Europap Tezol Kağıt halka arz fiyatı ve dağıtım detayları belli oldu

Yayınlama: 06.09.2021 14:19:00 Güncelleme: 06.09.2021 14:30:37

Europap Tezol Kağıt halka arzında 8-9-10 Eylül’de talep toplanacak. Halka arzın yüzde 60’ı, 1000 adete kadar başvuran yatırımcılara dağıtılacak

Europap Tezol Kağıt halka arz fiyatı ve dağıtım detayları belli oldu
Temizlik kağıtları sektörünün önde gelen şirketi Europap Tezol Kağıt’ın halka arzı için DenizYatırım liderliğinde 8-9-10 Eylül tarihlerinde 13,87 TL fiyatla talep toplanacak. Europap Tezol Kağıt’ın arz büyüklüğü ek satış hakkının tamamının kullanılması halinde 333 milyon TL olacak. 

Bugüne kadar yatırımlarla büyüyen ve kurulduğu günden beri ihracat kaslarını her geçen gün geliştiren, Türkiye temizlik kağıdı sektörünün önde gelen şirketlerinden Europap Tezol Kağıt, Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye hazırlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayının ardından 8-9-10 Eylül tarihlerinde pay başına 13,87 TL fiyatla talep toplayacak olan Europap Tezol Kağıt, halka arzında hem düşük tutarlı hem de yüksek tutarlı başvuruda bulunan yatırımcıları gözetecek şekilde bir dağıtım sistemi uygulanacak. Yatırımcılar; Bireysel Yatırımcı Grubu’na 1.000 adet ve altında, Yüksek Başvurulu Yatırımcı Grubu’na ise 1.001 adet ve üzerinde başvuru yaparak dahil olabilecek. Bireysel Yatırımcı ve Yüksek Başvurulu Bireysel Yatırımcı grupları kendi içlerinde oransal dağıtıma tabi olacak. Halka arzın %60’ının ayrıldığı Bireysel Yatırımcılar, talebin karşılanma oranı açısından avantajlı olacak.
Bugüne kadar her yıl düzenli kar payı dağıtan Şirket, belirlediği temettü politikasıyla halka arzdan sonra da kârını yatırımcılarla paylaşmaya devam etmeyi hedefliyor.
Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 1.000 firma arasında yer alan ve sadece saf selülozdan değil, aynı zamanda geri dönüşümlü kağıttan da üretim yapabilen az sayıdaki şirketten biri olan Europap Tezol Kağıt’ın halka arzına, Deniz Yatırım liderliğinde 33 aracı kurumdan oluşan konsorsiyum aracılık edecek. Şirketin 100 milyon TL çıkarılmış sermayesinin yüzde 20’si satışa sunulurken, ek satış hakkının tamamının kullanılması durumunda halka açıklık oranı yüzde 24 olacak. Europap Tezol Kağıt, halka arzın tamamlanmasının ardından “TEZOL” işlem koduyla işlem görecek. Güçlü finansal yapıya sahip, yeni yatırımları için harcadığı 46 milyon TL’ye karşın 25 milyon TL nakit fazlası bulunan Europap Tezol Kağıt’ın halka arzdaki öncelikli amaçları; halka açık şirket statüsüyle uluslararası işbirliklerini güçlendirmek ve mevcut kurumsallaşma sürecinin daha da kuvvetlendirilmesi olarak öne çıkıyor.

YABANCIYA SATIŞ YOK, ODAK YERLİ YATIRIMCIDA
Europap Tezol Kağıt’ın halka arzında; mükerrer tarama, oransal dağıtım ve tahsisat grupları ile farklı bir strateji geliştirildi. Hem düşük tutarlı hem de yüksek tutarlı başvuru yapan yatırımcıları gözetecek şekilde dağıtım yapılacak.
Halka arzda aslan payı yüzde 90 ile yerli bireysel yatırımcılara, yüzde 10’u yurtiçi kurumsal yatırımlara tahsis edilecek. Bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların dağılımı ise; yüzde 60 bireysel yatırımcılar ve yüzde 30 yüksek hacimli başvuru yapacak bireysel yatırımcılar olarak belirlendi. 1.000 adet ve altında talebi olanlar ‘Bireysel Yatırımcı’, 1.001 adet ve üzerinde talebi olanlar ‘Yüksek Başvurulu Yatırımcı’ olarak başvuracaklar. Buna göre halka arzda en fazla pay, azami 1.000 adet başvuruda bulunacak yatırımcılara ayrıldı. Bireysel Yatırımcı ve Yüksek Başvurulu Yatırımcı Grupları yine kendi içlerinde oransal dağıtıma tabi olacaklar. Her bir yatırımcının tek bir başvuru hakkı olacak. Mükerrerlik (birden fazla talep) olması halinde dağıtımda yatırımcının yalnızca en yüksek talebi dikkate alınacak.

Payların Borsa’da işlem görmeye başlamasıyla birlikte de konsorsiyum lideri Deniz Yatırım, 10 iş günü süreyle halka arz büyüklüğünün yüzde 40’ı kadar bir fon ile güçlü bir fiyat destekleme mekanizması olan “Günlük Alım Emri” uygulamasını gerçekleştirecek. Bu kapsamda ek satışın tamamının kullanılması halinde toplam 133 Milyon TL kaynak kullanımda olacak.

