Enerji şirketlerinin borsa iştahı arttı

Yayınlama: 21.04.2021 10:23:00 Güncelleme: 21.04.2021 10:29:00

Borsa İstanbul son haftalarda üst üste enerji şirketlerinin halka arzına şahitlik ediyor. Şirketler izahnamelerinde halka arz geliriyle borç ödeyeceğini belirtirken TBB verilerine göre tasfiye olacak alacak oranı en hızlı büyüyen sektör de enerji.

Enerji şirketlerinin borsa iştahı arttı

Enerji şirketlerinin halka arz iştahı gündeme damga vurdu. Geçen hafta Galata Wind’in talep toplaması tamamlandı, bu hafta ise Aydem Enerji, Biotrend Enerji ve Çan2 Termik’in talep toplaması devam ediyor. Dün ise iki yeni enerji şirketinin daha halka arz yolunda olduğu açıklaması geldi. Esenboğa Elektrik’in yüzde 100 bağlı ortaklığı Margün Enerji halka arz yetkisi verdi ve Girişim Elektrik de halka arz başvurusunu tamamladı. Halka arz edilen enerji şirketlerinin izahnamelerinde ise halka arz gelirlerinin borç ödemede kullanılacağı ifadeleri de dikkat çekti.

 

Enerji şirketleri halktan alıp borca yatıracak

Bu hafta talep toplayan Aydem Enerji halka arz eden pay sahibinin mevcut paylarının halka arz kapsamında satılması sebebiyle herhangi bir gelir elde etmeyecek. Ancak sermaye artışı yoluyla ihraç edilecek yeni paylardan gelir kazanacak ve şirket, bu halka arz gelirinin tamamını mali borçlarının bir kısmının geri ödenmesinde kullanmayı planlıyor. Biyotrend Enerji izahnamede halka arz gelirinin yüzde 20-30'unu kredilerin kapatılmasında kullanılacağını duyurdu. Biyotrend Enerji halka arzdan 340- 371 milyon lira arası gelir bekliyor. Çan2 Termik AŞ net halka arz gelirlerinin tamamının Yapı Kredi Bankası ve Halkbank nezdinde bulunan banka kredilerinin kapamalarında kullanılacağını belirtti. Halka arzdan 263.6 milyon liralık brüt kaynak elde edilmesi bekleniyor. Girişim Elektrik de taslak izahnamesinde halka arz gelirinin yüzde 23'ünün finansman ve kısa vadeli borç ödemelerinde kullanılacağını duyurdu.

 

 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Şubat 2021 verilerine göre 2.9 trilyon liralık ticari kredilerin yüzde 9'u yani 258 milyar lirası enerji sektöründe. Enerji sektöründe tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 6,6 ile ticari kredilerde en yüksek tasfiye olunacak alacak oranına sahip olan inşaatın hemen ardından geliyor. Enerji sektöründe kredilerin son 12 ayda büyüme oranı ise yüzde 19,5 seviyesinde iken son 12 ayda tasfiye olunacak alacak tutarındaki değişim yüzde 21,1 oldu. Bu TBB verilerine göre tüm sektörler arasında tasfiye olunacak alacak tutarı en hızlı büyüyen sektör olmasına neden oldu.