DeFi coinlerin geleceği nasıl şekillenecek?

Yayınlama: 08.07.2023 11:55:00 Güncelleme: 08.07.2023 12:01:24

DeFi coinlerin geleceği nasıl şekillenecek?

BERFİN ÇİPA

Kripto para yatırımcısı dört gözle boğa sezonunun gelmesini beklerken, bir önceki boğada şahlanan DeFi coinlerin geçtiğimiz hafta yaptığı yukarı yönlü hareket piyasada heyecan yarattı. Biz de; DeFi coinleri neler bekliyor, uzmanlar bir sepet yapsa hangi DeFi coinleri ekler, SEC’in DeFi coinlere yaklaşımı nasıl? Tüm başlıkları Kripto Masası okuyucuları için irdeledik.

Geçtiğimiz günlerde birkaç DeFi projesi lider kripto para birimi Bitcoin’i fiyat performans bakımından solladı. Yukarı yönlü çıkışın ardından düşüşler gelse de bu süre zarfında öne çıkan DeFi coinler arasında olan AAVE, yüzde 25’in üzerinde; COMP yüzde 41’in üzerinde; KAVA yüzde 21’den fazla değer kazandı. Bitcoin ise aynı dönemde yüzde 13 arttı. WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik son gelişmeleri; “AAVE, Mayıs ayında topluluk oylamasıyla sürüm 3’ünü hayata geçirmeyi başardıktan sonra dikkatleri yeniden üzerine çekmeyi başarmıştı. Bu sayede piyasa likiditesini artırma fırsatını yakalayan kripto para birimi yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. KAVA’nın yükseliş hikayesi ise pozitif haber etkisine dayanıyor. USDT’nin KAVA ağında etkin olacağını açıklaması yatırımcının ilgisinin KAVA’ya kaymasına neden oldu. Piyasa değerinde yaşanan volatilite de coinlerdeki fiyatlama üzerinde etkili. Ani yükselişler ve geri çekilmeler coinlerin fiyatlarında da ani gerilemelere ve kar realizasyonlarına neden oluyor. Dolayısıyla yükselişten sonra piyasaya girerken yatırımcının her zaman temkinli olmasında yarar var” şeklinde değerlendirdi.

“SPEKÜLASYON FİYATLANDI”

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu bu çıkışı şöyle yorumladı; “DeFi tokenları BlackRock’ın Bitcoin EFT başvurusu yaptığı andan itibaren diğer kripto paraları geride bıraktı ve yükseldi. Kripto para piyasasına olan kurumsal ilginin, merkeziyetsiz finans protokollerinin kullanımına ve adaptasyonuna dönüşeceğine dair bir spekülasyon fiyatlandı”

“YUKARI YÖNLÜ HAREKETİN DEVAMI GELMEZ”

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es yatırımcının dikkatli olması gerektiğini belirterek; “Önceki boğa rallisini hatırlayacak olursak DeFi Coinlerin yukarı yönlü çok sert ataklar yaptığını hep beraber gördük. Geçtiğimiz haftaki atak da bence çok kıymetli. Çünkü kripto para ekosistemi içerisinde altcoin rallilerin her dönem işaret fişeği farklı oluyor. Ancak DeFi projelerinin önceki rallideki gibi toplu bir şekilde yukarı gitmeleri mümkün mü? Ben bu konuda, projelerin kendi içerisindeki bazı soru işaretlerinden dolayı netliğe sahip değilim. O nedenle yukarı yönlü hareketin devamının geleceğini düşünmüyorum” dedi.

Dedeoğlu: AVAX grafiği maalesef yatırımcısını üzüyor. Grafik üzerinde Ağustos 2022 ve Nisan 2023 arasında bir toparlanma eğilimi görmüştük ancak grafik Nisan 2023 itibariyle yeniden dip seviyesi olan 11 dolar seviyesini test etti. Bu haliyle grafikte olumlu senaryoda 2’li dip formasyonun oluşmasını bekleriz. Grafik dip seviyeden tepki alımları ile yükseldi güncel seviyesi 13,30 dolar seviyesinde. Formasyonun boyun çizgisi Fibo 0,5 seviyesi olan 21 dolar seviyesinde. Olumlu senaryoda AVAX’ın 21 dolar seviyesine kadar yükselmesini bekleriz. 21 dolar seviyesini kırması ve üzerinde kalması ile AVAX için yükseliş senaryolarından bahsedebileceğiz.

