Bitcoin’e itibar suikastini hükümet mi planladı?

Yayınlama: 07.06.2021 19:37:00 Güncelleme: 07.06.2021 19:42:10

Anonymous, son videosunda ABD hükümetinin Tesla CEO’su Elon Musk’ı Bitcoin’i kınaması için zorladığını ima etti

Bitcoin’e itibar suikastini hükümet mi planladı?
İki isim dışında,  gezegendeki herkesten daha fazla paraya sahip olan Tesla CEO’su Elon Musk kendini, modern tarihin en büyük sızıntılarından sorumlu olan kötü şöhretli hacker grubu Anonymous’un hedefi yapmayı başardı.

5 Haziran’da, "Bu, Anonymous'tan Elon Musk için bir mesajdır" başlığıyla yayınlanan video, ince örtülü bir tehditle son buldu. Akla gelen ilk büyük soru: Video gerçek miydi?  
Anonymous gibi merkezi olmayan bir topluluğa herhangi bir şey atfetmek çoğu zaman yanıltıcıdır. Doğası gereği kolektifin içindeki herkes, bir videoyu pekala ortak görüşleriymiş gibi yayınlayabilir. Tam olarak bu kuşkuyu destekleyecek bir şey oldu ve 6,7 milyon takipçiye sahip Twitter'ın en popüler Anonymous hesabı YourAnonNews, yayınlanan videoyla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Bir başka Anonymous hesabı BscAnon da Elon Musk'a, “Bu bizim videomuz değil” tweetini attı. Ancak hemen sonra korsan grubu ile bağlantısı olduğunu söyleyen, 5,9 milyon takipçili bir başka hesap YourAnonCentral ise videoyu sahiplendi. İkinci büyük soru: Anonymous tüm gücüyle saldırır mı? 

Şimdi çok daha net olan şey, Elon ve ekibinin yüksek profilli sızıntıları önlemek için Tesla’nın güvenlik duvarlarını güçlendireceği ve şifrelerini tekrar şifrelemek için uykusuz kalacağı. 
Kavganın nedeni kripto para piyasalarına yönelik sahneye konulan oyunlar gibi duruyor. Konu kripto para olduğunda Musk'ın sesini yükselttiğine hiç şüphe yok. Son birkaç ayda, kripto para yorumları için attığı her tweet viral oldu. Ancak olay şu ki, Tesla CEO’sundan gelen bu tweetler artık herkesi eğlendirmiyor. Musk’ın ayrılık sinyali verdiği, kırık kalp emojili tweetine çılgınca tepki veren Bitcoin, saatler içinde yüzde 8 değer kaybedince; yatırımcıları öfke nöbetleri geçirmişti. Anonymous’u kışkırtan da bu tweet oldu.  

ANONYMOUS’UN HAKLI OLDUĞU YER
Yüzü ‘V for Vendetta’ filminin profil sembolü olan, Guy Fawkes maskesiyle kaplı bir hacker, değiştirilmiş bir sesle önemli bir detay verdi. Tesla'nın gelirinin büyük çoğunluğunun aslında araba satmaktan değil, hükümet sübvansiyonlarından ve karbon vergi kredisi satmaktan geldiğini söylüyordu. Hatta, Musk’ın, bu yeşil paranın Tesla'nın kasasına akmaya devam etmesi karşılığında, hükümet tarafından Bitcoin’i kınamaya zorlandığını iddia ediyordu. 
Aslında Musk’ın birkaç ay elinde tutarak, yıllarca araba satışından elde ettiğinden daha fazla para kazandığı Bitcoin’i, bir aziz gibi taşlaması yeterince ilginçti. 2021 ilk çeyrek bilançolarına bakıldığındaysa, Anonymous’un iddialarının en azından bir kısmının doğruluğu görünüyor. 



TESLA’NIN EN KARLI ÜRÜNÜ
Tesla'nın ilk çeyrek kârı, ABD ve AB kirlilik kurallarına uymaları gereken diğer otomobil üreticilerinden gelen milyarlarca dolara çok şey borçlu. Otomobil üreticilerinin ABD’nin Sıfır Emisyonlu Araç yetkisine uyma zorunluluğu ve Avrupa’nın karbon kirliliğini azaltma yönündeki baskısı Tesla için kazançlı yeni bir pazar yarattı. Hiçbir emisyon problemi olmayan Tesla, şirketinin sahip olduğu karbon kredisini diğer üreticilere satmaya başladı. 2008'den beri Tesla, 4.4 milyar dolar değerinde karbon kredi satışı bildirdi ve bunun 2.69 milyar doları 2019'dan bu yana geldi. Bu para, Tesla'nın benzeri görülmemiş kar çizgisinin başladığı 2019'un üçüncü çeyreğinden bu yana özellikle etkili oldu.Tek başına Fiat Chrysler, Tesla karbon kredilerini satın almak için 2.4 milyar dolar harcamıştı. 
2021’in ilk çeyreğinde Tesla için durum daha da ilginçleşmiş görünüyor. Tesla, geçen çeyrekte sübvansiyonlar ve karbon kredi satışından 619 milyon dolar kazandı. Ancak net kazancını 438 milyon dolar olarak açıkladı. Bir başka deyişle araç satışıyla ilgili operasyonlarından 181 milyon dolar zarar ettiği halde, ‘olağanüstü ürünü’ sayesinde fevkalade bir kar açıklayabildi.  
Geçen yıl Covid-19 pandemisiyle ertelenen otomotiv talebinin kısa vadede bu sübvansiyonu artıracağı tahmin ediliyor. Elon Musk'la ilgili bir şey var: Böyle fırsatlar söz konusu olduğunda asla hayal kırıklığına uğratmaz.

Burak Mavi - Paramevzu.com