Kripto kardeşler 5 milyar dolar vurup kayıplara karıştı

Yayınlama: 24.06.2021 10:23:00 Güncelleme: 24.06.2021 10:31:37

Güney Afrikalı kripto para yatırım şirketi Africrypt'in arkasındaki iki genç kardeş, tahmini 5 milyar dolarlık yatırımcı parasıyla ortadan kayboldu

Kripto kardeşler 5 milyar dolar vurup kayıplara karıştı
Güney Afrikalı kripto para yatırım şirketi Africrypt'in arkasındaki iki genç kardeş, şimdiye kadarki en büyük kripto para dolandırıcılığı olabilecek tahmini 5 milyar dolarlık yatırımcı parasıyla ortadan kayboldu.

Sırasıyla 21 ve 18 yaşındaki Raees ve Ameer Cajee, 2019'da Africrypt'i kurdu ve müşterilere, bazı müşteriler için bildirildiğine göre günde yüzde 10'a varan yüksek bir yatırım getirisi vaat etti.

Moneyweb'e göre, Africrypt'in bazı yatırımcılarını temsil eden Hanekom Avukatları, 54 milyar Güney Afrika randı (veya yaklaşık 5 milyar dolar) değerinde kripto para biriminin Africrypt'in hesaplarından taşındığını söyledi .

Nisan ayında sözde bir 'veri ihlalinin' ardından Africrypt, yatırımcılara “müşteri hesabı, müşteri cüzdanları ve düğümlerinin tamamının tehlikeye atıldığını” söyledi.
Şirket, yaptığı açıklamada “Maalesef bu, Africrypt'i operasyonları durdurmaya zorladı. Çalınan fonları ve ele geçirilen bilgileri geri alma girişimi sürecini başlattık. Eldeki durumu çözmeye çalışırken tüm müşterileri lütfen sabırlı olmaya çağırıyoruz. Müşterilerin yasal yola başvurmaları anlaşılabilir, ancak müşterilerden bunun yalnızca kurtarma sürecini geciktireceğini kabul etmelerini rica ediyoruz.” dedi.

Şirket kısa sürede karardı, web sitesini kapattı ve yatırımcılarla iletişimi kesti.

Hanekom, müşterilerin sessiz kalmalarını istemekle, şirketin kurucularının paranın hareketlerini gizlemek için daha fazla zaman kazandığını söyledi: 
“Blockchain üzerindeki işlemlerin aktif olduğu ve hatta ilk mutabakatın ardından bugüne kadar fon transferini araştırma sürecindeyken, fonların çeşitli dark web karıştırıcılarına maruz kalarak parçalandığı görülüyor."

Hukuk firması, kolluk kuvvetleri, düzenleyici makamlar ve diğer kripto para borsaları ile temas halinde. Borsaların Africrypt veya vekilleri tarafından kullanılan cüzdanlarla ilgili bilgileri açıklamaya açık olacağı umuluyor.

Africrypt, Mirror Trading International (MTI) CEO'su Johann Steynberg'in yatırımcıların hesaplarını kilitleyip şirketten kaçmasının ardından, yatırımcıların vurguna maruz kaldığı bir diğer şirket.

Africrypt gibi, MTI da son derece yüksek yatırım getirisi vaat etti ve ABD'li düzenleyiciler tarafından şirket batmadan önce bir dolandırıcılık yürütmekle suçlandı.

Bu yılın başlarında, Thodex'in kurucusu, kripto paralara yönelik düzenlemelerin ardından tahmini miktarı henüz tespit edilemeyen boyutta yatırımcı parasıyla ortadan kayboldu.

Bu örnekler de anahtarlar ve cüzdanlar üzerinde yatırımcıların tam kontrole sahip olmadığı değişim platformlarında büyük miktarda kripto para depolamanın riskleri konusunda bir diğer sert uyarı olarak öne çıktı.