Dikkat çeken iddia: Bay bay Bitcoin!

Yayınlama: 25.07.2021 20:04:00 Güncelleme: 25.07.2021 20:18:05

Küresel stratejist Robert A. Manning, ABD'nin en etkili dijital yayınlarından The Hill'de kripto paraların yasaklanması gerektiğini, merkez bankası dijital paralarının ise yeni oyun alanı olacağını yazdı

Dikkat çeken iddia: Bay bay Bitcoin!
Tüm ülkelerin olduğu gibi ABD'nin de kripto paralar konusunda kafası çok karışık. Bir yandan tamamen yasaklanamayacak kadar büyümüş bir yandan da kontrol atlına alınması gerekecek kadar tehdit görülen kripto paralar konusunda merkez bankasından istihbarat birimlerine kadar tüm devlet kurumları çalışıyor kripto paralar konusunda. Öte yandan kanaat önderleri de görüşlerini ABD'nin önde gelen yayın organlarında dile getiriyor. Bu kanaat önderleri arasında belki Elon Musk, Jack Dorsey gibi isimleri de sayabilirsiniz. Fakat devlet kademelerinde kritik roller oynamış bazı isimler de sessiz kalmıyor. Bunlardan biri olan Robert A. Manning, Atlantik Konseyi'ndeki Brent Scowcroft Strateji ve Güvenlik Merkezi'nin kıdemli bir üyesi. 2001'den 2004'e kadar Dışişleri Bakanlığı'nın küresel ilişkilerden sorumlu müsteşarının kıdemli danışmanı, 2004'ten 2008'e kadar ABD Dışişleri Bakanlığı'nın politika planlama kadrosunun bir üyesi ve 2008'den 2012'ye kadar Ulusal İstihbarat Konseyi Stratejik Gelecekler Grubu'nda yer almıştı. Manning, oldukça iddialı bir makaleyi ülkenin en etkili dijital gazetelerinden biri olan The Hill'de yazdı. Manning'in iddiası kripto paraların yasaklanacağı yönünde. İşte Manning'in çok tartışma götürür makalesi:

"Kripto para birimlerinin neden değerli olduğunu hiçbir zaman tam olarak anlamadım. Tabii ki, takip edilemeyen ödemeler, fidye yazılımı korsanları, siber suçlular ve kara para aklayıcılar için çok değerli. Ancak dolar, euro ve yen, ülkelerin ilgili hazineleri tarafından destekleniyor. Birisi bir kripto para icat ederse, herhangi bir değer yalnızca diğerlerini değeri olduğuna ikna etmeye dayanır. Ama bu kullanılabilir bir değiş tokuş aracı mı? Uluslararası bankacılık yetkilileri , bitcoin gibi kripto para birimlerinin sürdürülebilir, kullanılabilir para değil spekülatif varlıklar olduğunu söylüyor.

Yine de , son aylarda büyük bir et işleyicisi olan JBS Foods'ta son derece yıkıcı fidye yazılımı saldırıları salgını; haftalarca benzin kıtlığına neden olan kritik altyapımız Colonial Pipelines'da; ve 4 Temmuz'da 1.000 veya daha fazla ABD işletmesinde - muazzam riskleri vurguluyor. Üstelik yüzlerce küçük kasaba, hastane, okul bölgesi ve küçük işletme, hepsi kripto para birimleri tarafından sağlanan fidye yazılımı salgınından etkilendi.

Hükümetler nasıl tepki vermeli? Siber saldırılarla kuşatılan Biden yönetimi, birkaç net yanıtla bu siber güvenlik sorusuyla mücadele ediyor. Siber suç hala siber savunmayı yenmiş gibi görünüyor.   

Güzide Ekonomi analisti Martin Wolf, son belirtildiği gibi Financial Times makalesinde, riskler ve kararsız özel para vahşi dünyanın kaos özgürlükçü fantezisi diyor. Yakın tarihli bir Federal Rezerv belgesine göre, halihazırda yaklaşık 8.000 kripto para birimi var. 

Hükümetler nasıl tepki vermeli? Wolf, merkez bankalarının (örneğin ABD Federal Rezervi) kendi resmi dijital para birimlerini - merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) yaratması ve kripto para birimlerini yasa dışı hale getirmesi gerektiğini savunuyor.

