oldu.
Merkezi kuruluşlar tarafından kontrol edilen bu platformlar, ağın kurallarını ve içerik akışını yönetirken, platformlara trafik çeken topluluklardan ve içerik oluşturuculardan önemli gelir elde eder. Decentraland, içerik oluşturucularının katkılarının tam değerine sahip olmalarına ve bunları yakalamalarına olanak tanıyan bir ağ kurmayı amaçlıyor.

DECENTRALAND (MANA) NE ZAMAN KURULDU?
Mevcut ekip 2015 yılında Decentraland üzerinde çalışmaya başladı. O zamanlar, tüketici odaklı bir platform için gerekli olan blok zinciri tabanlı altyapının çoğu eksik olduğundan, kripto varlıkların benimsenmesi henüz emekleme aşamasındaydı. O zamandan beri, tüketici benimseme ve altyapı oluşturma hızı patladı. Örneğin, Temmuz 2017 itibariyle, Coinbase tek başına 8,4 milyon kullanıcı hesabına ulaştı ve bunların yarısı eklendi.

Bu büyüme, Decentraland gibi sanal bir dünyada gerçekleşecek olan merkezi olmayan ticareti besleyecek kadar büyük bir kullanıcı havuzuna yol açtı.

Ethereum'un öncülük ettiği blok zinciri altyapısı artık daha yaygın olarak bulunurken, mikro ödemeleri hızlı bir şekilde işlemek için etkili bir yöntemin olmaması, ağ işlemlerinin verimini kısıtlıyor.

Kripto para birimlerinin küresel, anında ve düşük maliyetli bir ödeme yöntemi olarak olgunlaşması hala gelişmektedir. Kısa vadeye ulaşmak için ödeme işlemlerinin zincir dışı gerçekleşmesi gerekecektir.
Blockchain ödeme ağlarında orta vadeli ölçeklenebilirlik. Bitcoin'in Lightning Network'ü veya Ethereum'un devlet kanalları gibi çözümler, düşük ücretlerle hızlı, küresel bir ödeme sistemi sağlamanın eşiğinde.

Diğer sistemlerle çalışabilirlik, gizlilik ve standardizasyon pahasına olsa da, günümüzde daha merkezi çözümler işe yarayabilir. Decentraland, içerik oluşturucular ve kullanıcılar arasındaki düşük maliyetli, doğrudan ödemelerin internet ticaretini kökten değiştireceği fikri üzerine inşa edilmiştir.

Decentraland, dijital gayrimenkulün sahipliğini bir blok zincirindeki kullanıcılara tahsis etmek için bir kavram kanıtı olarak başladı. Bu dijital gayrimenkul, başlangıçta, her pikselin sahibini tanımlayan ve pikselin rengini tanımlayan meta verileri içerdiği, sonsuz bir 2B ızgara üzerinde bir piksel olarak uygulandı. Deney, Decentraland'ın Taş Devri olarak adlandırıldı.

2016 yılının sonlarında ekip, arazi parsellerine bölünmüş bir 3D sanal dünya olan Bronz Çağı'nı geliştirmeye başladı. Her bir paketin sahibi, değiştirilmiş bir Bitcoin blok zinciri kullanarak onu bir dosyaya hash referansıyla ilişkilendirebildi. Bu referanstan, sanal dünyayı keşfeden kullanıcılar, o konumda görüntülenecek modelleri ve dokuları tanımlayan parselin içeriğini içeren dosyayı indirmek için bir

Dağıtılmış Karma Tablosu (DHT) ve BitTorrent kullanabilir.

İlk dünya izleyicisini decentraland.org/world'de ağırladık. Herhangi bir meraklı, bir düğüm çalıştırabilir, blok zinciri indirip doğrulayabilir ve daha gelişmiş talimatları izleyerek dünyayı keşfedebilir.

Decentraland'ın bir sonraki versiyonu olan Demir Çağı, mevcut arazi mülkiyeti katmanları ve içerik dağılımı tarafından yönlendirilen bir ekonomi ile sosyal bir deneyim yaratacaktır. Demir Çağı'nda geliştiriciler, Decentraland'in üzerinde uygulamalar oluşturabilecek, bunları diğer kullanıcılara dağıtabilecek ve bunlardan para kazanabilecekler.

