Elon Musk'ın işe alırken aradığı 4 özellik

Yayınlama: 30.08.2021 14:20:00 Güncelleme: 30.08.2021 14:39:21

Dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Spacex'te veya Tesla'da işe girmek istiyorsanız bu 4 niteliğe sahip olmanız gerekir

Elon Musk'ın işe alırken aradığı 4 özellik
Her şirketin kendi kültürü olduğu gibi her işverenin de işe alacağı yeni yeteneklerden ayrı beklentileri vardır. Ve bu beklentiler gün geçtikçe daha yeni nesil, eski klasik iş niteliklerinden ayrışan nitelikler haline geliyor. İş ilanlarında o çokça gördüğümüz, "Eğitimli, esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilecek(!), takım çalışmasına yatkın vs..." gibi klişe nitelikler de artık eski çağın şirketlerinin beklentileri olarak tarihe gömülüyor. Dünyaya inovasyonla damga vuran yeni nesil şirketler ve bunların yeni nesil patronları ise artık bunların çoğunu önemsemiyor.
Çünkü yeni kuşağın (Z kuşağı ve sonrası) bir işten beklentileri de hedefleri de farklı. Sadece şirketin eski çağda kalmış beklentileriyle bu nesli bir kalıba uydurmaya çalışmak sıklıkla fiyaskoyla sonuçlanarak yeni yeteneklerin daha yenilikçi şirketlerde şaşırtıcı performanslar sergilemesine yol açıyor.

Bu nedenle de artık insan kaynakları yönetimi işe alırken aradığı nitelikleri daha da geliştirmek zorunda kalıyor. Hem genç yeteneklerin beklentilerine uygun, hem de bu yetenekleri şirketin çıkarları ve geleceğiyle uyumlu hale getirebilecek nitelik beklentileri artık önümüze serilmiş durumda.

Kuşkusuz yeni nesil şirket ve yönetici profili denince aklımıza gelen ilk isimlerden biri olan Elon Musk da buna öncülük edenlerden biri. Geçtiğimiz tarihlerde SpaceX için aradığı yeni yeteneklerden beklentilerini bir tweet ile paylaşmıştı. Ki işe alacağı kişilerde aradığı niteliklere baktığımızda bunların sadece SpaceX'e has beklentiler olmadığını hemen anlayabiliyoruz.

Ne diyordu Elon Musk?

"Süper sıkı bir iş ahlakı, bir şeyler inşa etme yeteneği, sağduyu ve güvenilirlik gereklidir, gerisini biz eğitebiliriz."

Eski kuşak çalışanlar için şaşırtıcı değil mi bu beklentiler. Hani "İletişim yeteneği güçlülük, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek, takım çalışmasına yatkınlık..."
Musk bunların hepsini eğitimle vermenin mümkün olduğuna inanıyor. Fakat yetenek olarak sahip olunması gereken öz nitelikler olarak iş ahlakını, bir şeyler inşa etmek yeteneğini, sağduyuyu ve güvenilirliği sayıyor. Bakın "bir şeyler inşa etme yeteneği" diyor. Spacex'e yetenek ararken uzay mekiği inşa etmekten değil, herhangi bir şey inşa etme yeteneğinden bahsediyor.

Elon Musk'ın saydığı bu dört kriter, aslında yeni nesil insan kaynağı yöneticiliğinin de kat edecek çok mesafesi olduğunun özeti.