Faiz kararı dolara talebi azaltır mı?

Yayınlama: 23.03.2024 11:57:00 Güncelleme: 23.03.2024 11:55:25

Faiz kararı dolara talebi azaltır mı?

ZEYNEP AKTAŞ

Faiz kararı sonrası Euro/TL'de günlük düşüş %2'yi buldu, Dolar/TL'de %2'ye yaklaştı. Peki, dövizden uzaklaşma kalıcı olabilir mi? Bu durum, yatırımcıların dövizden TL varlıklara yönelimi hızlandırarak finans piyasalarında yeni bir dengenin oluşmasına zemin hazırlar mı?

Geçtiğimiz hafta merkez bankaları haftası idi. Art arda faiz kararlarının geldiğini gördük. Kararlar kadar karar metinlerine yerleştirilen ince detaylar da piyasalar tarafından yakından takip edildi. Yurt içerisinde gözler ise TCMB’de idi. Zira son dönemde dolar kurunda gün içerisinde görülen hareket marjları içerisindeki oynaklık belirsiz bir hava yaratmıştı.

Öte yandan yabancı bankaların faizde 500 puan vurgusu öne çıkmaya başlamıştı. Parasal sıkılaşma ve enflasyon konusunda TCMB’nin adımları görülmek isteniyordu. Ekonomistlerin genel beklentisi ise faizde bir artış olmayacağı yönündeydi.

TCMB, enflasyon konusundaki kararlılığını gösterdi ve politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 50 seviyesine çıkardı. Faiz artışıyla birlikte TCMB operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi.

SIKI DURUŞ VURGUSU

TCMB metinde para politikasında sıkı duruş vurgusunu da korudu. Metinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

KREDİBİLİTE ARTARKEN TL’YE İLGİYİ ARTIRIR

Seçim öncesi alınan bu faiz kararı TCMB’nin kredibilitesini artırırken, karar metninde verilen mesajlar da güçlü duruşa işaret ediyor. Karar sonrası piyasa hareketlerine baktığımızda Euro/TL'de günlük düşüş %2'yi buldu, Dolar/TL'de %2'ye yaklaştı.

DOLAR TALEBİNİN ÖNÜNÜ KESER

Faiz kararı sonrası Dolar/TL ve Euro/TL’de ilk etki satışların görülmesi yönünde oldu. Dolar kurunda gerileme yaşansa da bunlar sınırlı kalacaktır. Ancak kurlardaki yukarı ivmeyi artıracak fiyat hareketlerinin olmayacağı görülecektir.