Demir Çağı, eşler arası iletişim, etkileşimli içeriği etkinleştirmek için bir komut dosyası sistemi ve dünya içi işlemler için hızlı kripto para birimi ödemeleri sistemi uygulayacak. Konumlandırma, duruşlar, sesli sohbet ve daha fazlasını sağlayan sosyal deneyimler için bir iletişim katmanı gereklidir; Decentraland bunu bir P2P ağı ile başarır.

Komut dosyası sistemi, arazi sahiplerinin arazi parsellerinde çalışan 3B nesnelerin, sesin ve uygulamaların davranışlarını ve etkileşimlerini tanımlamak için kullanacakları araçtır. Son olarak, düşük ücretli bir ödeme sistemi, sanal dünyanın hızlı ortamında bir ekonomi geliştirmenin anahtarıdır.

Arazinin komşuluğu, Decentraland parsellerini web etki alanlarından benzersiz kılar. Yeni arazi parselleri mevcut parsellere bitişik olmalıdır. Bu komşuluk, yeni içeriğin mekansal keşfine ve özel bir konu veya temaya ayrılmış bölgelerin yaratılmasına izin verir. Her web etki alanı diğer içeriklere sınırsız sayıda köprüye sahip olabilirken, Decentraland'deki parsellerin sabit miktarda bitişikliği vardır. Ek olarak, bitişik parsellerin içeriği uzaktan görülebilir. İçerik oluşturucular için bölgelerin oluşturulması, hedeflenen trafiğe erişim sağlar; son kullanıcılar için temalı deneyimlerin keşfedilmesini sağlar. Kullanıcılar mahalleler arasında seyahat edebilir ve rastladıkları uygulamalarla etkileşime girebilir. Bitişikliğe göre bu keşif, sonsuz araziye sahip olmakla çelişir: bu senaryoda, kullanıcılar, içinden geçerek ilgili içeriği bulmakta zorlanırlar. Kıt arazi ile geliştiriciler, yüksek trafikli alanlarda arazi satın alarak kullanıcılar elde edebilir. Bu, District0x.io.9'da halihazırda olduğu gibi ikincil pazarların arazi mülkiyeti ve kiralamalar etrafında gelişmesine izin verecektir.

Decentraland'ın uygulama geliştiricilere sunduğu değer önerisi, uygulamaları ve kullanıcıları arasındaki ekonomik etkileşimlerden tam olarak yararlanabilmeleridir. Bu ekonomik etkileşimlere izin vermek için platform üç şeyin alınıp satılmasına izin vermelidir: para birimi, mallar ve hizmetler.
Decentraland, internetteki herhangi iki kullanıcı arasında küresel, anında ve uygun maliyetli ödemelere izin veren bir çekirdek sistemi entegre edecek. Kripto para birimleri, taraflar arasında güvene dayalı olmayan ödeme kanallarının kurulmasına izin verir, düşük güvene sahip hub ve bağlı sistemler zaten mümkün.

DÜNYA İÇİ EKONOMİ
Decentraland'de sağlanacak hizmetler için, geliştiricilerin kullanıcılar ve uygulamalar arasındaki etkileşimleri programlamasını sağlayan bir komut dosyası sistemi geliştiriliyor. Bu komut dosyası oluşturma sistemi yalnızca istemci tarafında çalışır ancak farklı veri akışı modellerine izin verir: Yalnızca yerel efektlerden ve geleneksel istemci-sunucu mimarilerinden durum kanallarına dayalı P2P etkileşimlerine kadar. Programlama yapan geliştiriciler, hızlı, ucuz mikro ödemelerin, kanıtlanabilir şekilde adil oyunların, merkezi olmayan depolamanın ve blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeler kullanan kriptografik tekniklerin ortaya çıkmasıyla sağlanan diğer özelliklerin kullanılabilirliğinden faydalanacaktır. Sanal ürünlerin değişimini teşvik etmek için avatarların, öğelerin ve komut dosyalarının sürekli olarak oluşturulmasını ve dağıtılmasını sağlamak için ekonomik teşvikler mevcut olmalıdır. Statik içerik keyfi olarak kopyalanabildiğinden, kullanıcı deneyimi orijinal yaratımları tanıyan sosyal anlaşmaları güçlendirmelidir. Kullanıcılar, yazarlık oluşturmak için bir kimlik sistemi uygulayarak, kriptografik imzalar aracılığıyla bir yazarın onayını izleyebilecek ve doğrulayabilecek.
Bu deneyler, Rare Pepes örneğinde olduğu gibi zaten oluyor.