LINK grafiğini haftalık ve logaritmik olarak incelediğimizde 2017 yılından bu yana gelen yükselen trende tutunmuş durumda olduğunu görüyoruz. Fiyat 4,86 seviyesine geri çekildiği dönemde yükselen trende temas etti ve tepki alımlarıyla güncel fiyat seviyesi olan 6,50 dolar seviyesine yükseldi. Grafik üzerinde Mayıs 2022 den bu yana oluşmuş olan lacivert bir kama formasyonu var. Olumsuz senaryoda bu formasyon aşağı yönlü kırılırsa LINK 2019-2022 dönemindeki sarı renk ile renklendirdiğimiz 4,60 dolar 1,60 dolar bant arasındaki fiyatlamasına geri çekilebilir. Olumlu senaryoda LINK 7,40 dolar seviyesine ulaşır ve kalıcılık sağlarsa yükseliş senaryosundan bahsedeceğiz ve 11,50 dolar seviyesini hedefleyeceğiz.

Çelik: 2021’deki ralli sırasında 52 seviyelerini test eden LINK yaşanan çöküşlerin ardından yüzdesel olarak yatırımcısına kar bırakabiliyor. Ancak, performansında zayıflama olduğunu söylemek mümkün. Burada düşüş trendinin henüz kırılmadığını hatırlatarak 6,55’in üzerinde tutunması halinde yeni bir alım dalgasının gelebileceğini söylememiz mümkün. Günlük grafikte 100MA’ya denk gelen bu bölgenin yukarı yönlü kırılması ilk etapta 7 ile 8,70 bant aralığındaki fiyatlamayı gündeme getirebilir. Ancak, hareketli ortalamalar bölgesinden gelebilecek bir ret parite üzerindeki kırılganlığı artırabilir. Günlük mumların takibi ön planda. Son iki muma baktığımızda yatırımcının kararsızlık seviyesinin arttığı söylenebilir.

AVAX özellikle sektör içi çöküşlerden kaynaklı ciddi yara aldı. Tarihi dip seviyelerinden henüz kurtulmuş değil. Halihazırda 10,44 ile 21,61 bant aralığında yatırımcının al-sat yaptığı liman konumunda. Haftalık grafikte göze çarpan en önemli direnç 21,61 seviyesi. Buradan pozitif ayrışabilirse yeni bir ralli başlayabilir. Dip seviyelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği bir kripto para birimi. Geçmiş fiyatlamasına baktığımızda hala ucuz olarak nitelendirebileceğimiz konumda.

“SEPETİME DEFI COIN EKLEMEZDİM”

Bu başlık altında hiçbir yatırım tavsiyesi olmamakla beraber bir sepet yapılsaydı hangi DeFi coinler sepette olurdu sorusunu sorup cevabını aldık. Es, “biraz sert olacak” diyerek lafa girdi ve DeFi coin almazdım dedi; “Geçtiğimiz boğa rallisinde DeFi coin çok güzel ralliler yaptı. O dönem benim de DeFi projelerinde yatırımlarım vardı. Ama geçen haftaki hareketin devam edeceğini düşünmüyorum. Bir tek bu hareket DeFi coinleri ayağa kaldırmak için mümkün değil gibi gözüküyor. O nedenle DeFi coin almazdım. Her boğa rallisinin popüler bir konu başlığı oluyor. Önümüzdeki süreçte yaşanacak boğa rallisinin DeFi coinlerinin konu başlığı olacağını düşünmüyorum. Geçtiğimiz süreçte boğa rallisi yaşamamış sektörlere ve altcoinlere yoğunlaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