EUROPAP TEZOL KAĞIT KAR DAĞITIM POLİTİKASI
Europap Tezol Kağıt, temettü politikası uyarınca her yıl dağıtılabilir karının asgari yüzde 30’unu nakit olmak üzere toplam yüzde 70’ini yatırımcılarla paylaşmayı öngörüyor. Europap Tezol Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Tezol, “1932 yılından bir başka deyişle yaklaşık 90 yıldan bu yana ticaretin içinde olan bir aileyiz. Temizlik kağıtları sektöründe ise 2000 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Yeni fabrika yatırımımızı hayata geçirme aşamasında olduğumuz bir ortamda Borsa İstanbul’a gelerek kapılarımızı yeni yatırımcılara açmaya kararı verdik. Her zaman yatırımlarla büyüdük. Artık yeni ortaklarımız ile birlikte büyüyeceğiz. Halka arz öncesinde yıllardır sürdürdüğümüz temettü dağıtma anlayışımızı, halka arzla devam ettireceğiz. Buna ilişkin kar dağıtım politikamızı da oluşturduk. Borsa İstanbul’un önemli temettü oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Halka arz oranımız aslında sembolik. Şirket’imizin nakit fazlası var, kaynak ihtiyacı da bulunmuyor, kazandığımız para ile büyümeye devam ediyoruz. Halka açık şirket statüsünde olmanın iş ve işbirliklerimize ivme kazandıracağına ve global oyuncu olma hedefimize yüksek katkı sağlayacağına inanıyoruz. Halka açılma ile kurumsallaşmada bir adım daha ileri gideceğiz.”  

YÜKSEK KARLILIK DİKKAT ÇEKİYOR
Rekabetin yoğun olduğu bir sektörde 20 yılda gerçekten çok önemli bir yere geldiklerinin altını çizen Ersin Tezol, “Satış ve pazarlama tarafında hem yurt dışı hem de yurt içi pazarlara hitap eden bir model kurduk. Üretim tarafında hem geri dönüşümlü kâğıttan hem de selülozdan üretim yapabilecek, yüksek verimliliğe sahip esnek bir teknolojiye hakimiz. Hem kendi markamıza hem özel markalara üretim yapıyoruz. Bugün hedefimiz öz markalı ürünlerimizin satış hacmi içerisindeki payını artırmak” bilgisini verdi. 
Şirketin devam eden yatırımlara rağmen net finansal borcu bulunmadığını aksine nakit fazlası olduğunu ve üretiminin yaklaşık yarısını 30’dan fazla ülkeye ihraç ettiğini vurgulayan Tezol, “2021 ilk yarısı itibariyle 12 aylık ciromuz 682 milyon TL. 150 milyon TL kar ile kapattığımız bu dönemde FAVÖK’ümüz ise 159  milyon TL oldu. Aynı dönemde sırasıyla yüzde 23  ve yüzde 22 seviyesinde FAVÖK ve net kar marjına ulaştık” dedi. 

Europap Tezol Kağıt’ın ihracatçı bir firma olduğunun altını çizen Tezol, “Satış politikası olarak yurt içi ve yurt dışı satış hacmimizi miktarsal olarak kabaca yüzde 50-50 olarak dengelediğimiz bir strateji ile ilerliyoruz. 30’u aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Dolayısıyla bilançomuzun yapısı itibariyle döviz fazlamız var” diye konuştu.  
 
Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman ise Europap Tezol Kağıt’ın, borçsuz bir yapıya sahip olmasının yanı sıra istikarlı büyüme ve karlılığa sahip bir şirket olduğunu söyledi. Akosman, halka arzı takiben şirketin dağıtılabilir karının en az yüzde 30’unu nakit olmak üzere, toplam yüzde 70’ini temettü olarak dağıtmayı planladığını belirterek, “Şirket söz konusu temettü politikasıyla piyasalara ve yatırımcılara önemli bir mesaj veriyor. Borsa İstanbul, Europap Tezol Kağıt’ın halka arzı ile önemli bir temettü oyuncusu kazanacak” dedi.  

ERSİN TEZOL: ÜÇ KITADA YATIRIM PLANIMIZ VAR
Europap Tezol Kağıt halka arzının ortak satışı şeklinde gerçekleşecek olması nedeniyle şirkete nakit girişi gerçekleşmeyecek olsa da Europap Tezol CEO'su Ersin Tezol, şirketin yatırım planlarını paylaştı. Tezol, ilerleyen dönemde üç kıtada yeni yatırım planları olduğunu, bunlarda birinin mevcut fabrikalarına bezner bir üretim modeline sahip olurken diğer ikisinin konfeksiyon yani hazır ürün tesisi olacağını açıkladı.

EUROPAP TEZOL HALKA ARZ KONSORSİYUM ÜYELERİ
Lider kuruluş: Deniz Yatırım.
Konsorsiyum üyeleri:
A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Alternatif Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş., Bizim Menkul Değerler A.Ş., Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Dinamik Menkul Değerler A.Ş., Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş., Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Global Menkul Değerler A.Ş., Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş., ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler A.Ş., ING Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Işık Menkul Değerler A.Ş., İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş., İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Marbaş Menkul Değerler A.Ş., Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Osmanlı Yatırım Menkul Değerler A.Ş., OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Phillipcapital Menkul Değerler A.Ş., Piramit Menkul Kıymetler A.Ş., QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş., TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ünlü Menkul Değerler A.Ş., Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş., Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş.