ZEYNEP AKTAŞ
Şirketlerin borçlanma ihtiyacı haftalık tahvil ihracını artırdı. 13- 20 Mart haftasında 76 şirket ortalama yüzde 52’den 17 milyar TL borçlandı. Borçlanma faizi haftalık ortalama %49’dan 52’ye yükseldi. 23 finansman bonosunun ihracı 9,2 milyar TL oldu.
Şirketler, finansman maliyetlerini düşürmek ve kaynak çeşitliliğini artırmak amacıyla özel sektör tahvillerine olan stratejilerini güçlendirdi.
13-20 Mart 2024 tarihleri arasında, toplam 76 şirketin özel sektör tahvil ve bono ihraçları ile 17 milyar 55 milyon 255 bin TL borçlandığı gözlendi. Bu dönemde, ortalama borçlanma faizi yüzde 49'dan yüzde 52'ye yükseldi. Şirketlerin bu hamlesi finans piyasalarında alternatif finansman araçlarına olan talebin artışına işaret ediyor.
13 ile 20 Mart arasında, toplamda 17 milyar 55 milyon TL'lik bir ihraç hacmine ulaşıldı. Gerçekleştirilen ihraçların toplam adedi 76 oldu. Bir önceki hafta 60 şirket olduğu düşünüldüğünde bu, piyasadaki ihraç aktivitesinde önemli bir artışa işaret ediyor.
Borçlanma araçlarının dağılımına baktığımızda İhraç edilen finansman bonoları (kuponlu ve kuponsuz) toplamda 46 ihraç ile 9 milyar 254 milyon 590 bin TL'lik bir finansman sağlarken, Özel Sektör Kira Sertifikaları 12 ihraç ile 3 milyar 683 milyon TL'lik ihraç hacmi ile dikkat çekti. Özel Sektör Tahvilleri (ÖST'ler) 9 ihraçla toplamda 2 milyar 427 milyon 965 bin TL borçlanma gerçekleştirdi. Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler 7 ihraçla toplam 1 milyar 685 milyon 200 bin TL tutarında kaynak oluştururken, Yapılandırılmış Borçlanma Araçları ise sadece 2 ihraçla 4 milyon 500 bin TL topladı.
FİNANSAL İHRAÇLARDA İLK ÜÇTE KİMLER YER ALDI?
Güçlü varlık yaratma hamleleriyle öne çıkan şirketler, sermaye piyasalarında etkinliklerini artırarak kaynak çeşitliliklerini genişlettiklerini gösteriyor.
Emlak Katılım Varlık Kiralama bu dönemde 1 milyar 50 milyon TL'lik ihraçla öne çıktı. Fibabanka, 1 milyar 26 milyon TL'lik ihracıyla dikkatleri üzerine çekerken, Ziraat Katılım Varlık Kiralama da 1 milyar TL ile önemli bir finansal aktivite sergiledi.
FAKTORİNGLERİN İHRAÇ/İTFA ORANI NEDİR?
Faktoring şirketlerinin ihraçlarının sürdüğünü görüyoruz. Yapı Kredi Faktoring 524 milyon TL, Garanti Faktoring 434,4 milyon TL ve diğer faktoring şirketlerinin toplam ihraçları ise 1 milyar 446 milyon TL'yi aştı. Şirketlerin ihraç/itfa oran 1,8 oldu.
EN YÜKSEK FAİZLE BORÇLANANLAR
Bu hafta, özel sektörden QUA Granite Hayal Yapı, %58'lik yıllık basit faiz oranı ile en yüksek faizle borçlanan şirket oldu. Kent Finans Faktoring %57 ve Sümer Faktoring A.Ş. %56,50 gibi dikkat çekici oranlarla takip etti.
Tarım sektöründen Tiryaki Agro Gıda ve varlık kiralama sektöründen Emlak Varlık Kiralama da %56 faiz oranıyla borçlandı. Fibabanka, bu hafta %55,71'lik oranıyla yine yüksek faiz oranlarına maruz kalan finansal kurumlar arasında yer aldı.
Bilgi teknolojileri sektörü temsilcisi Bilkom Bilişim Hizmetleri ve tekstil sektöründen Ereğli Tekstil Turizm San. ve Tic. %55 faiz oranıyla finansal piyasalardan kaynak sağladı. Bu rakamlar, yüksek faiz ortamının sektörler arası yaygınlığını gösteriyor.
EN UZUN SÜRE BORÇLANANLARDA DİKKAT ÇEKENLER
En uzun süreli borçlanan şirketler sıralamasında, Şişe Cam 740 gün vade ile ilk sırada yer alırken, onu Emlak Varlık Kiralama 735 gün vade ile takip etti.
Finans sektöründen Alj Finansman A.Ş. 397 gün ve Ulusal Faktoring A.Ş. 395 gün vade ile orta vadeli borçlanma gerçekleştirdi. Tekstil sektöründen Korteks Mensucat 392 gün, finans sektöründen Aktif Yatırım Bankası 387 gün ve Orfin Finansman ise 380 gün vade ile kaynaklarını çeşitlendirdi.
YÜZDE 46 ORANIN ALTINDA GELİR SAĞLAYANLAR HANGİLERİ?
Yüzde 46’nın altında gelir sağlayan sadece 4 şirket var. Bunların da ortalama vadesi 45 gün oldu. Emlak Katılım Varlık Kiralama ve KT Kira Sertifikaları Varlık Kiralama, yüzde 46'nın altında maliyetle kaynak sağlayarak dikkat çekiyor.
Emlak Katılım Varlık Kiralama, yüzde 44 ve yüzde 45'lik yıllık maliyetle iki farklı ihraç gerçekleştirdi. Aynı şekilde, KT Kira Sertifikaları Varlık Kiralama da yüzde 44 ve yüzde 45 gibi oranlarla piyasadan borçlandı.