Ethereum’da 5 bin dolar uzak değil!

Yayınlama: 24.02.2024 11:10:00 Güncelleme: 24.02.2024 11:09:30

Ether giderek artan bir şekilde BTC gibi güvenli liman kripto varlığı hâline geliyor. Spot Ethereum ETF'nin onaylanması ve önümüzdeki aylarda planlanan büyük ağ yükseltmeleri gibi bazı güçlü senaryolar, 2024’ü, Ethereum'un Bitcoin'in gölgesinden çıkacağı yıl olarak işaretliyor.

Ethereum’da 5 bin dolar uzak değil!

BERFİN ÇİPA

Küresel yenilikçiler için inovasyonun simgesi haline gelen Ethereum, yaklaşık iki yıldır ilk kez, 3 bin dolarlık temel psikolojik seviyenin üzerine çıktı. Erken beklentiler, yüzde 30’un üzerinde bir fiyat artışını şimdiden satın alıyor.

Önce, Ethereum ve onun uzun vadeli potansiyeli hakkında neden bu kadar çok heyecan olduğunu anlamaya çalışalım. Akıllı sözleşmeler için işlevselliğe sahip blockchain ağı sayesinde birçok boğa, Ethereum'un, kullanıcılara güç ve değeri geri vererek, özellikle pahalı aracılara bağımlı olan çok sayıda sektörü alt üst edebileceğine inanıyor. Ethereum'un vaadine kapılmak bir hayli kolay: Temmuz 2015'te piyasaya sürülen Ethereum, halka açıklandığından bu yana en yüksek fiyatının %40'ından fazla gerisinde kalmasına rağmen değeri neredeyse %93.000 arttı. Bu açıdan bakıldığında Ethereum'un karmaşık yol haritasını görmek cesaret verici olabilir. Zor olanı; Bitcoin’in gölgesinden kurtulacağını fiyatlamak. Şimdi, Kripto Masası’ndaki piyasa gözlemcileriyle birlikte, Ethereum'un şu ana kadar ki yolculuğuna ve gelecekte nereye gidebileceğine daha yakından bakalım.

Ethereum’u ‘Dünyanın Bilgisayarı’ olarak tanımlayan Web3 Ekonomisti Eren Caner son yükselişi şu şekilde değerlendirdi; “Bitcoin’i dijital altın olarak düşünürsek Ethereum için de aslında dünyanın bilgisayarı, dünyayı saran bir işlem sistemi diyebiliriz. Bu durum da ETH’nin uzun vadede değerli olmasına sebep oluyor. Son zamanlarda yaşanan yükselişin sebebi ise BTC Spot ETF kabulü oldu. Burada yatırımcı BTC’den daha çok ETH’ye geçmeye başladı. BTC’nin Spot ETF kabul edildiği bir dünyada zaten arkasından ETH’nin de kabulü bekleniyor. Kaldı ki Wall Street şirketleri mayıs ayında Spot ETH ETF’nin kabul edilmesini büyük oranda bekliyorlar. Teknik analize baktığımızda da flama formasyonunu görüyoruz. 3 bin dolar hedefini ocak ortasından bu yana zaten bekliyorduk. 2024-2025 arası mega boğa beklentimiz var. Fiyatta yükselişin kalıcı olmasını bekliyorum ancak mega boğanın bitmesiyle elbette düşüşler olacaktır. Onay gelince de altcoinlerde de elbette pozitif etkisini göreceğiz.”