UYGULAMALAR:
Decentraland komut dosyası dili, uygulamaların, oyunların, kumarın ve dinamik 3D sahnelerin geliştirilmesine izin verecektir. Bu komut dosyası dili, diğerlerinin yanı sıra nesneler oluşturma, doku yükleme, fizik işleme, kullanıcı etkileşimlerini, sesleri, ödemeleri ve harici aramaları kodlama dahil olmak üzere çok çeşitli yetenekleri işlemek için tasarlanacaktır.

İçerik İyileştirme
Decentraland'daki kullanıcılar, ortak ilgi alanlarına sahip mahalleler etrafında toplanacak. Yüksek trafikli merkezlerin yakınında bulunmak, kullanıcıları arazi sahiplerinin içeriğine yönlendirecektir.

Reklam
Markalar, ürünlerini, hizmetlerini ve etkinliklerini tanıtmak için yoğun trafiğe sahip arazi parsellerinin yakınında veya içinde reklam panoları kullanarak reklam verebilir. Bazı mahalleler, New York City'deki Times Meydanı'nın sanal versiyonları olabilir. Ek olarak, markalar ürünleri konumlandırabilir ve hedef kitleleriyle etkileşim kurmak için paylaşılan deneyimler oluşturabilir.

Dijital Koleksiyon
Kullanıcıların, yaratıcıları tarafından blok zincirinde yayınlanan nadir dijital varlıkları yayınlamasını, dağıtmasını ve toplamasını bekliyoruz. Bugün diğer sanal dünyalarda veya çevrimiçi forumlarda olduğu gibi, bu dijital varlıklar bu dünyada komut dosyası sistemi aracılığıyla alınıp satılacak ve yukarıda belirtilen adlandırma sistemi tarafından desteklenecektir.

Sosyal
Şu anda çevrimiçi forumlarda, sohbet gruplarında ve hatta diğer merkezi çok oyunculu oyunlarda toplanan gruplar, topluluklarını Decentraland'e taşıyabilir. Çevrimdışı topluluklar, Decentraland'de toplanacakları bir alan da bulabilir.

Diğer kullanım durumları
Decentraland'da nelerin inşa edilebileceğine dair hiçbir teknik özellik yok. Bu nedenle, diğerleri arasında eğitim ve mesleki gelişim, eğitim, terapi, 3D tasarım ve sanal turizm gibi başka kullanım durumları ortaya çıkabilir.

DECENTRALAND PROTOKOLÜ KATMANLARI
Decentraland protokolü üç katmandan oluşur:

1) Konsensüs katmanı:
Arazi mülkiyetini ve içeriğini takip edin.

2) Arazi içerik katmanı:
Merkezi olmayan bir dağıtım sistemi kullanarak varlıkları indirin.

3) Gerçek zamanlı katman:
Kullanıcıların dünya görüntüleyicilerinin birbirine bağlanmasını sağlayın. Arazi mülkiyeti, arazi içeriğinin dosya içeriğinin bir karması aracılığıyla referans alındığı konsensüs katmanında kurulur. Bu referanstan içerik BitTorrent veya IPFS'den indirilebilir. İndirilen dosya, sahneyi oluşturmak için gereken nesnelerin, dokuların, seslerin ve diğer öğelerin bir tanımını içerir. Ayrıca, kutucuğu aynı anda keşfeden P2P kullanıcıları arasındaki bağlantıları koordine etmek için bir randevu sunucusunun URL'sini de içerir. Şekil 3, merkezi olmayan bir şekilde paylaşılan bir sanal dünya deneyimi sağlamak için Decentraland istemcilerinin yürüttüğü adımların bir diyagramını göstermektedir.

Ek olarak, Decentraland ekonomisinin gelişmesi için iki sistem daha önemlidir:
Düşük ücretlerle hızlı ödemeler için Ödeme Kanalı Altyapısı.
Kullanıcıların orijinal kreasyonlar üzerinden sahiplik göndermesine olanak tanıyan Kimlik Sistemi.