Ben de aynı soruyu soruyorum: Kimin kripto paraya ihtiyacı var? Kötü kullanımlar ve vahşi spekülatif değer dalgalanmalarının yanı sıra, bitcoin üretmek için veri madenciliği, sıralar ve bilgisayarlar tarafından büyük miktarlarda elektrik kullanan ciddi bir çevresel tehlikedir .

Hükümetler güvenli, istikrarlı ve kullanılabilir parayı garanti etmelidir. Atlantik Konseyi JeoEkonomi Merkezi'nin  CBDC İzleyicisine göre , dünya gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 90'ını temsil eden 81 ülke, dijital para birimlerini benimsemenin çeşitli aşamalarındadır.

En büyük dört merkez bankası - Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası, Japonya Bankası ve ABD Federal Rezervi - ABD geride kalsa da CBDC'leri araştırıyor. Bu arada Çin, para birimi RMB'yi zaten dijitalleştiriyor ve yabancı ziyaretçilerin ödemeler için kullanmasına izin veriyor. Çin, dolara rakip olmak için uluslararası bir rezerv para birimine sahip olmaktan hala çok uzak olsa da, sayısallaştırılmış RMB'si bu yönde bir adımdır.

Bununla birlikte, resmi bir dijital para birimini piyasaya sürmeden önce çözülmesi gereken önemli, karmaşık sorunlar olduğu için dikkatli olunması önerilir. Bu konular eşitlik içerir: Dijital dolar herkese açık mı olmalı yoksa sadece belirli ticari işlemler için mi kullanılmalı? Bunun herkes için olması gerektiğini savunuyorum. Bir ABD Merkez Bankası Dijital Parası nakdi artırmalı mı yoksa tamamen değiştirmeli mi ve bir geçiş dönemi olacak mı? O zaman özel bankalar üzerindeki etkisi var: Bireylerin özel bankalar yerine Fed'de banka hesapları olmalı mı? Para birimi açısından özel bankalar ile Fed arasındaki ilişki nasıl olmalıdır? İşletmelerin “dijital cüzdanları” olmalı mı? Uluslararası ödemeler nasıl çalışır?

Ve minimum seviyede olmayan bir mahremiyet ve gözetim sorunu var. Sayısallaştırılmış bir dolar, takip edilemeyen nakitle vergilerden kaçınmayı zorlaştırabilir. Ancak halk ve Kongre bir CBDC'nin ne kadar izlenebilir olmasını kabul edecek? Bir CBDC'nin işlemleri daha güvenli, daha hızlı ve daha ucuz hale getirmesi, biraz ödün vermeye değer mi?

Ardından, dünyanın büyük güçlerinin kripto para birimlerini yasaklamak için işbirliği yapıp yapmayacakları ve CBDC'lerin kural ve düzenlemeleri üzerinde anlaşmaya varıp varmayacakları sorusu var. Her zaman kontrolü elinde tutan Çin, kripto para birimlerine karşı küçümseme değilse de şüphecilik gösterdi. Gerçekten de bu, Pekin'in RMB'yi dijitalleştirme yönündeki hızlı hareketinde itici güçlerden biriydi. Bu, keşfedilmeye değer bir ABD-Çin işbirliği alanı olabilir.

Çin gemide olsaydı, kripto para birimlerini yasaklamak için bir BM Güvenlik Konseyi kararı olasılığı kartlarda olabilir. Bu, konuyu küresel bir norm haline getirmek için 20'ler Grubuna götürmek için bir temel olacaktır.

Şimdilik, cevaplardan çok daha fazla soru var. Ancak siber korsanlık ve fidye yazılımının sinsi yeni endüstrisi, Amerikan ekonomik güvenliğine karşı kabul edilemez bir yıkıcı tehdittir. Bu, azalmayan, büyüyen bir sorundur. Ve "kendin yap" dijital para birimlerinin yaygınlaşması, küresel finansal istikrar için ciddi ve kötü bir alamettir.

Yine de, yıpranan ve parçalanan bir uluslararası düzenin ortasında, bu tür tehditlerin yeterli uluslararası işbirliğini harekete geçirmek için yeterli olup olmadığı açık bir sorudur. Ancak biraz ABD liderliği ile finansal diplomasiyi hızlı bir şekilde başlatmanın uzun bir yol kat edeceğinden şüpheleniyorum. Bu kesinlikle Başkan Biden için önemli bir test.