Erdoğan'ın faiz indirimi mesajıyla dolar sert yükseldi

Yayınlama: 02.06.2021 00:52:00 Güncelleme: 02.06.2021 01:09:42

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Merkez Bankası başkanımla bugün görüştüm. Faizleri indirmemiz şart" dedi. Canlı yayındaki açıklamayla dolar 8.81 TL'yi gördü

Erdoğan'ın faiz indirimi mesajıyla dolar sert yükseldi

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon koşulları değişmeden faiz indirimi olmayacağına yönelik açıklamalarıyla bir dönem sakinleşmiş olan dolar/TL cephesinde bu gece yeniden bir alevlenme oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerde indirim beklentisiyle Kavcıoğlu'yla bugün görüştüğünü açıklaması sonrasında yanan dolar ateşi dolar/TL kurunu, 8.80'in üzerine taşıdı.

Erdoğan, konuya ilişkin, "Faizleri düşürmemiz şart. Temmuz ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız. Bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır" ifadelerine yer verdi.

Euro ise açıklama sonrası 10.26 TL seviyelerini test etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü Şef Ekonomisti Robin Brooks, açıklamaların ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında "Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik beklentiler maalesef Türk Lirası'nda sert düşüşlere neden oluyor. Lira'daki bu düşüş, daha sıkı finansal koşullar ve daha zayıf büyüme anlamına geliyor. Lira rayiç değerimiz, bir ay önce taşındığımız seviye olan 9,50 $/TRY olarak kaldı" dedi.

ERDOĞAN'DAN 128 MİLYAR DOLAR AÇIKLAMASI: BU HİÇ SORULUR MU?

Merkez Bankası rezervlerinde kaybolduğu söylenene 128 milyar dolara ilişkin de konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlar diyorlar ya 128 milyar dolar nereye gitti. Merkez Bankası parasının nereye gittiği sorulur mu? Bu süreçte bir Van depremini, Bingöl depremini geçirdik değil mi? Hiç nereden bu harcamaları yaptınız diye soran oldu mu? Hiç soruyorlar mı ya? Maalesef sorma hakkını kendilerinde bulabiliyorlar ama bizim bütün, şunu unutmayın altyapısı olmayan bir ülkenin üst yapısı her zaman tehdit altındadır. Türkiye altyapısı çürük olan bir ülke konumunda. Altyapıya çok önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz ki özgüvenle hayatımızı sürdürebilelim."