Dünyanın en iyi havalimanları! İstanbul da sıralama girdi!

Yayınlama: 22.08.2021 16:18:00 Güncelleme: 22.08.2021 16:27:14

Skytrax 2021'in en iyi 100 havalimanını sıraladı. 2020'de ilk 20'ye girmeyen İstanbul Havalimanı bu yıl ilk 20'de. Peki kaçıncı sırada yer aldı? Dünyanın en iyisi hangisi?

Dünyanın en iyi havalimanları! İstanbul da sıralama girdi!
Skytrax , 2021 için Dünyanın En İyi 100 Havalimanını açıkladı ve hüküm süren şampiyon tahttan indirildi.

Bir havacılık derecelendirme şirketi olan Skytrax, 1999'dan beri Passenger's Choice Awards olarak adlandırılan küresel bir havalimanı müşteri memnuniyeti anketini finanse etmektedir. Şimdi 22. yılında şirket, pandeminin etkisine rağmen yıllık geleneğini sürdürdü.

Uzman gezginler, check-in, alışveriş, göçmenlik, güvenlik, temizlik, terminal konforu ve ambiyansı, bar ve restoran seçenekleri ve havaalanına erişim kolaylığı gibi çeşitli faktörlere dayalı olarak 500'den fazla havalimanını inceledi. Ankete COVID-19'a özel bir bölüm de dahil edildi.

Doha'daki Hamad Uluslararası Havalimanı'nın ilk sırada yer alması ve Singapur Changi Havalimanı'nın sekiz yıllık galibiyet serisini sona erdirmesiyle, Avrupa ve Asya havalimanları bu yıl yine ilk 20 listesine hakim oldu. Her kıtada, ilk 20'ye giren havaalanları arasında eşit bir dağılım vardı, ancak Asya, ilk 10 listesinde yedi havaalanı gördü - üçü yalnızca Japonya'daydı. Avrupa, ilk 10'da üç sıra kazanmayı başardı ve bu, geçen yıl sadece iki yerden bir gelişme.

Avustralya'nın Melbourne Havalimanı, 2020'ye göre beş sıra düşerek bu yıl 22. sırada yer aldı ve hem onu ​​hem de kıtayı 2021'in en iyi 20 listesinden çıkardı. Kuzey Amerika da geride kaldı ve hiçbir havalimanı ilk 20'ye girmedi. Vancouver Uluslararası Havalimanı, 2020'deki 13'ten 24 numarayla Amerika'nın en yüksek sıradaki havalimanı oldu. Houston'ın George Bush Kıtalararası Havalimanı, 25 sıra ile ABD'yi bu yıl ilk 30'a sokmayı başardı ve onu Cincinnati/Northern Kentucky izledi. Uluslararası Havaalanı 42'de ve Denver Uluslararası Havaalanı 44'te - ikisi de 2020'nin ilk 30'undan düştü.

2019-2020 sezonuna kıyasla pandeminin bu havalimanlarını etkilediğine şüphe yok, ancak COVID-19 yanıtı bu yılki ankette bir faktördü.

İşte en iyi 20 havalimanına daha yakından bir bakış. 

20. Madrid-Barajas Adolfo Suarez Havalimanı

Adolfo Suárez Madrid–Barajas Havalimanı, 2020'de yedi sıra yükselerek ilk 20 listesine girdi. Havalimanı, Avrupa'nın en işleklerinden biridir ve 60'tan fazla havayolu için yurtiçi, bölgesel, uluslararası ve kargo uçuşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Iberia, Vueling, Ryanair, Air Europa ve EasyJet dahil olmak üzere bir avuç büyük taşıyıcı için bir merkez görevi görür ve Avrupa ile Latin Amerika arasında önemli bir bağlantı görevi görür.

