Ethereum'un mucidi Buterin: Kripto paralar balon aşamasında

Yayınlama: 20.05.2021 14:17:00 Güncelleme: 20.05.2021 14:43:05

Son düşüşe şaşırmadığını söyleyen Vitali Buterin, Ethereum'un yeni yükseltmeyle işlem maliyetlerinin düşeceğini ve koinin büyümesinin önündeki engelin ortadan kalkacağını, hatta Bitcoin'ie de geçebileceğini iddia etti

Ethereum'un mucidi Buterin: Kripto paralar balon aşamasında

310 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Ethereum'un kurucularından biri olan 27 yaşındaki  Vitali Buterin, CNN Business'la yaptığı özel röportajda kripto para birimlerinin bir balon aşamasında olduğuna inandığını söyledi .
Ancak, baloncukların ne zaman patlayacağını "tahmin etmenin çok zor" olduğunu vurguladı. Buterin, "Bu balon aşaması çoktan sona ermiş olabilir. Bundan aylar sonra da bitebilir." dedi.

Çarşamba sabahı, Buterin'in icat ettiği kripto para birimi 1,900 doların altına çöktü. Ethereum, perşembe sabahı ise yaklaşık 2.700 dolara yükseldi, ancak bu 11 Mayıs'taki rekor yüksek olan 4.384 dolardan hala keskin bir şekilde düşüşü ifade ediyor.
Buterin'in yakından izlenen halka açık cüzdanındaki ethereumun değeri, önceki sabah 1.1 milyar dolardan Perşembe sabahı yaklaşık 870 milyon dolara inmişti.
Sadece 27 yaşında olmasına rağmen, Buterin bu kripto patlama-çöküş döngülerinde en azından herkes kadar deneyimli.
2012'de Bitcoin Magazine'i kuran Buterin, "Şimdiye kadar bu büyük kripto balonlarından en az üç tanesini yaşadık" dedi.

Buterin, ethereum vizyonunu 2013 tarihli bir teknik incelemede ortaya koydu ve ethereum iki yıl sonra piyasaya sürüldü. Bugün, Bitcoin'in ardından en büyük ikinci kripto para birimi.
"Dijital altın" olarak görülen Bitcoin'in aksine, ethereum, geliştiricilerin uygulama oluşturması ve çalıştırması için blok zinciri tabanlı bir platform. Kripto alanının Android veya iOS'u gibi.
2017'nin sonlarında Buterin, kripto alanının gerçekten piyasa değerlemesini kazanıp kazanmadığını sorgulayan bir tweet fırtınası yayınladı. Kripto para pazarı, o zamanlar sadece yarım trilyon doları aşmıştı. Gerçekte ne kadar az şey başarıldığını ve kripto fiyatlarının kısa sürede dibe vurduğunu yazmıştı.

O zamandan farklı olarak, Buterin, teknoloji ve uygulamaların son yıllarda kaydettiği "büyük" ilerlemeye dikkat çekiyor.
Örneğin, Ethereum etkinliği son aylarda hızla yükseldi çünkü birçok stable token veya NFT'nin satışını destekleyen bir ağ görevi görüyor.
Buterin, "Kripto, dört yıl önce bile olmayan bir şekilde ana akıma hazır gibi geliyor" dedi. "Kripto artık sadece bir oyuncak değil."
Buterin, emin olmasa da, Ethereum'un sonunda yakalaması ve piyasa değerinde Bitcoin'i geçmesi ihtimali olduğunu da sözlerine ekledi.

ELON FAKTÖRÜ...
Yine de ethereum ve genel olarak kripto para birimlerinin hala sorunları var. Birincisi, özellikle borsadaki hareketleri yumuşatacak perakende yatırımcılar açısından son derece volatil.
Ve bazı milyarderler kriptoyu oyuncak gibi ele alıyor gibi görünüyor. Elon Musk'ın çeşitli madeni paralarla tekrar tekrar, tekrar eden aşk ilişkisi, tüm alana şok dalgaları yaydı.
Musk, 12 Mayıs'ta Tesla'nın ( TSLA ) kripto para biriminin çevresel ayak iziyle ilgili endişeler nedeniyle bitcoin'i ödeme olarak kabul etmeyi bırakacağını tweetledikten sonra kripto duyarlılığı değişti . (Karmaşık bitcoin madenciliği süreci büyük miktarda bilgisayar gücü ve elektrik gerektiriyor .) CNBC'ye göre o gün kripto alanından 365 milyar dolar kayboldu.

Buterin, kripto piyasalarının "zamanla bir bağışıklık sistemi oluşturmadan" önce yıkıcı olaylara karşı "savunmasız" olma eğiliminde olduğunu kabul ediyor.
Buterin, "Elon Musk tweetleri, kripto alanının tam anlamıyla geçen yıl ve bu yıl ilk kez tanıtıldığı bir şey," dedi. "Biraz çılgınlık beklemenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ancak piyasaların öğreneceğini düşünüyorum. Elon sonsuza kadar bu etkiye sahip olmayacak."

Tesla milyarderi , bu ayın başlarında Saturday Night Live görünümünde dalga geçmeden önce şaka olarak başlayan bir kripto para birimi olan dogecoin'i defalarca pompaladı .
Buterin, Musk'ın dogecoin hayranlığını masum bir ilgiye bağladı.
"Onun en zengin 100 kişiden biri olması, Tesla ve SpaceX'i yönetmesi nihayetinde onun bir insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor - ve insanlar köpek paraları gibi şeyler için heyecanlanıyor. Bu sadece insanların heyecanlandığı bir şey hakkında" diyor Buterin: "Elon'un bunların hiçbirinde kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum."

Buterin, kendisine hediye edilen Shiba hisselerinin yüzde 90'ını yakmayı veya tedavülden kaldırmayı planladığını da duyurdu . İşlem karmasında Buterin, "bu türden bir güç merkezi" olmak istemediğini söyledi. Görüşme sırasında Buterin, madeni paralar yaratan "rastgele insanların" kendisine "tanıtım" amacıyla madeni para vermesini istemediğini de duyurdu.
"Her şeyden önce, bu projelerin çoğunu gerçekten iyi bilmiyorum veya anlamıyorum. Bu yüzden onları onaylayamıyorum" dedi. "Cüzdanımda bedava jeton denen birkaç bin dolarlık bir şey olduğunu görüyorum. Bedava jetonun ne olduğunu bilmiyorum."
Buterin, madeni para kaynağıyla "sıcak ve yumuşak bir şeyler yapmak" isteyen insanları, bunu doğrudan hayır kurumuna bağışlamaya çağırdı.

HÜKÜMETLER KRİPTO PARALAR İÇİN HAYATI ZORLAŞTIRABİLİR
En son kripto çöküşü, kısmen Çin'deki bir baskıya ilişkin endişelerden kaynaklandı. Üç Çinli finans ve bankacılık gözlemcisi Salı günü yaptığı açıklamada, finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para birimiyle ilgili herhangi bir işleme katılmamaları ve müşterilere kripto ile ilgili hizmetler sağlamaları gerektiğini söyledi.
Çin haberlerinden önce konuşan Buterin, doğrudan yasaklarla ilgili korkuların azalmasına rağmen düzenlemenin "her zaman bir endişe" olduğunu kabul etti.

Buterin'e göre Çin'deki Bitcoin madenciliği, yakında bazı Avrupa ülkeleri kadar karbon emisyonu oluşturabilir" diyor. 
Blok zinciri merkezi olmadığı için "hükümetler bunları tamamen ortadan kaldıramaz" olsa da, Buterin hükümetin erişimi engelleyebileceğini veya sınırlayabileceğini söyledi.
"Endişeleri gidermek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak için düzenleyicileri dinlemek önemlidir," diyen Buterin, riskin, kripto ile düzenleyiciler arasındaki ilişkinin "olması gerekenden daha çatışmacı" hale gelmesi olduğunu sözlerine ekledi.

BUTERIN: ETHEREUM İŞLEM MALİYETLERİ KESİNLİKLE DÜŞECEK
Milyarder Mark Cuban , Şubat ayında The Defiant'a, ethereum'un büyümesini engelleyen bir sorun olan "saçma seviyelerdeki" işlem maliyetleri olduğundan şikayet etmişti.
Buterin, işlem ücretlerinin "şu anda çok yüksek" olduğunu ve Ethereum blok zincirinin çok yüksek talebe rağmen saniyede yalnızca 20 ila 50 işlem gerçekleştirebileceğini itiraf etti.
Ancak ethereum mucidi, sürmekte olan büyük bir teknik değişiklik nedeniyle maliyetlerin düşeceğinden "çok emin" olduğunu ve bunun Ethereum'un hızla büyümesine izin vereceğini söyledi.
Ethereum, blockchain teknolojisindeki orijinal algoritma olan Proof of Work'ten Proof of Stake adı verilen daha yeni bir konsepte doğru ilerliyor. Kısacası, yükseltme, bir madenci ne kadar çok etere sahip olursa, o kadar fazla madencilik gücüne sahip olacağı anlamına gelecek.

Buterin, yeni teknolojinin aynı zamanda, ethereum'un enerji kullanımını 1.000 ila 10.000 kat azaltmasına olanak tanıyacağını söyledi.
"Orta ölçekli bir ülke ile aynı enerjiyi tüketmekten, bir köy ile aynı enerjiyi tüketmeye geçiyoruz" dedi. Öte yandan Bitcoin, iş kanıtı üzerinde çalışıyor - Buterin'in, bitcoin etrafındaki çevresel endişeleri meşrulaştırdığını iddia ettiği önemli bir fark.
"Kesinlikle [bu endişelerin] gerçek olduğunu düşünüyorum." diyor Buterin: "Kaynak tüketimi kesinlikle çok büyük. Dünyayı kendi başına yıkacak türden bir şey değil, ama kesinlikle önemli bir dezavantaj."
Buterin, bunun sadece bitcoin madencilerinin güç tüketimi değil, madencilik yapmak için gerekli donanımdan kaynaklı olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu nedenle Buterin, geliştikçe ve teknolojik ilerlemeye uyum sağladıkça Bitcoin topluluğunda ya hissenin kanıtına geçmeye ya da bir melezliğe geçmeye yönelik daha fazla çağrı olacağını söyledi.
"Bitcoin teknolojisine aynen bugün olduğu gibi yapışırsa, geride kalmasına neden olabilecek çok büyük bir risk var" dedi.