Enflasyonist şişkinlik bilançolarla geri döndü

Yayınlama: 05.08.2023 10:33:00 Güncelleme: 10.07.2025 01:03:41

Enflasyonist şişkinlik bilançolarla geri döndü

EKONOMİ BORSA GAZETESİ

Borsa şirketleri birer birer 2023 ilk yarıyıl kârlarını açıklıyor. Geçen haftalarda bilanço beklentilerini ve analistlerin kâr tahminlerini EKONOMİ Borsa okurları için kapak sayfamızdan aktarmış ve aracı kurum araştırma servislerinin analizlerine de yer vermiştik. Şimdi artık bu tahminlerin gerçekleşme oranlarını görme zamanı.

Şu ana kadar (Cuma günü saat 14:00 itibariyle) sanayi şirketi ve bankalar tarafında 60 şirket bilançosunu açıkladı. 21 Ağustos’a kadar konsolide bilançolar da olmak üzere tüm borsa şirketleri bilanço ve gelir tablolarını açıklamış olacak.

Fakat şu ana kadar gelen veriler, 21 Ağustos’a kadar hisse senedi piyasasında sürpriz hareketlere hazırlıklı olunması gerektiğini gösteriyor. Bilanço ve gelir tablosunu açıklayan 60 şirkete baktığımızda kuşkusuz en çok dikkat çeken nokta giderek verilerin 2022’ye benzemeye başlıyor olduğu.

Bu da gayet doğal; çünkü aslında makro ekonomik koşullar da giderek 2022’ye benzemeye başlıyor.

ENFLASYON BİLANÇOLARA YENİDEN GİRİŞ YAPTI

Yüksek enflasyon ortamına dönüş, bilançolar üzerinde hızla etkisini göstermeye başlıyor. Bir de elbette geçen yıldan daha farklı olarak ve büyük holdingler gibi döviz pozisyonu açısından aktif yönetilen şirketlerde yükselen döviz kuru etkisi karlılıklar üzerine yansımaya başlamış durumda. Özellikle enflasyonist etkinin üçüncü çeyrekte de daha hızlanarak devam edeceğini gösteren yarıyıl bilanço verilerine bakıldığında 2023’te pek de tat vermeyecek gibi değerlendirilen bankalar açısından tüm koşulların değişmiş olması.

BANKALAR YENİDEN COŞTU

Karlılık sıralamasına bakıldığında 60 şirket içerisinde bankaların çok ciddi kar sıçramaları yaptığı gözden kaçmıyor. Bu da banka iştirakleri ve pozitif döviz pozisyonları üzerinden büyük holdingleri de karlılığın zirvesine çıkarıyor.

Şu ana kadar açıklanan 60 bilanço içerisinde en yüksek karlılık Koç Holding’a ait. Onu Garanti Bankası, Akbank ve Yapı Kredi izliyor. Tüpraş baz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte yeniden kar artış trendine dönmüş durumda. Fakat birazdan dikkat çekeceğimiz gibi Tüpraş için başka bir bilanço kalemi de negatif olarak öne çıkıyor.

QNB Finansbank, TEB gibi diğer bankalar da sıralamada yükseklerde.

OTOMOTİVDE DİKKAT ÇEKEN KAR ARTIŞI

Fakat sektörel olarak beklentileri boşa çıkarmayan bir diğer sektör daha var: Otomotiv. Ford Otosan geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 86, Tofaş Oto Fabrika ise aynı dönemde yüzde 145 kar artış performansıyla öne çıkıyor.

İş Gayrimenkul yüzde 3 bin 506, İş Yatırım ise yüzde 229 kar artışıyla dikkat çekiyor.

İş Yatırım’ın performansı elbette aynı zamanda 2023’te hızla toparlanan borsanın ve artan yatırımcı ilgisinin aracı kurumlara yansımasının da bir özetini ortaya koyuyor.

Perakendede Migros yine yüksek kar artışıyla öne çıkarken Arçelik ve Aygaz gibi dayanıklı tüketim ve gaz perakendesinde faaliyet gösteren şirketlerin karlılıklarında çok hafif artışlar gözden kaçmıyor.

CarrefourSA ve Otokar ise negatif yönlü karlarıyla sürpriz yapan şirketler.

CİROLAR ARTIYOR, TÜPRAŞ’TA DÜŞÜŞ VAR

Şimdi bir de işin ciro tarafına bakalım. Koç Holding, dayanıklı tüketim ve otomotiv tarafındaki çok ciddi ciro artışlarıyla konsolide bazlı sanayi cirosunu artıran kuruluşlardan biri. Fakat aynı gruba bağlı Tüpraş’ta geçen yılın ilk altı ayına göre TL bazlı ciro düşüşü sürpriz bir sonuç olarak nitelendirildi.

İş Yatırım, Ford Otosan ve Tofaş, Migros, Türk Traktör, CarrefourSA, TAV Havalimanları, Otokar dikkat çeken ciro büyüklüklerine ve artışlarına sahip.

Metro Holding, İz Yatırım Holding, Acıselsan Acıpayam, Deniz GYO, Info Yatırım ise şu ana kadar bilanço açıklayan şirketler arasında ciro açısında hayal kırıklığı yaratanlar sıralamasında.