Euro Bölgesi'nde enflasyon çift haneye ulaşarak rekor tazeledi

Yayınlama: 30.09.2022 13:08:00 Güncelleme: 30.09.2022 15:00:02

Euro Bölgesi enflasyonunda çift haneye varan tarihi yükseliş, AMB’nin agresif faiz artışına devam edeceği beklentisini de güçlendirdi

Euro Bölgesi'nde enflasyon çift haneye ulaşarak rekor tazeledi

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nde enflasyon eylülde yüzde 9,1’den yüzde 10’a yükselerek rekor tazeledi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 9,7’ydi.

Enflasyon aylık bazda yüzde 1,2 arttı, beklenti yüzde 0,9 artıştı.

Gıda ve enerji fiyatları enflasyona en büyük katkıyı verirken fiyat artışlarının genele yayıldığı görüldü. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yıllık bazda artışını sürdürerek yüzde 4,3’ten yüzde 4,8’e çıkarak tüm zamanların zirvesine yükseldi. Beklenti yüzde 4,7’ydi.

AMB’nin gelecek ayki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına devam etmesi bekleniyor. Banka son 2 toplantıda toplam 125 baz puanlık rekor faiz artışı gerçekleştirmişti.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Martin Kazaks önceki günlerde enflasyonun yüzde 2’lik hedefe çok uzak olduğunu bu nedenle bir sonraki adımın yüksek montanlı olması gerektiğini ve 75 baz puanlık artışı tercih edeceğini belirtmişti.

AMB Başkanı Christine Lagarde da enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu ve talebi düşürmek için faiz oranlarında artışın gelecek toplantılarda devam edeceği mesajı vermişti.

Bugün açıklanan diğer bir veri, bölgede işsizlik oranının Ağustos’ta yüzde 6,6 ile rekor düşük seviyeye indiğini gösterdi.