19. Dubai Uluslararası Havalimanı

Dubai Uluslararası Havalimanı, 2017'den bu yana ilk kez ilk 20 listesinde yer aldı. Havalimanı, Emirates, FedEx Express ve Flydubai için bir üs ve 86 milyondan fazla yolcu taşıyan dünyanın en büyük uluslararası merkezlerinden biri haline geldi. Pandemi 2020 ve 2021'de trafiği yavaşlatsa da Dubai, dünyanın en büyük COVID-19 aşı dağıtım merkezi olarak sektördeki varlığını sürdürdü.

18. Kopenhag Havalimanı

Kopenhag Havaalanı, bu yılın ilk 20'sinde 19'dan 18'e bir sıra sıçradı. Danimarka havaalanı, İskandinav ülkelerinin en büyüğü ve İskandinavya'da uluslararası seyahat için en yoğun olanıdır. Kopenhag, İskandinav Havayolları için ana üs olarak hizmet vermekle birlikte, Norveç Hava Servisi ve Sunclass Havayolları için bir merkez görevi görmektedir. Havaalanı Kopenhag, Danimarka, Øresund Bölgesi ve güney İsveç'in birçok bölgesinde yolculara hizmet vermektedir.

17. İstanbul Havalimanı

İstanbul Havalimanı, 2020'de ilk 100 listesine hiç girememekten bu yılki sıralamada ilk 20'ye girmeye doğru büyük bir sıçrama yaptı. Havalimanı, daha önce şehirdeki tüm ticari hava trafiğini yöneten Atatürk Havalimanı'nı Nisan 2019'da devraldı. Yeni son teknoloji tesis, yılda 150 milyonun üzerinde yolcu kapasitesine sahip olup, onu dünyanın en büyük havacılık merkezi haline getirmekte ve Atatürk'ün sahip olmadığı bir kolaylık ve erişilebilirlik düzeyi sunmaktadır.

Geçen yıl 23 milyondan fazla yolcuyla İstanbul, pandemi sırasında yolcu sayısı düşerken Londra Heathrow'u geçerek Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu. Havalimanı Türk Hava Yolları'na ev sahipliği yapıyor ancak British Airways, Air France, Emirates ve Lufthansa gibi büyük taşıyıcılar tarafından da hizmet veriliyor. 

16. Frankfurt Havalimanı

Frankfurt Havalimanı, geçen yıl 14 numaradan iki sıra gerileyerek ilk 20'deki yerini korudu. Havalimanı, yolcu trafiği açısından Almanya'nın en yoğun havalimanı ve dünyanın ilk çok kanallı havalimanıydı. sorunsuz bir e-ticaret deneyimi. Frankfurt, Lufthansa'nın ana operasyon üssüdür ve DHL ile Lufthansa Cargo arasındaki ortak kargo girişimi olan Condor ve AeroLogic charter havayolu için bir merkez olarak hizmet vermektedir.

15. Paris Charles de Gaulle Havalimanı

Paris Charles de Gaulle Havalimanı bu yıl sıralamasını 20'den 15'e yükseltti. Havaalanı, Paris'in ana uluslararası kapısıdır ve 60'tan fazla havayoluna hizmet veren Fransa'nın en büyük havaalanıdır. Şehrin kuzey tarafında yer alan Charles de Gaulle, ulusal havayolu şirketi Air France için bir üs ve EasyJet ve FedEx Express için bir merkez görevi görüyor. Aynı zamanda düşük maliyetli taşıyıcı Vueling için bir odak şehir olarak hizmet vermektedir.

14. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı

Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı 2021'de listede 30. sıradan 14. sıraya yükseldi. Havalimanı Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunuyor ve China Southern Airlines, FedEx Express, düşük maliyetli havayolu 9 Air, Hainan Airlines için bir merkez olarak hizmet veriyor. , ve Shenzhen Havayolları. Koronavirüs pandemisinin etkisiyle Guangzhou, 2020'de 43,8 milyon yolcuya hizmet vererek yolcu trafiği açısından dünyanın en yoğun havalimanı oldu.