DECENTRALAND SANAL DÜNYASINDA SANAL ARAZİ SAHİPLİĞİ
Decentraland, sanal dünyadaki arazi parselleri için bir mülkiyet defteri tutmak için bir Ethereum akıllı sözleşmesi kullanacak. Bu para karşılığı olmayan dijital varlıklara LAND deniyor: Her LAND'ın benzersiz (x, y) koordinatları, bir sahibi ve arazi sahibinin orada sunmak istediklerini kodlayan içerik açıklama dosyasına bir referansı vardır.
Decentraland müşterileri, LAND akıllı sözleşmesinin durumuna ilişkin güncellemeleri almak için Ethereum ağına bağlanacak.
LAND, sabit arzın karşılanabilir bir ERC20 belirteci olan MANA yakılarak satın alınır. Bu jeton, yeni bir parsel talep etme maliyeti için bir vekil görevi görür. LAND sözleşmesi, MANA'yı yok etmek ve LAND kaydında yeni bir giriş oluşturmak için bir yakma işlevi kullanır. Yeni parsellerin boş olmayan bir parsele bitişik olması gerekir.

Decentraland, dünyayı oluşturmak için gereken içeriği dağıtmak için merkezi olmayan bir depolama sistemi kullanır. Oluşturulması gereken her parsel için bir dosyaya referans parsel içeriğinin açıklaması akıllı sözleşmeden alınır. Mevcut çözüm, her parsel için bir mıknatıs bağlantısı depolayarak, savaşta test edilmiş BitTorrent ve Kademlia DHT ağlarını kullanır. Ancak Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS)11 teknolojisi olgunlaştıkça zorlayıcı bir alternatif sunar.
Bu merkezi olmayan dağıtım sistemi, Decentraland'in herhangi bir merkezi sunucu altyapısına ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir. Bu, içeriği dağıtan kullanıcılara sahip olduğu sürece dünyanın var olmasını sağlar ve sistemi çalıştırmanın maliyetini ondan yararlanan aynı aktörlere kaydırır. Ayrıca, merkezi bir otoritenin kuralları değiştirme veya kullanıcıların katılımını engelleme gücünü ortadan kaldırarak, Decentraland'a güçlü bir sansür direnci sağlar.
Ancak bu dosyaları barındırmanın ve bu içeriğin sunulması için gereken bant genişliğinin önemli maliyetleri vardır. Şu anda, Decentraland P2P ağının kullanıcıları, içeriği tazminatsız ve iyi niyet dışında tohumluyor. Ancak gelecekte bu altyapı maliyeti Filecoin gibi protokollerin kullanımıyla karşılanabilir.
Bu teknoloji kullanıma sunulana kadar, hizmet kalitesi için ödeme yapmak için otomatik mikro ödemeler kullanılabilir. Decentraland'ın sürekli MANA satışından elde edilen gelir, uzun vadede bu maliyetleri karşılayabilir

Bir parselin tanımı, onu işlemek için gereken farklı dosyaların bir listesini, arazi sahibi tarafından barındırılan hizmetlerin bir listesini ve nesnelerin yerleşimini ve davranışlarını düzenlemek için bir giriş noktası içerecektir. Bu belge şunları beyan etmelidir:

İçerik dosyaları
3B ağlara, dokulara, ses dosyalarına ve paketi oluşturmak için gereken diğer ilgili içeriğe referanslar veya bloblar. Bunlar, müşterinin, bunların nasıl yerleştirileceğine dair herhangi bir talimat olmaksızın, oluşturmanın hangi içeriklere ihtiyaç duyacağını bilmesi için belirtilir.

Komut dosyası giriş noktası
Komut dosyası sistemi, içeriğin pakete nasıl yerleştirildiğini ve davranışını kontrol eder. Bu uygulama ve animasyonların koli içerisinde yer almasını sağlar. Diğer özelliklerin yanı sıra nesnelerin konumu ve hareketi, çalınan seslerin zamanlaması ve sıklığı, kullanıcılarla olası etkileşimler gibi davranışları da koordine eder.

P2P etkileşimleri
Bu, istemcinin kullanıcıdan kullanıcıya bağlantıları önyükleyen, konumları ve duruşları koordine eden ve sesli sohbet ve mesajlaşmayı sağlayan bir sunucuya bağlanmasına olanak tanır.

Müşteriler, arazi sahipleri veya üçüncü şahıslar tarafından barındırılan sunucuların yardımıyla eşler arası bağlantılar kurarak birbirleriyle iletişim kuracaklardır. Merkezi bir sunucu olmadan, arazi sahibinin parsel içinde çalıştırmak istediği uygulamaların yanı sıra kullanıcılar arasındaki sosyal etkileşimleri sağlamak için eşler arası bağlantılara ihtiyaç vardır. Eşler arası bağlantıların önyüklemesini koordine etmek için, arazi sahiplerinin randevu sunucuları sağlamaları veya kullanıcıların parsellerinde birbirlerini göremeyeceklerini anlamaları gerekecektir.

