"Enflasyona rağmen faiz indiriminin devam etmesi olası"

Yayınlama: 03.11.2021 14:49:00 Güncelleme: 03.11.2021 14:50:54

Capital Economics'in ekonomisti TCMB'nin politikalarını değerlendirdi, "Enflasyona rağmen Türkiye'de faizlerin daha da indirilmesi olası" dedi.

"Enflasyona rağmen faiz indiriminin devam etmesi olası"

Capital Economics gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, enflasyonda yükselişin hızlanmasına rağmen TCMB Para Politikası Kurulu'nun bu ay yapacağı toplantıdan da faiz indirimi kararı çıkmasını beklediklerini söyledi. 

Ekim ayında manşet enflasyon yükselirken çekirdek enflasyonun hafif şekilde gerilediğini belirten Tuvey, daha fazla faiz indirimi için TCMB üzerinde siyasi baskı olduğu dikkate alındığında Para Politikası Komitesi'nin bu ay faizi yüzde 15'e indireceğini tahmin ettiklerini vurguladı. 

Gelecek 6-9 ayda enflasyonun geri gelmesinin büyük olasılık olduğunu da savunan Tuvey, TCMB'den daha fazla faiz indirimi beklendiğini öne sürdü. Capital Economics, bir hafta vadeli repo faizin 2022 yılı ortasında kadar hali hazırdaki yüzde 16'dan yüzde 12'ye kadar gerilemesini bekliyor. 

Bununla birlikte Tuvey, "Türkiye'nin vahim durumdaki cari pozisyonu dikkate alındığında, bu faiz indirimlerinin bir ödemeler dengesi krizini tetiklemesi yönünde ciddi bir risk var" değerlendirmesini de yaptı.