Faizin kur etkisini önümüzdeki hafta göreceğiz

Yayınlama: 30.03.2024 12:01:00 Güncelleme: 30.03.2024 11:59:12

Faizin yüzde 50’ye yükseltildiği hafta döviz mevduatlarında artış sürdü. KKM’de düşüş durma noktasına geldi. Faiz kararı sonrası asıl etkiyi önümüzdeki hafta göreceğiz

Faizin kur etkisini önümüzdeki hafta göreceğiz

ZEYNEP AKTAŞ

Faiz oranının %50'ye yükseltilmesiyle birlikte TCMB tarafından açıklanan veriler, döviz mevduatlarında dikkate değer bir artışa işaret ediyor. Gerçek kişilerin döviz mevduatları, 2,2 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Bu, yatırımcıların dövize olan ilgisinin sürdüğünü gösteriyor. Diğer yandan, Kur Korumalı Mevduatta düşüş durma noktasına geldi. Ayrıca, TCMB'nin net rezervleri 65 milyar TL ekside. Bu da parasal sıkılaştırma konusunda atılan adımların önemini gösteriyor. TCMB gelişmelere göre yeni adımlar atabilir.

Ancak Faiz kararı sonrası asıl etkiyi önümüzdeki hafta göreceğiz. 21 Mart'ta açıklanan TCMB faiz kararının ardından, 22 Mart haftasına ait veriler faiz artışının etkisini tam olarak yansıtmıyor. Bunun yanı sıra, 29 Mart haftası verileri, faiz artışının piyasa üzerindeki gerçek etkisini gösterecek. Bu veriler, yatırımcıların ve piyasa analistlerinin faiz artışını nasıl değerlendirdiklerine dair kritik bilgiler sunacak.

DOLAR ENDEKSİ'NİN SEYRİ

Öte yandan Dolar Endeksi (DXY)'nin seyri izleniyor, küresel ticaretin ritmini belirleyen önemli bir gösterge. 2022 sonlarından bu yana en iyi çeyrek performansını gösteren Dolar Endeksi, Fed'in politikayı gevşetmek için acele etmeyeceği beklentisiyle destekleniyor. Dolar Endeksi'nin 104,41 seviyesinde bulunması, global piyasalardaki dolar talebinin güçlü kaldığını gösteriyor.

KÜRESEL PİYASALARDA FAİZ DİNAMİKLERİ

Küresel piyasalarda faiz oranları ve merkez bankalarının politika adımları, döviz kurları üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Fed Faiz İndirimi Beklentisi'nin haziran ayında başlama ihtimalinin %80'lerden %60'lara gerilemesi, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı oluyor. Bu durum, Fed'in politika kararlarının yanı sıra diğer merkez bankalarının adımlarının da döviz piyasaları üzerinde önemli etkiler yarattığını gösteriyor.

Yurt içerisinde dolar talebi kadar yurtdışı dolar talebi de Dolar/TL’nin seyri üzerinde etkili. Bu nedenle TCMB’nin atacağı her adım önemli.

DOLAR/TL

Bekle- gör dönemi Dolar/TL’nin faiz kararı sonrası 31,65’e gerilemesi sonrasındaki toparlanması kısa sürdü. Yurt dışında dolara olan talebin devam etmesi, yurt içerisindeki seçim atmosferi ve devam eden küresel riskler dolara talebi canlı tutuyor. Ancak yukarı hareketlerin de güçlü olmadığı görülüyor. Olası yükselişlerde ise 32.4769, 32.6410 ve 32.9257 direnç seviyeleri olarak izlenecektir. 32.0168 seviyesi güçlü destek konumundayken, 32.6087 seviyesi güçlü direnç durumunda.

EURO/TL

İnce bir çizgide Euro/TL içerisinde hareket ettiği bollinger bandın orta bandına yapışık oldukça zayıf bir yukarı harekette. Bollinger bandın direnç seviyesi 35,52’de bulunuyor. Orta band 34,87 ve alt band 34,22 seviyesinde bulunuyor. Sıkı para politikasının devamı Euro/TL’nin ince ve zayıf seyrini korumasına neden olacaktır.

EURUSD

Zayıf seyrini koruyor Euro/Dolar (EUR/USD) döviz kuru mart ayında 1,10'u geçemedi ve ABD getirilerinin yükselmesiyle 1,08'e doğru sürüklendi. Danske Bank, ABD'nin görünümüne olan güvenin azalmasıyla birlikte, önümüzdeki iki ay içinde EUR/USD'nin 1,10 seviyesine doğru yeni artışlar gerçekleştirebileceği öngörüsünde bulunuyor. Ancak buna rağmen euro/dolar zayıf seyrini koruyor. 1,08-1,10 dirençler aşılmadıkça zayıf seyir sürer.

ONS ALTIN

2.200’ün üzerinde ivmelenir Ons altın psikolojik direnç seviyelerini aşarak yönünü yukarı çevirdi. 2.200’ün üzerinde hareketin ivme kazanması beklenebilir. 2.300 ve 2.500 önemli direnç seviyeleri. Aşağı doğru hareketlerde 2.200-2.180 ilk destek seviyeleri olacaktır. Gümüş, altının ardından yükselişini güçlendiriyor. Gümüşte hedef direnç 28’de bulunuyor.