Endonezya Uleması, "kripto paraya yatırım haram" dedi

Yayınlama: 11.11.2021 17:53:00 Güncelleme: 11.11.2021 17:58:32

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya, ülkedeki minimum 4.5 milyon kripto para yatırımcısını ikileme düşürecek bir fetva yayımladı

Endonezya Uleması, "kripto paraya yatırım haram" dedi
Endonezya'daki dini liderler, ülkedeki Müslümanların bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kullanmasını yasakladı.
Ülkenin Şeriat uyumu konusunda otoritesi olarak hizmet veren Ulusal Ulema Konseyi, Perşembe günü kripto para birimlerinin belirsizlik, bahis ve zarar unsurları içerdiğinden haram olduğunu duyurdu.

Karar, resmi bir kararname olarak kabul edilmiyor ve yasal bir ticaret yasağı da getirmiyor, ancak muhtemelen insanların dünyanın en büyük Müslüman ülkesinde varlıkları kullanırken ne kadar rahat hissettikleri üzerinde önemli bir etkisi olacak.

237 milyon Müslüman nüfusuyla Endonezya, dünyanın toplam Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor.

2018'de Endonezya Merkez Bankası, kripto para biriminin "meşru bir ödeme aracı" olmadığını açıkladı, ancak Şubat 2019'da bitcoin ve kripto para birimlerinin ticaretini meta olarak yasallaştırdı.
Endonezya'nın emtia vadeli işlem ticaretini düzenleyici kurumu Bappebti, Mayıs ayında ülkede yaklaşık 4,45 milyon kripto para yatırımcısı olduğunu ve 13 lisanslı platform ve borsada 229 farklı kripto para biriminin yasal olarak işlem gördüğünü açıkladı.

Bu, kabaca 2 milyon olduğu tahmin edilen hisse senedi yatırımcılarının sayısını çok aşıyor.

Endonezya Blok Zinciri Derneği Başkanı Oham Dunggio, “Kripto varlıklara olan yüksek ilgi, Müşterilerinizi Tanıyın (KYC) süreçlerini yürütme kolaylığı ve para yatırma ve çekme işlemlerinin hızlı işlenmesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır” dedi: “Üstelik kripto piyasası 24 saat çalışıyor. Bu nedenle birçok genç yatırımcı diğer yatırım türleri yerine kriptoyu tercih ediyor.”

Bitcoin, tarihinde çeşitli düzenleyici zorluklarla karşı karşıya kaldı, ancak merkezi olmayan doğası, yasaklara nispeten bağışık olduğu anlamına geliyor.
Bazı ülkeler, geleneksel finansal kurumlara yönelik dolandırıcılık ve tehdit korkularını öne sürerek kripto para birimine karşı sert bir duruş sergilerken, diğer ülkeler bunu enflasyona karşı koruma sağlama, havale hizmetlerini dönüştürme ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltma yeteneği nedeniyle benimsedi. 

Bu yılın başlarında El Salvador, Bitcoin'i yasal ihale olarak kabul eden dünyadaki ilk ülke oldu. Orta Amerika ülkesi de kripto para birimine yatırım yaptı ve kısa süre önce son fiyat artışlarından elde edilen kârlardan 20 yeni okulun inşasını duyurdu.