“BEKLENTİ SATIN ALINIYOR”

ETH Spot ETF onayına ilişkin pozitif beklentilerin satın alındığını ifade eden Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es ise; “ETH’de yükselişin birden çok sebebi var. Spot BTC ETF’in kabulüne tanıklık ettik. Bundan sonraki süreçte beklentiler ETH Spot ETF’in kabulü… Bu beklenti önceden satın alınıyor. Nasıl BTC’de ETF beklentisi Bitcoin’i 25 bin dolardan 48 bin dolara taşıdıysa bundan sonraki süreçte de Mayıs sonu ETH ETF’lerinin deadlineları var. Yavaş yavaş bu beklenti satın alınıyor. Ben ETH ETF’lerinin onaylanacağını düşünüyorum. Bu mayısta veya başka bir tarihte olabilir, ancak karar ne zaman onay ile sonuçlanırsa BTC’de olduğu gibi karar gelmeden satın alma yapılacaktır. İkinci sebep ise bir boğa rallisi içerisindeysek her yükseliş trendinde önce Bitcoin hareketini yapar ardından yükselişi altcoinlerde görürüz. Şu an hâlihazırda o hareketi yapıyor. Öte yandan bu sene ETH için önemli güncellemeler var; bununla ilgili bir fiyatlama da mevcut” şeklinde konuştu.

CoinTR Araştırma Departmanı da güncellemelere atıfta bulunarak; “Son 12 ayda yüzde 74'lük bir artış gösteren Ethereum fiyatı, 2022 Nisan ayından bu yana ilk kez 3.000 doları aşarak yatırımcıları heyecanlandırdı. Genel piyasadaki iyimserlik ve artan yatırımcı ilgisi, ETH'nin yükselişini destekliyor olabilir. Kripto paralardaki boğa sezonu beklentisinin artmasının yanı sıra, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun spot ETH ETF'lerini onaylayabileceği beklentisinin artması piyasada büyük bir heyecan yarattı. Bu onay, kurumsal yatırımcıların Ethereum'a erişimini kolaylaştırarak ETH talebini artırabilir, fiyatının yükselmesine sebep olabilir. Ayrıca, Ethereum ağı, yaklaşan Dencun güncellemesiyle, EIP-4844 gibi önemli EIP'leri (Ethereum İyileştirme Önerileri) uygulamaya koyacak. EIP-4844, proto-danksharding adı verilen teknolojiyi kullanarak işlemleri hızlandırmayı ve maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor. Bu güncellemenin, yatırımcı ilgisini ve Ethereum’un kullanımını artırarak ETH fiyatını yukarı çekmesi bekleniyor. Genel olarak sıraladığım bu faktörler ETH için olumlu bir görünüm oluşturuyor ve yakın gelecekte yükselişini devam ettireceği beklentisini artırıyor” dedi.

ETHEREUM BİR AYDA NE KAZANDIRDI?

CoinTR Araştırma Departmanı: 2024 yılına hızlı başlayan ETH, yatırımcısına yüzde 30’luk kazanç sağladı. Piyasanın beklentisi, ETH'nin 2022'deki boğa koşusunda ulaştığı en yüksek seviye olan 4.882 doları yeniden test edebileceği yönünde. Beklentiler, özellikle spot Ethereum (ETH) borsa yatırım fonlarının (ETF'lerin) onaylanması ve kurumsal yatırımcıların Ethereum'a yönelmesi durumunda daha da güçlenebilir. Spot ETH ETF'lerinin onaylanması, Ethereum'u daha geniş bir yatırımcı kitlesine açarak talep artışı yaratabilir. Yatırımcılar, Ethereum'un teknolojisine ve uzun vadeli potansiyeline inanıyor. Ethereum'un 2024 kazancı, spot ETH ETF'lerinin onaylanması ve kurumsal yatırımcıların artan ilgisi gibi faktörlere bağlı olarak önemli bir artış potansiyeli taşıyor. 4.882 dolarlık direnç seviyesinin aşılması, ETH'nin daha yüksek fiyat seviyelerine ulaşmasına zemin hazırlayabilir. Ancak, yatırımcıların kripto piyasalarının volatil olduğunu göz önünde bulundurarak, yatırımlarını buna göre planlamaları önemlidir.

