Dolar/TL’de gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde

Yayınlama: 14.06.2021 11:52:00 Güncelleme: 14.06.2021 12:03:15

Piyasaların yakından izlediği Erdoğan-Biden görüşmesi çerçevesinde, dolar/TL’nin yönüne ilişkin üç farklı senaryo üzerinde duruluyor

Dolar/TL’de gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde
NATO Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bugün Brüksel’de gerçekleşmesi beklenen görüşmenin yanı sıra Fed ve TCMB para politakası kurulu toplantılarının da izleneceği kritik haftaya girilirken, gözler döviz kurlarına çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda 8,88 ile zirveyi görmesinin ardından yönünü aşağı çevirerek 8,30 seviyesine kadar gireleyen dolar/TL haftanın ilk saatlerinde yatay seyir izledi. 
Piyasaların yakından izlediği Erdoğan-Biden görüşmesi kapsamında, dolar/TL’nin yönüne ilişkin üç farklı senaryo üzerinde duruluyor. 
Reuters haber ajansına konuşan Istanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “Erdoğan’ın Brüksel’de Biden ile ilk yüz yüze temasını Türkiye’nin jeopolitik konumunu açığa kavuşturmak ve ekonominin toparlanması açısından tarihi olarak nitelendiriyoruz” dedi.
“Birinci senaryo… Samimi görüşmelere devam kararı. En yükse ihtimalli olasılık, Erdoğan ve Biden’ın karşılıklı olarak anlaşamadığı noktalarda samimi bir tartışma ardından bunların çözümü için üst düzey kabine yetkilileri ve diplomatlara yetki vermesi. Bu durumda, piyasalarda pozitif etki zaman içinde oluşur, fakat TL geçen haftaki kazanımlarını da geri vermez.”
İkinci senaryo… Erdoğan’ın S-400’leri ABD/NATO denetimine devredeceği vaadi öne çıkar. Piyasalar çok olumlu tepki verebilir. Dolar/TL’nin 8 seviyesine inebilir.
Üçüncü senaryo… En kötü sonuç.. Taraflar karşılıklı güven kuramaz ve CAATSA yaptırımları sertleşir.“