Bu sunucuların bakımı, içerik sunucularıyla aynı şekilde teşvik edilebilir. STUN gibi hafif protokoller sunucudan gereken işlevselliği karşılayabildiğinde, maliyetler oldukça düşük olacaktır. Ancak birden fazla eşzamanlı kullanıcı arasında sesli sohbet veya ağ geçiş hizmetleri gibi daha gelişmiş özellikler için, işletme maliyetlerini karşılamak için mikro ödemeler kullanılabilir.

Decentraland'deki kullanıcıların sosyal deneyimi, avatarları, diğer kullanıcıların konumlarını, sesli sohbeti, mesajlaşmayı ve sanal ortamla etkileşimi içerecektir. Bu özellikleri koordine etmek için kullanılan farklı protokoller, Federe VoIP veya WebRTC gibi mevcut P2P çözümlerinin üzerinde çalışabilir.

Lightning gibi genel amaçlı, halka açık ve dağıtılmış HTLC ağlarının gerçekleşmesine en az bir yıl var, ancak düşük güvene sahip hub-and-spoke ödeme kanalı ağları, bugün uygulanabilecek hızlı ve düşük maliyetli işlemlere izin veriyor.
Ödeme kanalları Decentraland için iki nedenden dolayı kilit öneme sahiptir:
Dünya içi satın alımlar.
İçerik ve P2P sunucularının hizmet kalitesini teşvik etmek.

Günümüzde platformlar, kredi kartı ödemelerinin doğasında bulunan riski azaltmaktadır: kullanıcılar, ödeme ayrıntılarıyla uygulama yerine platforma güvenmektedir. Ödeme kanallarıyla, kimlik hırsızlığı riski olmadan geliştiriciye doğrudan satın alma yapabilirler.

Decentraland altyapısının bazı bölümleri için mikro ödemeler yapılabilir. Bu maliyetler, içeriği barındırma, sunma ve birden çok kullanıcı için uzamsal ses işleme gibi P2P protokollerini çalıştırmayı içerir. Altyapıyı sağlamak için teşvik edilen bir sunucu pazarı göz önüne alındığında, geliştiriciler için Decentraland'da uygulama çalıştırmanın marjinal maliyeti, bu esasen metalaştıkça gerçek maliyetine yaklaşıyor. Bununla birlikte, gelen geliştiriciler için giriş engeli olmaması için Decentraland, bu hizmetleri MANA jetonlarının satışından elde edilen gelirle sübvanse edecek.

Decentraland'ın arazi mülkiyeti, kimlik bilgilerinin kişinin arazisinin koordinatları olduğu bir tür kimlik sistemidir.
Avatarların, öğelerin ve komut dosyalarının yaratıcılarının bunları oluşturmaya ve dağıtmaya devam etmesini sağlamak için ekonomik teşvikler de gereklidir.

İçerik keyfi olarak kopyalanabildiğinden, içerik oluşturucuya ceza uygulamak için sosyal anlaşmalara güvenilir.

Sosyal anlaşmalar dijital kıtlığı mümkün kılabilir. Merkezi sistemlerde bu kıtlık, platformu oluşturan şirket tarafından savunulmaktadır. Bitcoin ve diğer iş kanıtı blok zincirleri için kıtlık, bir hesaplama bulmacası ve madencilik bloklarının zahmetli bir ekonomik fedakarlık gerektirmesi gerçeğiyle sağlanır.

Decentraland, dünyadaki öğeler üzerinde bir sahiplik katmanı oluşturmak için merkezi olmayan kimlik sistemlerini kullanabilir. Bu sistem, kullanıcıların, genel anahtarları ve imzaları insan tarafından okunabilir adlarla bağlayarak bir yazarın onayını kolayca doğrulamasını sağlamalıdır.

Bunu yapmak için uPort veya Ethereum Name Service gibi projeler kullanılabilir. Yazara katkıları kolaylaştırmak için sosyal itibar da gereklidir. Merkezi olmayan ekonomilerde içerik oluşturmayı teşvik etme yeteneği, alanda doğrudan veya dolaylı olarak çalışan çok sayıda projeyle hızla gelişiyor.
Potansiyel çözümler Mediachain, Curation Markets, Rare Pepes ve daha fazlasını içerir.