Dedeoğlu ise; “Lido Finance’in tokenı LDO’yu ve Frax Share’in tokenı FXS’i sepetime eklerdim. MKR, AAVE, COMP da hem kurumsal müşterileri ile hem de grafikleri ile pozitif ayrıştığı için sepetime eklerdim” şeklinde konuşurken, Çelik’inki ise; “Hacmi yüksek olan kripto para birimlerinin tercih edilmesi alım satım konusunda yatırımcıya her zaman avantaj sağlar. Hacimleri iyi olan son zamanların gözde coinleri Lido DAO, The Graph, Maker, Fantom ve Uniswap izleme listesine alınabilecek coinlerden olabilir. Ama yatırımcının pazarda yaşanabilecek yüksek oynaklığa karşı temkinli olmasını hatırlatmakta fayda var” dedi.

“SEC’E GÖRE BTC VE ETH HARİÇ KRİPTOLAR KÖTÜ ÇOCUK”

Geçtiğimiz haftalarda Kripto Masası’nda da ele almıştık SEC altcoinlere adeta savaş açtı. Peki, DeFi coinlere yaklaşımı nasıl? Es; “SEC, Bitcoin ve Ethereum hariç bütün kripto varlıkları kötü çocuk ilan etme yoluna gidecek. Bunu yaptıktan sonra birçok itiraz da gelecektir. Sürecin nasıl şekilleneceğini ise zaman gösterecek” değerlendirmesini yaptı.

Çelik; “Son zamanlarda SEC’in kripto para piyasası üzerinde yarattığı baskı aşikar. Ancak merkeziyetsiz yapıya inanarak yatırım yapan kişiler SEC hamlesine karşı kulaklarını tıkadı. Kilitli değerlerin standartının bozulmamasının dışında SEC’in açtığı davalar merkeziyetsiz borsaların hacmini yüzde 400’ün üzerinde artırdı. Her ne kadar SEC Başkanı Gary Gensler merkeziyetsiz borsaların menkul kıymet borsaları gibi denetlenmesi gerektiğini söylese de sistem bu düşünceye müsait değil. SEC’in müdahale alanının dışında kalan bu kavram ve sistem yasal olarak keskin bir şekilde sınırlandırılmadığı müddetçe gerileme ve küçülme öngörülmüyor” diyor.

Dedeoğlu ise; “SEC, DeFi protokollerini merkezi kripto para borsaları ile aynı şekilde değerlendiriyor ve DeFi protokollerinin SEC’den lisans alması gerektiğini düşünüyor. DeFi coinler hem regülasyonlardan, hem stabilcoinlerden etkileniyor. Dolayısıyla DeFi tokenların yükselmesi için SEC’in DeFi üzerindeki gölgesinin kalkması gerekiyor, ayrıca stablecoinlerin regülasyonunda da korku haberlerinin olmaması gerekiyor. Ancak DeFi protokolleri şimdilerde yeniden bir canlanma yaşıyor devamı için boğa heyecanı yeterli olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

DEFI COINLER NE VADEDİYOR?

Çelik: Blockchain teknolojisiyle hayatımıza giren merkeziyetsizlik kavramının yıllar içerisindeki gelişimi DeFi ekosisteminin hayat bulmasına sebep oldu. Statü olarak piyasaya ait kripto para birimleri pek çok kullanıcı için tek bir anlam ifade etse de temelde her birinin farklı özellikleri ve hizmet ettiği alan vardır. Merkeziyetsiz finans DeFi cüzdanlarının ve coinlerinin kullanıldığı bir sistem ortaya koyuyor. Kullanıcılar bu coinler sayesinde DeFi staking sisteminden yararlanabiliyor. Yanı sıra, zincir üstü düğüm oluşturabiliyor, ağ katılımcısı olabiliyor, gelir paylaşım modeli yaratabiliyor. Bu coinler aynı zamanda çeşitli platformlarda alım satımlara da açık bir şekilde traderların ilgisini çekiyor.

DEFI COIN NEDİR?

DeFi, merkeziyetsiz ve finans kelimelerinden oluşan merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel addır. Defi coinleri ve defi tokenlerı da merkezi bir otoriteye bağlı olmayan kripto para birimleridir.