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Eren Caner: ETH'de uzun vadede bir 5.000 dolar beklentisi var. Özellikle Wall Street'in Mayıs ayında ETH spot ETF'lerinin kabulünü beklediği bir setup'ta aşırı yükselen kripto piyasasında long patlatmalı ters - düşüş hareketlerinden en az etkilenecek altcoin bir süre daha ETH olabilir. ETH, Ocak ortasında koyduğumuz 3.000 dolar hedefine geldi. Olası düzeltmede 2.500 dolar altını beklemem. 500 dolarlık bir düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirebilirim; çünkü olası mega boğa sezonuna hikâyesi en güçlü girebilecek altcoin'lerin başında ETH var. Bonus olarak da Ethereum blockchaininin çok uzun yıllardır yaşadığı ölçeklendirme sorununa çözüm olabilecek herhangi bir proje de bu yükselişten aslan payını alabilir; eğer ETH alacağı güncellemeyle L1 tarafında kendisi bunu çözemez ise.

CoinTr Araştırma Departmanı: Ethereum, Bitcoin'in konsolide olmasının ardından 2.656 dolarlık direnç seviyesini yukarı yönlü kırarak 3.000 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bu direnç seviyesinden gelen satış baskısıyla birlikte önce 2.824 seviyelerinde tutunmaya çalışabilir. Eğer bu bölgede tutunamazsa 2.656 dolara kadar geri çekilme yaşayabilir. Bu destek seviyelerinin korunması halinde tekrar yukarı yönlü bir hareket gerçekleşebilir ve 3.012 doları hacimli bir şekilde kırarsa 3.244 dolara kadar yükseliş gösterebilir.

Oytun Es: Beklentim, ETH’da mayıs sonuna kadar 4 bin doları rahat bir şekilde görmemiz; hatta 5 bin dolarları zorlamamız. ETH ETF beklentisi, BTC beklentisinden daha yüksek fiyat hareketine sebep olması lazım; çünkü ETH’nin piyasa değeri BTC’den daha düşük dolayısıyla daha sert hareketler beklenebilir. ETF onayının ardından haberi sat mantığı ile düşüşler görebiliriz. Bitcoin’de de bunu gördük. Fakat orta ve uzun vadede yukarı yönlü hareketi daha da sertleşecektir.