13. Helsinki-Vantaa Havalimanı

Helsinki-Vantaa Havalimanı bu yıl iki sıra sıçrayarak 13 numaraya yükseldi. Havaalanı, Finlandiya'daki en işlek havaalanı ve bölgeye açılan ana kapıdır. Helsinki-Vantaa, bayrak taşıyıcı Finnair ve bağlı kuruluşu Nordic Regional Airlines'ın ana operasyon üssüdür. Havalimanı ayrıca İskandinav Havayolları adına Dublin merkezli CityJet için bir merkez görevi görüyor ve Jet Time, Norveç Hava Servisi, Sunclass Havayolları ve TUI fly Nordic için bir üs görevi görüyor.

12. Amsterdam Havalimanı Schiphol

Amsterdam Schiphol Havalimanı, 2020'deki en iyi 10 havalimanından 2021'de 12 numaraya düştü. KLM Royal Dutch Airlines, ülkeyi Avrupa, Asya, Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'ya bağlayan Schiphol'den faaliyet gösteren ulusal taşıyıcıdır. Bölgesel iştiraki KLM Cityhopper ve düşük maliyetli taşıyıcı Transavia da havalimanında bulunuyor.

11. Nagoya'nın Chubu Centrair Uluslararası Havaalanı

Nagoya'nın Chubu Centrair Uluslararası Havaalanı, Japonya'nın merkezinde, şehrin güneyindeki insan yapımı bir adada yer almaktadır. 2020'de sekizden 2021'de 11'e düşerek bu yılki sıralamada ilk 10'dan düştü. Havalimanı, 2005 yılında Nagoya'daki Komaki Havalimanı'ndan tüm uluslararası ve çoğu yurtiçi operasyonları devraldı ve All Nippon Airways ve Jetstar Japan'a ev sahipliği yapıyor.

10. Hong Kong Uluslararası Havalimanı

Hong Kong Uluslararası Havalimanı bu yıl ilk 10'daki yerini korudu, ancak altıdan 10'a dört sıra geriledi. Havalimanı, dünyanın en büyük kargo kapısıdır ve Çin ile Asya'nın geri kalanı için önemli bir yolcu bağlantısı olarak hizmet vermektedir. Hong Kong, Cathay Pacific, Hong Kong Airlines, HK Express ve kargo taşıyıcı Air Hong Kong için bir merkezdir.

9. Kansai Uluslararası Havalimanı

Kansai Uluslararası Havalimanı, 2021'de 10'dan dokuza yükseldi ve ilk 10 listesine giren üç Japon havaalanından biri. Osaka Körfezi'ndeki yapay bir adada inşa edilen havalimanı, Japonya'nın Büyük Osaka Bölgesi'ne açılan ana kapıdır ve Kyoto ve Kobe'ye en yakın uluslararası havalimanıdır. Kansai, dünyanın en uzun terminaline ev sahipliği yapıyor ve All Nippon Airways, Japan Airlines, Nippon Cargo Airlines ve düşük maliyetli havayolu Peach için bir merkez konumunda.

8. Londra Heathrow Havalimanı

Londra'daki Heathrow Havalimanı, 2021'de ilk 10 listesine girmek için dört sıra birden yükseldi. Şehrin batı tarafında yer alan havalimanı, Londra'nın ana uluslararası kapısıdır ve her yıl sürekli olarak Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olmuştur. Heathrow, 90 ülkede 180'den fazla havalimanına hizmet veriyor ve gezginlere dünyanın neredeyse her köşesine erişim sağlıyor. British Airways'e ev sahipliği yapar ve Virgin Atlantic, KLM, Lufthansa, Qantas ve Singapore Airlines gibi havayolları için ana operasyon üssüdür.

7. Zürih Havalimanı

Zürih Havalimanı, bu yıl ilk 10'a girmek için sıralamasını dört sıra yükseltti. Havaalanı, İsviçre'deki en büyük uluslararası havaalanıdır ve yolcuları şehre ve kara ulaşım bağlantıları aracılığıyla ülkenin diğer birçok bölgesine bağlar. Swiss International Air Lines ve kardeş şirketi Edelweiss Air için ana merkez olarak hizmet vermektedir.

