Dogecoin'in kurucusu kripto paraya dönecek mi? Son noktayı koydu

Yayınlama: 16.07.2021 18:26:00 Güncelleme: 16.07.2021 18:45:21

Dogecoin'in kurucusu Jackson Palmer uzun süre sonra twitter'dan açıklama yaparak en çok sorulan soruyu yanıtladı: Kripto paralara geri dönüp görüşlerini paylaşacak mı?

Dogecoin'in kurucusu kripto paraya dönecek mi? Son noktayı koydu
Tarihte pek eşi görülmemiş bir kararla, kripto endüstrisiyle biraz dalga geçmek üzere bir komünite yaratmak üzere kripto para çıkaran ve ardından tüm paralarını satıp piyasayı terk eden bir örnek Jackson Palmer. Shiba Inu'yu bir şaka olarak tasarlayıp ortağıyla beraber fan kitlesine teslim eden Palmer, yıllardır kripto paralarla ilgili yorum yapmıyordu. Suskunluğunu, twitter hesabına gelen ısrarcı bir soruyu yanıtlamak için bozdu. Dogecoin'in kurucusu Palmer, "Sık sık ‘kripto para birimine geri dönüp dönmeyeceğim’ veya konuyla ilgili düşüncelerimi düzenli olarak paylaşmaya başlayıp başlamayacağım soruluyor. Cevabım yürekten bir hayır” dedi.

Fakat Palmer'ın bu kararına gösterdiği gerekçe çok daha enteresan: 

"Yıllarca çalıştıktan sonra, kripto para biriminin, öncelikle vergiden kaçınma, azaltılmış düzenleyici gözetim ve yapay olarak zorlanan kıtlığın bir kombinasyonu yoluyla yandaşlarının zenginliğini artırmak için inşa edilmiş, doğası gereği sağcı, hiper-kapitalist bir teknoloji olduğuna inanıyorum.

"KRİPTO PARALAR ZENGİN KARTELLER TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR"
Merkeziyetsizlik iddialarına rağmen, kripto para birimi endüstrisi, zamanla, yerini almayı planladıkları mevcut merkezi finansal sisteme bağlı, aynı kurumların çoğunu içerecek şekilde, gelişen güçlü bir varlıklı figür karteli tarafından kontrol ediliyor.

Kripto para endüstrisi, finansal açıdan çaresiz ve saf olanlardan yeni para koparmak için tasarlanmış kült benzeri bir 'hızlı zengin olma' hunisini sürdürmek için gölge iş bağlantıları, satın alınan influencerlar ve oynanan oyun başına ödemeli medya kuruluşlarından oluşan bir ağdan yararlanıyor.

Finansal sömürü, şüphesiz kripto paradan önce de vardı, ancak kripto para, vurgunculuk hunisini tepedekiler için daha verimli ve savunmasızlar için daha az güvenli hale getirmek için inşa edildi.

Kripto para, günümüz kapitalist sisteminin en kötü kısımlarını (örn. yolsuzluk, dolandırıcılık, eşitsizlik) almak ve ortalama bir kişi için koruma veya güvenlik ağı işlevi gören müdahalelerin (örn. denetimler, düzenleme, vergilendirme) kullanımını teknik olarak sınırlamak için yazılım kullanmak gibidir.

ELON MUSK İMASI!
Hesap şifrenizi mi kaybettiniz? Senin hatan.
Bir dolandırıcılığın kurbanı mı oldunuz? Senin hatan.
Milyarderler piyasaları manipüle mi ediyor? Onlar birer dahi. (Elon Musk vurgusu...)

Bu, tehlikeli “herkes için ücretsiz” bir kapitalizm türüdür, kripto para birimi ne yazık ki başlangıcından bu yana bunu kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Ancak bu günlerde, kripto para biriminin en mütevazı eleştirisi bile, endüstrinin kontrolündeki güçlü rakamlardan ve bir gün bir milyarder olma sahte vaadini sattıkları perakende yatırımcıların öfkesinden kara leke çıkaracak. İyi niyetli bir tartışma neredeyse imkansız.

Bu nedenlerden dolayı artık kripto para birimiyle ilgili kamuya açık tartışmalara katılmama kararıma devam ediyorum. Bu benim siyasetimle veya inanç sistemimle uyuşmuyor ve bunu temelden bir sohbete girmek istemeyenlerle tartışmaya çalışacak enerjim yok.

Zor soruları sormaya ve tüm teknolojinin tabi olması gereken katı şüphecilik merceğini uygulamaya devam etme enerjisine sahip olanları alkışlıyorum. Yeni teknoloji, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir, ancak kendi doğasında var olan politikalarından veya toplumsal sonuçlarından ayrıldığında bunu yapamaz."

Palmer'ın belki de manifesto gibi kabul edilebilecek hatta her cümlesi saatlerce tartışma yaratabilecek bu açıklaması gerçekten şoke edici. 

Dogecoin'in diğer kurucusu olan Billy Markus da attığı tweetlerle eski ortağına destek verdi: “Kripto alanına dahil olan çok sayıda korkunç insan var ve bu konuda neden olumsuz hissettiğini tamamen anlıyorum. Onun bakış açısını anlıyorum ve ikimiz de tüm bunların çoğunlukla olumsuz tarafını gördük” dedi. Markus, şu anda dogecoin’in gelişimine dahil olmamasına rağmen, sosyal medyada çok daha aktif.

Kripto para destekçileri ise olayı tamamen farklı değerlendiriyor. Kripto paracılara göre örneğin, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan bitcoin, merkezi olmayan, eşlerarası bir finansal sistem olarak yapıldı. Diğer şeylerin yanı sıra, sahipleri tarafından enflasyona karşı bir koruma olarak görülüyor.