BUTERIN’DEN YAPAY ZEKÂ ÇIKIŞI

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, yapay zekâ teknolojisinin Ethereum’da hataları tespit etme konusunda kritik bir rol oynayabileceğine ilişkin bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya ilişkin yorumlarını uzmanlara sorduğumda, CoinTR Araştırma Departmanı; “Güvenlik önlemlerini geliştirmek ve Ethereum'un kod tabanındaki güvenlik açıklarını azaltmak için yapay zekâ kullanımının ön plana çıkması, ağın verimliliğini artırabilir. Yapay zekâ destekli teknikler, potansiyel güvenlik açıklarını daha etkili bir şekilde belirleme ve ele alma yeteneği sağlayabilir; bu da Ethereum'un potansiyel tehditlere karşı direncini artırabilir. Verkle Trees (Ethereum blok zincirinde durum verisini depolamak için kullanılan yeni bir veri yapısı) gibi yeni kriptografik veri yapılarının Ethereum'a entegrasyonu, blok zinciri ölçeklenebilirliği ve verimliliğinde önemli gelişmeler sağlayabilir. Bu, Ethereum ağının daha hızlı senkronizasyon ve daha düşük kaynak gereksinimleri gibi avantajlar elde etmesini sağlayabilir. Aynı zamanda, Proof of Stake (PoS) mekanizmasını daha erişilebilir ve kullanıcı dostu hâle getirerek, Ethereum topluluğu için daha çekici hâle getirebilir. Staking düğümlerinin minimum sabit disk alanıyla çalışması ve anında senkronizasyon elde etme potansiyeli, bireysel stakerlar için daha kullanıcı dostu bir deneyim sunabilir. Ancak, bu teknolojik gelişmelerin uygulanması sürecinde, muhtemel zorluklar ve uyum sorunları da ortaya çıkabilir. Ethereum topluluğunun bu değişikliklere nasıl tepki vereceği ve kullanıcıların bu yeni özellikleri nasıl benimseyeceği, etkilerin büyüklüğünü belirleyebilir. Sonuç olarak, Buterin'in yapay zekâ vurgusu, Ethereum üzerinde güvenlik, ölçeklenebilirlik ve kullanıcı deneyimi gibi alanlarda olumlu etkiler yaratabilir. Ancak, gerçek etkiler, bu teknolojik özelliklerin uygulanması ve topluluk tarafından nasıl karşılandığına bağlı olarak değişebilir” yorumunu yaparken, Caner ise; “Kriptodaki yapay zekâ projelerinin en büyük sorunu bir ürünlerinin olmaması. Yapay zekâ dünyasına dair sükse yapan tüm ürünler, OpenAI, Microsoft, Google gibi şirketlerden geliyor. OpenAI Sora’yı tanıttıktan sonra kriptodaki yapay zekâ projeleri yükselişe geçti. Bu tamamen trend kaynaklı altı boş yükselişler. Ethereum’un kurucusu bu soruna parmak basarak yapay zekâ projelerine ürün geliştirin kodlardaki hataları çözelim diyor” dedi.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Es: Altcoin yatırımcıları yüzüp yüzüp kuyruğa geldi. Biraz daha sabretmekte fayda var. Şu an altcoinler zaten dolar bazlı yukarı gidiyor. Sıkıntı, BTC cinsinden geri gitmeleri. Yoksa altcoinlerin çoğu 2023 yılını sert yükselişle geçirdi. 2024’te daha da sert bir hareket, esasen altcoin rallisi bekliyorum. Ancak aceleci olmamak lazım, Bitcoin’de yeni zirveleri görmeden altcoinleri elden çıkarmamak gerekiyor. Genelde altcoinlerde zirveler Bitcoin’in yeni zirvelere test etmesinin arkasından gelir. Şu an altcoinleri elden çıkarmayı gerektiren bir durum söz konusu değil. Biliyorum birçok altcoin 3-4X yaptı. Ancak bu altcoinler daha Bitcoin 50 bin dolardayken 4-5X yapıyorsa; bir de bunları, BTC 100 bin dolara geldiği zaman görün. Bu bağlamda altcoin yatırımcısını bence çok güzel bir yıl bekliyor, sabırlı olmakta fayda var. En azından dominansın 40’lara geri çekildiğini görmeden, altcoinleri elden çıkartmamak lazım. Beklenti, boğa rallisinde Ethereum’un Bitcoin’in çok üzerinde bir performans göstereceği yönünde. Ethereum’un, Bitcoin paritesinde çok ciddi değer kazanmasını bekliyorum.

Caner: Öncelikle kısa vadeli girdilerse kâr almaları lazım. Oyun alanımız olmalı. Oyundan atılmamak için nakit ve hareket alanınız olması lazım. Düşüşlerde bir cephane olmalı, bu cephane de dolar tutmak. Uzun vadede ise mega boğada büyük beklentiler var. Mini boğadayız şu an; burada güzel olan geleceğe yönelik büyük fısıltılar duyuyoruz. Bitcoin’in mini boğası 52 bin dolar ise mega boğası ne olacak? ETH’nin mini boğası 3 bin dolar ise mega boğası ne olacak? Bence bu soruları kendimize soralım, uzun vadedeysek. Kısa vadede kâr alma hedefimize geldiysek de kârımızı alıp devam edelim.

CoinTR Araştırma Departmanı: Genel olarak piyasada boğa beklentisi hâkim, özellikle orta ve uzun vadede fiyatların artması bekleniyor. Yatırımcıların kısa vadeli alım satım yapmak yerine orta ve uzun vadeli düşünmesi, piyasadaki volatilite riskinden korunmalarını sağlar. Ethereum için iki önemli gelişme var; 13 Mart'ta gerçekleşecek Dencon güncellemesi, diğer bir gelişme ise Mayıs ayında açıklanması beklenen SEC ETF kararı. Yatırımcıların bu iki gelişmeyi de yakından takip etmesi ve yatırımlarını bu gelişmelere göre şekillendirmesi daha doğru olacaktır.