Dövizden TL’ye geçiş hızlanıyor

Yayınlama: 11.05.2024 11:46:00 Güncelleme: 11.05.2024 11:47:07

Döviz kurlarındaki getirilerin sınırlı kalması yatırımcıların TL varlıklara ilgisini güçlendiriyor. Şubat ayından bu yana 30-33 bandında sıkışan dolar/TL’de beklentilerin kırılması yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının 2,99 milyar dolar azalmasına neden oldu. Döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 921 milyon dolar, tüzel kişilerde 2,06 milyar dolar azaldı.

Dövizden TL’ye geçiş hızlanıyor

ZEYNEP AKTAŞ

Dolar kuru şubat ayından bu yana 30-33 bandında yatay bir bantta hareket ediyor. Sıkışık bir seyirde yaşanan hareket yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına doğru kaymasına neden oluyor. Öte yandan kur korumalı mevduatlarda son dönemde durgun tempoyla ilerleyen düşüş ivmesinde geçen hafta kıpırdanma görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen hafta 24,9 milyar TL geriledi. Böylelikle 13 haftanın en hızlı düşüşü kaydedildi. Son düşüşle birlikte KKM 2,23 trilyon TL'ye geriledi. KKM’de direncin kırılması paranın akış yönünün de TL’ye çeviriyor.

Kur korumalı mevduatlar TCMB’nin enflasyon raporu sunumunda da gündeme geldi. TCMB Başkanı Karahan, son 8 ayda Türk lirası mevduat payının yaklaşık yüzde 32'den yüzde 44'e yükseldiğini, KKM'nin payının yüzde 26'dan yüzde 14'e gerilediğini bildirdi.

DÖVİZ MEVDUATLARINDA GERİLEME

KKM ile birlikte Döviz mevduatlarında da gerileme izlendi. TCMB verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatları 2,99 milyar dolar azaldı. Döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 921 milyon dolar, tüzel kişilerde 2,06 milyar dolar azaldı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ DAR BANTTAKİ YATAY HAREKETİN ANLAMI NEDİR?

Döviz kurlarındaki dar bantta yatay hareket, genellikle Fiyatının sıkışık seyrini gösterir. Hareketler zayıftır. Yatırımcılar yukarı ve aşağı yönde alım ve satım noktalarını kolay belirler. Çok düşük marjların bile önemi artar.

İşte döviz kurlarındaki dar bantta yatay hareketin bazı temel özellikleri:

1. Küçük fiyat aralıkları Döviz kurları dar bir bantta hareket ettiğinde, günlük fiyat aralıkları küçülür. Bu, yatırımcıların daha az fiyat hareketiyle karşılaşacağı anlamına gelir, bu da özellikle kısa vadeli alım ve satım yapanlar için önemlidir.

2. Destek ve dirençte belirginlik Yatay hareketlerde, destek ve direnç seviyeleri daha belirgin hale gelir. Yatırımcılar bu teknik seviyeleri kullanarak alım ve satım kararları verebilir ve bu seviyeler genellikle kırılmadan önce birkaç kez test edilir.

3. Düşük işlem hacmi Dar bantta yatay hareketler genellikle düşük işlem hacmiyle karakterize edilir. Bu, piyasa katılımcılarının bir sonraki büyük hareket için daha fazla bilgi veya bir tetikleyici olay beklediklerinin bir işaretidir.

4. Karar alma için kritik zamanlar Dar bantlarda, yatırımcılar için küçük fiyat değişiklikleri bile önemli hale gelir. Bu durum, fiyat

kırılmalarını yakalamak için hızlı karar verme gerektirir, özellikle de piyasa beklenmedik bir haberle hareket etmeye başladığında.

5. Bekle ve gör yaklaşımı Çoğu yatırımcı, dar bantta yatay hareket süresince bir bekle ve gör yaklaşımı benimseyebilir. Bu süre zarfında, büyük pozisyonlar almak yerine piyasanın yönünü belirleyecek daha açık sinyalleri beklemeyi tercih ederler.