Ethereum'a toz yutturan durdurulması imkansız 5 kripto para

Yayınlama: 29.11.2021 13:06:00 Güncelleme: 29.11.2021 13:15:20

Akıllı kontrat pazarının öncüsü Ethereum'un rakipleri oldukça dişli ve son dönemin en dikkat çeken coinleri arasında: ADA, SOL, MATIC, MANA, HNT hakkında bilmeniz gerekenler

Ethereum'a toz yutturan durdurulması imkansız 5 kripto para
Blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasından hemen sonra tartışmasız kripto para pazarının zirvesinde üç proje tüm kripto evreninin sembolleri haline gelmişti. Bitcoin, Ripple ve Ethereum. Ripple ABD'de yaşadığı dava süreçleri nedeniyle hak ettiği seviyeye gelemese de Ethereum, Bitcoin'in ardından piyasasın en önemli ikinci sembolü olma özelliğini korudu. Akıllı kontrat pazarını domine eden Ethereum, aslında eski bir teknoloji olmasına rağmen Selpak misali akıllı kontrat denince ilk akla gelen porje oldu. Buna karşılık bu alanda teknolojiler gelişti, işlem hızları kanatlandı, maliyetleri dibe vurdu. 
Ethereum'a rakip olarak çıkan 5 proje bugün kripto para camiasının da en çok konuşulanları arasında. İşte Ethereum'a teknolojileriyle toz yutturan 5 önemli proje:

1. SOLANA (SOL):
2021, Solana'nın yılı olabilir. Süper hızlı akıllı sözleşme platformu, 1 Ocak'tan bu yana yüzde 11.000'in üzerinde kazanç elde etti. Ethereum gibi, programlanabilir bir blok zinciri. Şu anda, takas edilemeyen belirteçlerden (NFT'ler) DeFi uygulamalarına kadar 500'den fazla farklı projeye ev sahipliği yapıyor.

Solana'nın insanların dikkatini çekmesinin nedeni, saniyede 50.000'den fazla işlemi (TPS) işleyebilmesi ve her birinin maliyetinin bir sentten az olması. Bunu bir bağlama oturtmak gerekirse, Ethereum iddialı yükseltmesini Eth2'ye tamamladığında, yalnızca 15-45 TPS işleyebilecek.

2. CARDANO (ADA):
Cardano, bloktaki birçok kriptoya farklı bir yaklaşım getiren başka bir programlanabilir blok zinciridir. Uygulamadan önce gelişiminin her aşamasını gözden geçirir. Sonuç olarak geliştirme, diğer benzer projelerden daha yavaş oldu - akıllı sözleşme özelliğini yalnızca Eylül ayında başlattı.

Bununla birlikte, teorik olarak, Cardano dayanıklı şekilde inşa edildi ve bu nedenle piyasa değerine göre en iyi kripto para birimlerinden biri olmaya devam ediyor. Yılın başından bu yana neredeyse yüzde 1.000 değer kazandı. Cardano hakkında ayrıca ilginç olan şey, gerçek dünya ortaklıkları ve kullanım senaryoları oluşturmaya çok zaman ayırması. Örneğin, öğrencilerin akademik kayıtlarını blok zincirinde depolamak için Etiyopya Eğitim Bakanlığı ile bir ortaklığı var. 

3. POLYGON (MATIC):
Solana ve Cardano, her ikisi de katman 1 çözümleri olarak adlandırılan şeydir - bu, her şeyin orijinal blok zincirinde yerleşik olduğu anlamına gelir. Katman 2 çözümleri adı verilen ve mevcut blok zincirinin üzerine ekstra bir işlem katmanı ekleyerek Ethereum'un sorunlarını çözmeyi amaçlayan başka bir kripto para grubu daha var.

Polygon bu alanda liderdir, dolayısıyla bu yıl yüzde 9,000'den fazla büyüme kaydetti. Kendisine 2. katman çözüm toplayıcı diyor, bu da Ethereum'un performansını iyileştirmek için birkaç farklı yol sunduğu anlamına geliyor. Geliştiriciler, herkese uyan tek bir çözüm sunmak yerine, projeleri için en uygun rotayı seçebilirler.

4. DECENTRALAND (MANA):
Metaverse belirteçleri bu yıl uçuyor - Facebook'un Meta olarak yeniden markalayacağını açıklamasından sonra daha da fazla. Önde gelen sanal 3D dünyanın jetonunun yüzde 4,600'ün üzerinde bir artışla Ethereum'dan daha iyi performans göstermesi hiç de şaşırtıcı değil. Oyuncular, Decentraland'deki mal ve hizmetler için ödeme yapmak ve ayrıca orada arazi satın alıp geliştirmek için MANA'yı kullanabilirler.

Decentraland'ın şu anda Ethereum'un ekosistemi üzerine kurulu olduğu göz önüne alındığında, MANA için bir kazancın aynı zamanda ETH için bir kazanç olduğu iddia edilebilir.

5. HELYUM (HNT):
Helyum, gerçek dünya sorunlarını çözmek için blok zincir teknolojisini kullanan birkaç kripto para biriminden biridir. Bu durumda, Helyum topluluğunun üyeleri, LongFi adı verilen bir dizi güçlü kablosuz erişim noktası çalıştırır. Hotspot'lar nesnelerin internetine (internete bağlanan tüm cihazlar) güç sağlar. İnsanlar ağı kullandığında, etkin nokta sahipleri HNT jetonları kazanır.

Helyum'un cazibesi, dünya çapında ucuz, güvenli internet erişimi sağlayabilmesidir - bu belki de kripto fiyatının bu yıl yüzde 3,000'in üzerinde artmasının nedenidir.