Ethereum'un çılgın yükselişinin sebebi ne? Çöküş yakın mı?

Yayınlama: 05.05.2021 00:52:00 Güncelleme: 05.05.2021 01:08:32

Bitcoin'in yüzde 90 yükselişine yüzde 350'lik yükselişle yanıt veren ETH'nin yükselişi bir yanda korku yaratsa da bir yanda da büyük beklentilerle destekleniyor. Peki bu yükselişin sebebi ne?

Ethereum'un çılgın yükselişinin sebebi ne? Çöküş yakın mı?
Dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi, değiştirilebilir olmayan token çılgınlığı ve ethereum'un artan benimsenmesi sayesinde 2021'de bitcoin'den daha fazla yükseldi .
ETH fiyatları şu anda 3.400 dolar civarında seyrediyor, ve bu rakam sadece bu yıl için yüzde 350'nin üzerinde bir kazanç anlamına geliyor. Karşılaştırma olması açısında aynı dönemde Bitcoin fiyatları sadece yüzde 90 arttı. Yalnızca geçen hafta, Bitcoin sabitken, ethereum fiyatı şaşırtıcı bir şekilde yüzde 30 yükseliş sergiledi. Haliyle bu yükseliş bazı yatırımcılar açısından da ürkütücü bir hal almaya başladı.

Dolaşımdaki tüm paraları için şu anda yaklaşık 400 milyar dolarlık birleşik piyasa değerine sahip olan Ethereum neden son zamanlarda bu kadar yükseldi?
ETH, sanat ve spor koleksiyon dünyasında giderek daha popüler hale gelen dijital varlıklar olan takas edilemeyen jetonları veya NFT'leri satın almak için kullanılan ana para birimi.

YÜKSELİŞİN TEKNİK SEBEPLERİ
Ethereum uyumlu bir blokchain şirketi olan Ava Labs'ın CEO'su John Wu bu yükselişi şöyle açıklıyor: "NFT'lerin patlamasıyla, insanlar gerçek bir yardımcı program olarak ETH gibi bitcoin alternatiflerini görüyorlar. Wu, diğer iki teknik gelişme sayesinde ethereumun da güçlendiğini sözlerine ekledi: 
Geçtiğimiz günlerde halka açılan dev kripto komisyonculuk firması Coinbase , şu anda dolara sabitlenmiş iki sabit coin olan Tether ve USD Coin için işlemleri destekliyor. Her biri ethereum dijital cüzdanlarla uyumlu.
Ethereum ayrıca bir hard forktan geçti. Yani daha önce geçersiz olan blokları veya işlemleri geçerli kılan (ya da tam tersi) protokolde gerçekleşen değişikliğe verilen isim. Ki bu esasen işlem hızlarını artırmaya yardımcı olacak Ethereum blockchain ağına bir yükseltme demek.

BITCOİN RİSKİNE KARŞI BİR PORTFÖY ÇEŞİTLENDİRME ARACI OLDU
Ancak Ether'in yükselişini sadece teknik nedenlere bağlamak safdillik olur.
Arca'nın baş yatırım sorumlusu Jeff Dorman bu hafta bir blog yazısında "Şu anda gerçek, temel ve kalıcı bir talep kayması yaşanıyor" diyor.
Dorman'a göre yakın zamana kadar, yeni kripto para yatırımcıları sadece bitcoin'i önemsiyordu. Ardından, varlıklarını çeşitlendirmenin bir yolu olarak diğer kripto para birimlerine, özellikle de ethereum'a ilgi göstermeye başladılar" diyor.
Dorman, "Her türden yatırımcı portföylerine ETH eklemek için nedenler buluyor" diye yazdı.

S&P Dow Jones Endeksleri, kripto para birimlerini de onayladı. Yani Dow ve S&P 500'ün arkasındaki endeks sağlayıcısı Salı günü bir bitcoin endeksi, ethereum endeksi ve kripto para megacap endeksi başlattığını söyledi.
S&P Dow Jones Endekslerinde küresel inovasyon ve strateji başkanı Peter Roffman bir basın bülteninde "Geleneksel finans piyasaları ve dijital varlıklar artık birbirini dışlayan piyasalar değil," dedi.

ENFLASYONA KARŞI ALTININ YERİNİ Mİ ALIYOR?
Ayrıca yatırımcıların ethereuma ve diğer kripto para birimlerine akın etmesinin bir diğer sebebi de küresel ekonomi ve ABD iş piyasası ısınırken ufukta beliren enflasyonla ilgili endişelere karşı bir korunma aracı olarak görülmeye başlandı. Eskiden bu görevi gören başka bir yatırım aracı vardı: Altın. Ama görünen o ki altının pabucu özellikle Z kuşağı ile birlikte yavaş yavaş dama atılıyor.

Ether, merkez bankalarına dayanmayan finansal ürünler sunan merkezi olmayan finansmanın veya DeFi devriminin bir parçası.
Chainlink'in kurucu ortağı Sergey Nazarov, CNN Business'a gönderdiği bir e-postada, "Enflasyon yükselirken, Ethereum'daki DeFi ürünleri, insanlar için merkez bankası para basımı ve çeşitli arz şoklarının yarattığı belirsizlikle mücadele etmenin mükemmel bir yolu," diyor.

BITCOIN'İN 2018'DEKİ ÇÖKÜŞÜNE BENZER Mİ?
Fakat elbette hala akıldaki o önemli soru işareti kaybolmuş deği. Bu kadar keskin ve ani yükseliş, Bitcoin'in 2018'de ilk kez büyük bir dalgalanma yaşamasının ardından yaşanan sert çöküşü akla getiriyor. ETH'nin kaderi de aynı mı olacak?
Ancak bir kripto para barındırma sağlayıcısı olan Allnodes'un iş geliştirme başkanı Tally Greenberg, Ether'in aynı kaderi paylaşacağı inancında değil:
"Ethereum'un işleri bu kadar batıracağından emin değilim. Evet, fiyatı dalgalanabilir. Ancak ethereum, bitcoin'den daha fazla potansiyele sahip olabilir."