6. Münih Uluslararası Havalimanı

Münih Uluslararası Havalimanı 2021'de bir sıra gerileyerek altı numaraya düştü. Havalimanı, Frankfurt'tan sonra Almanya'nın yolcu trafiği açısından en yoğun ikinci havalimanı ve 2019'da 47,9 milyon yolcu taşıdı. Münih, Lufthansa ve yan kuruluşları Lufthansa CityLine, Air Dolomiti için bir merkez olarak hizmet veriyor. , ve Eurowings. Aynı zamanda Condor ve TUI fly Deutschland için bir üs görevi görür.

5. Tokyo'nun Narita Uluslararası Havalimanı

Tokyo'nun Narita Uluslararası Havalimanı, ilk 10 listesine beş numaradan giren ikinci Japon havalimanıdır. Narita, Tokyo'nun başlıca havalimanlarından biridir ve uluslararası yolcu trafiği açısından ülkenin en yoğunudur. Japan Airlines, All Nippon Airways, Nippon Cargo Airlines ve düşük maliyetli havayolları Peach ve Jetstar Japan için bir merkez olarak hizmet vermektedir.

4. Seul Incheon Uluslararası Havalimanı

Seul'ün Incheon Uluslararası Havalimanı bu yılki sıralamada dördüncü sıradaki yerini korudu. Havalimanı, Seul bölgesine hizmet veren ana havalimanıdır ve Güney Kore'nin en büyük havalimanıdır. Incheon, şehir merkezinin batısında yapay olarak inşa edilmiş bir arazi parçası üzerine inşa edilmiştir ve 80'den fazla havayoluna ev sahipliği yapmaktadır. Korean Air ve yan kuruluşu Jin Air, Asiana Airlines ve Polar Air Cargo için bir merkez olarak hizmet vermektedir.

3. Singapur Changi Havalimanı

Singapur Changi Havalimanı, 2021 ilk 10 listesinde üç numaraya düştükten sonra sekiz yıllık egemenliğini sona erdirdi. Her ikisi de pandemi nedeniyle kapalı olmasına rağmen, havalimanı sürekli olarak dünyanın en temiz ve en eğlenceli havalimanlarından biri olarak seçildi ve sinema salonu ve kelebek bahçesine ev sahipliği yaptı. Changi, Singapur'un birincil hava taşımacılığı merkezi ve Asya'nın en büyüklerinden biridir. Singapur Havayolları, Singapur Havayolları Kargo, Scoot, Jetstar Asia Airways ve BOC Aviation için bir operasyon üssüdür.

2. Tokyo Uluslararası Havalimanı

Haneda Uluslararası Havalimanı olarak da bilinen Tokyo Uluslararası Havalimanı, bu yıl ikinci sıradaki yerini korudu. Havalimanı, Tokyo'nun ikinci ana havalimanıdır ve havalimanı daha fazla uluslararası trafiği idare etmek için gelişiyor olsa da, yurt içi seyahatin büyük bir bölümünü yönetmektedir. Haneda, büyük havayolları Japan Airlines ve All Nippon Airlines için önde gelen yerel üs olmakla birlikte, bölgesel havayolları Air Do ve Solaseed Air ve düşük maliyetli havayolu Skymark Airlines için de bir merkez olarak hizmet vermektedir.

1. Doha'nın Hamad Uluslararası Havalimanı

Doha'nın Hamad Uluslararası Havalimanı, 2020'ye göre iki sıra yükselerek bu yılki sıralamada bir numara oldu. Qatar Airways'e ev sahipliği yapan Hamad, ülkenin tek uluslararası havalimanıdır ve altı kıtada uçuşlar sunmaktadır. Temizliği, konforu, lüks butikleri, benzersiz sanat eserleri, COVID-19 müdahalesi ve yolcuları terminalden geçiren iç mekan treni ile övgü alıyor. Hamad, Katar 2022 FIFA Dünya Kupası'nın Resmi Havaalanı Ortağıdır ve etkinlik tarafından 58 milyon yolcuyu ağırlayacak bir genişleme sürecinden geçmektedir.