Bölüm 1.1'de, kripto para birimlerinin artan şekilde benimsenmesinin, sanal bir dünya için dağıtılmış bir platformun ortaya çıkması için gerekli koşulları nasıl yarattığı açıklanıyor.
Aşağıda, LAND ve MANA belirtecinin faydasını, stratejik tahsislerinin ağın faydasını önyüklemeye nasıl yardımcı olabileceğini ve MANA ihracının nasıl gerçekleştirileceğini ana hatlarıyla sunuyorlar.

LAND ve MANA COIN NEDİR? NASIL KULLANILIR
Demir Çağı'nın lansmanı ile iki dijital varlık tanıtılıyor: Sanal dünyanın bölündüğü, takası mümkün olmayan parseller olan LAND; ve LAND talep etmek ve dünya çapında mal ve hizmet satın almak için yakılan bir ERC-20 jetonu olan MANA.

LAND'in faydası, diğer dikkat merkezlerine komşuluğuna, uygulamaları barındırma kabiliyetine ve ayrıca bir kimlik mekanizması olarak dayanmaktadır. Geliştiriciler ve diğer içerik oluşturucular, LAND'in üzerine inşa edebilmeleri ve hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için LAND talep edecekler.

1 LAND KAÇ MANA?
Sahipsiz her ARSA aynı döviz kuru üzerinden (1000 MANA = 1 LAND) satın alınabilmesine rağmen, ARSA parselleri birbirinden ayırt edilebilir, komşuluk ve trafik farklılıkları nedeniyle ikincil bir piyasada potansiyel olarak farklı fiyatlarla işlem görür.

Öte yandan MANA, yeni bir ARSA parselinin fiyatını değerlendirmek için vekil olarak hizmet vermektedir. Ayrıca sanal dünyada mal ve hizmet satın almak için kullanılan MANA, token için fayda değeri yaratır.

Arazi mülkiyeti, MANA adı verilen bir ERC-20 belirteci aracılığıyla edinilir. Bu belirteç, ağa değer katmaya ve yeni bir arazi parseli edinmeye hizmet edecektir. MANA, dünya içi mal ve hizmetleri satın almak için de kullanılabilir.

Ağı hızlı bir şekilde başlatmak için geliştiriciler ve içerik oluşturucular Decentraland'da mağaza kurmaları için ödüllendirilecek.
Vakıf, bir dizi kilometre taşını karşılamaya bağlı ödüllerle sanat, oyunlar, uygulamalar ve deneyimler yaratmak için yarışmalar düzenleyecektir. Aynı zamanda, yeni kullanıcılara ödenekler verilerek ekonomiye hemen katılmaları sağlanacak. Bu finansal teşvikler, kullanıcıları ve geliştiricileri bağımsız olarak çekene kadar ağın fayda değerini ön yüklemeye yardımcı olacaktır.

Merkezi Olmayan İçerik Dağıtımı.
Bir P2P ağı üzerinden içerik dağıtımının iki ana sorunu vardır. Birincisi indirme hızını içerir: bir DHT'den veya dağıtılmış eşler arası depolama sisteminden bir dosya almak geleneksel olarak çok yavaş olmuştur. Özellikle Decentraland gibi bir grafik uygulamada kullanıcılar, deneyimi hızlı yüklemeyen bir sistem kullanmaya karşı çıkacaktır. İkinci konu, kullanılabilirliği içerir: içeriğin ağ çevresinde kayıp olmadan yeterince dağıtılmasını sağlamak. IPFS ve yaklaşan FileCoin protokolü bu sorunları ele alıyor ve üretime hazır hale gelmelerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Komut Dosyası Oluşturma Komut dosyası oluşturma, Decentraland'daki kullanıcılar için değerli deneyimleri yeniden oluşturmak için kullanılan en önemli unsur olacaktır. API'lerinin, müşterilerin özel anahtarları tutması ve sık sık mikro ödemeleri yetkilendirmesi için yeterince güvenli olması gerekir. Geniş bir geliştirici kitlesine ulaşmak için kullanım kolaylığı da çok önemlidir.

İçerik Düzenleme.
Yetişkin kitleler için (pornografi, şiddet veya kumar gibi) içeriği filtreleme sorununu merkezi olmayan bir ağ içinde çözmek zordur. Burada bir pazarın ortaya çıkmasını bekliyoruz: itibara dayalı bir yaklaşımla kullanıcılar, her bir pakette sunulan içeriğin türünü izleyen bir veya daha fazla beyaz liste/kara liste sağlayıcısı seçebilir.