Eksun Gıda, halka arz gelirinin kullanılacağı alanları açıkladı

Yayınlama: 13.03.2023 12:42:00 Güncelleme: 13.03.2023 16:09:42

Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir: Halka arz gelirinin önemli bir bölümü doğrudan yatırımlarımız için kullanılacak

Eksun Gıda, halka arz gelirinin kullanılacağı alanları açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tamamı Eksim Yatırım Holding AŞ’ye ait olan Eksun Gıda’nın halka arzına onay verdi. Talep toplama tarihleri 15-16-17 Mart olarak belirlenen Eksun Gıda’nın Genel Müdürü Ahmet Demir, halka arzla ilgili merak edilenleri EKONOMİ gazetesinden Şebnem Turhan’a yanıtladı.

-Halka arz kararını nasıl aldınız? Neyi amaçlıyorsunuz halka arz sonrası?

Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir:  Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (“Eksun Gıda”) olarak 1996 yılından bu yana Eksim Yatırım Holding A.Ş. (“Eksim Yatırım Holding”) bünyesinde ikisi Tekirdağ’da biri Konya’da olmak üzere yaklaşık 96 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip üç ayrı üretim tesisinde un üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO ilk 500) listesinde üretimden satışlara göre 324. sırada yer alıyor ve bünyemizde Sinangil markalı unları da barındırıyoruz. Nielsen Perakende Araştırma Raporu’na göre 2022 yılı Eylül ayı itibarıyla toplam perakende un pazarında yüzde 9,7 hasılat payına sahibiz. Market markaları hariç tutulduğunda toplam ciromuz ile pazar lideri konumundayız ve yılda üretim kapasitemiz 600 bin ton.

Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, 30’dan fazla ülkeye, farklı ürün kategorilerinde un ihracatı gerçekleştiriyoruz. Rakiplerimizden 200’ü aşkın ürün çeşidi, ulusal ve uluslararası çapta verdiğimiz satış sonrası destek ile ayrışıyoruz. 2020 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay alınarak kurulan Ar-Ge merkezimizde glutensiz un, glutensiz ekmek, unlu mamuller, yeni un çeşitlendirmeleri ve buğday paçallarının en uygun karışımlarıyla yüksek kalitede unların elde edilmesi gibi projeler yürütüyor, böylece hızla değişen tüketici alışkanlıklarına da zaman geçirmeden ayak uyduruyoruz.

Halka açılmak ise özellikle son yıllarda hep gündemimizdeydi. Hem teknolojik hem de kurumsal açıdan olgunlaşma sürecini tamamlamayı arzu ettik. Son 5 yılda da teknolojik ve kurumsal dönüşüm kapsamında yaklaşık 50 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirdik.  Bu yatırımların ardından gerekli olgunluğa eriştiğimize inandık ve halka arz için gerekli adımları attık. Çünkü bizim gibi köklü firmaların halka açılarak şeffaf ve kurumsal bir yapıya kavuşmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Bizim de öncelikli amacımız hem bu yapıyı tam olarak sağlamak hem de büyüme planlarımızı yeni ortaklarla hayata geçirmek. Kurulduğu günden itibaren koyduğu hedefleri gerçekleştiren Eksun Gıda olarak halka arzın getireceği, kurumsallaşma, şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi her kurumun ihtiyaç duyduğu yeni dinamiklerle işleyiş standartlarını sürekli iyileştirmeyi hedefliyoruz.

-Halka arzın ayrıntılarına ilişkin bilgi alabilir miyim? Ne kadarlık bir pay halka açılacak?

Ahmet Demir: Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayı doğrultusunda Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin liderliğinde yürütülecek halka arzın tamamı sermaye artırımı yöntemi ile olacak. Halka arzda Eksun Gıda’nın 49 milyon 957 bin 498 TL olan çıkarılmış sermayesi 70 milyon liraya artırılacak.   Yapı Kredi Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından 15-16-17 Mart tarihlerinde 48,90 TL fiyattan talep toplanacak. Halka arz büyüklüğünün yaklaşık 980 milyonu aşması bekleniyor. Ek satış hakkı kullanılmayacak ayrıca.  Halka açıklık oranının ise %28,63 olması hedefleniyor.

Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 57’si yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 35’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 5’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 3’ü ise şirket çalışanlarına ayrıldı. Öte yandan hem Eksun Gıda, hem de Eksun Gıda’nın ortakları 1 yıl boyunca dolaşımdaki hisse oranını artırmama taahhüdü vermiş durumda. Ayrıca halka arz gelirinin yüzde 20’si de 1 ay boyunca fiyat istikrarı sağlayıcı işlemler için kullanılacak.

 -Mevcut finansallarınıza ilişkin bilgi verebilir misiniz?

-Ahmet Demir: 2022 yılının ilk 9 ayında toplam ciromuz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artışla 2,8 milyar TL’nin üzerine çıktı ve net karımız 202 milyon TL’ye ulaştı. 2021 yılının ilk 9 ayında yüzde 12,0 olan FAVÖK marjı ise bu yılın aynı döneminde yüzde 15,5’e yükseldi. Şu anda uzun vadeli bir kredi borcumuz bulunmamktadır. Eylül 2022 itibarıyla ise bilançomuzdaki kısa vadeli kredi borcumuz 837 milyon TL’dir.

Öte yandan un sanayicileri olarak en önemli avantajımız buğdayı kendi çiftçimizden alabilmemiz. Türkiye buğdayda kendi kendine yeten bir ülke ve bu piyasa en regüle piyasalardan biri. İç piyasa için ihtiyacımız olan buğdayı içerden tedarik edebiliyoruz. İhracat için de dâhilde işleme izni ile buğday ithalatı yapıyoruz. Bu da hem enflasyona hem de döviz kurlarındaki artışa karşın un sanayicileri için bir zırh oluşturuyor diyebiliriz. 

-Halka arz gelirinin kullanım alanları nasıl belirlendi?

Ahmet Demir: Halka arz gelirinin önemli bir bölümü doğrudan yatırımlarımız için kullanılacak. Detaylandırmak gerekirse elde edeceğimiz kaynağın yüzde 30’unu Tekirdağ ve Konya’da kurulu un üretim tesislerinde elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için yapılacak 28 MW’lık yenilenebilir enerji santrali ile un silosu, tesis, makine  yatırımları için kullanmayı planlıyoruz.

Halka arz gelirinin geri kalanı ise işletme sermayesi ihtiyacının ve finansal borçların azaltılmasına yönelik olarak değerlendirilecek.