Faiz oranları doların kaderini belirliyor

Yayınlama: 20.04.2024 11:56:00 Güncelleme: 20.04.2024 11:55:09

Faiz oranlarındaki her değişiklik, dolar endeksi DXY'nin seyrini doğrudan etkiliyor. FED Başkanı Jerome Powell'ın faizleri düşürme konusunda acele edilmeyeceği yönündeki açıklamaları, doları beş ayın zirvesine taşıdı. Güçlü gelen ABD perakende satışları ve istihdam verileri, ekonominin beklenenden daha dirençli olduğunu göstererek, doların değerini daha da pekiştiriyor

Faiz oranları doların kaderini belirliyor

ZEYNEP AKTAŞ

Son zamanlarda Dolar Endeksi (DXY)'nin seyrini yakından izliyoruz. Özellikle geçen perşembe günü, Jerome Powell'ın FED politikalarına dair yaptığı açıklamaların ardından, endeks 106 seviyesine ulaşarak beş ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı.

Powell, faiz oranlarını düşürme konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirterek, piyasalarda belirsizlik yaratsa da, FED'in veri odaklı yaklaşımını gösterdi ve yatırımcılara ekonomik göstergelerin gelecekteki politika kararlarında belirleyici olacağını hatırlattı.

Son ekonomik verilere göz attığımızda, ABD'nin perakende satışları, enflasyon ve istihdam verileri beklentilerden daha güçlü geldi ve ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğine işaret ediyor. Ancak, piyasalar şu anda FED'in bu yıl için planladığı genişleme politikasında sadece 43 baz puanlık bir artış öngörüyor. Bu, yılın başında öngörülen 6 faiz indirimi beklentisinin oldukça altında kalıyor ve aslında 2 faiz indirimi anlamına geliyor.

Yatırımcılar, FED yetkililerinden gelecek daha fazla yoruma ve ekonomik veriye odaklanmış durumda. Dolar, çoğu majör para birimi karşısında son birkaç ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor ve Japon yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyelerinde bulunuyor.

KUR HAREKETLERİNDE TRENDİ NELER BELİRLİYOR?

1-Beklenti Yönetimi Yatırımcılar, ekonomik göstergeler ve merkez bankası açıklamaları gibi belirli olayların sonuçlarına yönelik kendi beklentilerini oluştururlar. Bu beklentiler, pozisyon alıp almayacakları ve hangi yönde hareket edecekleri konusunda belirleyicidir.

2-Konsensüs Arayışı Piyasadaki diğer katılımcılarla konsensüse varma eğilimi yatırımcıları, genellikle bir sürü halinde hareket etmeye yönlendirir. Bir haberin veya ekonomik verinin olumlu veya olumsuz algılanması, yatırımcıların aynı yönde topluca hareket etmesine yol açabilir.

3-Fiyat Seviyelerine Odaklanma Yatırımcılar, destek ve direnç seviyeleri gibi teknik analizde önemli olan fiyat noktalarına büyük önem verir. Bu seviyelerin kırılması, yatırımcılar arasında yeni bir trendin başladığına dair güçlü bir inanç oluşturabilir.

4-Momentum Takibi Bir para biriminin değerinde gözlemlenen momentumun sürekliliği, yatırımcıların trendin devam edeceği beklentisini güçlendirir. Yükselen bir trend sırasında yatırımcılar genellikle bu trende katılmak isterler.

5. Aşırı Alım veya Aşırı Satım Durumları Teknik göstergeler tarafından belirlenen aşırı alım veya aşırı satım durumları, yatırımcıların fiyatın tersine dönebileceği ve yeni bir trendin başlayabileceği beklentisiyle pozisyon almasına neden olabilir.