Fed, varlık alımlarının azaltılmasını hızlandıracak

Yayınlama: 01.12.2021 10:11:00 Güncelleme: 01.12.2021 10:08:48

Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Aralık ayı toplantısında varlık alımlarının azaltılmasına hız verilmesini tartışmalarını beklediğini söyledi.

Fed, varlık alımlarının azaltılmasını hızlandıracak

Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in varlık alımlarına öngörülenden "bir kaç ay daha yakın zamanda" bitirebileceğini vurguladı. 

Powell, "Gelinen noktana ekonomi çok güçlü, enflasyonist baskılar yüksek, iş gücü piyasasında hızlı bir iyileşme var ve harcamalar güçlü. Fed'in ekonominin güçlenmesini ve yüksek enflasyon oranını temel alarak büyük ölçekli tahvil alımlarına daha çabuk şekilde son vermesi uygun olur" diye konuştu. 

Fed Başkanı, Senato Bankacılık Komitesi'ndeki konuşmasında ayrıca, ABD'de cari yüksek enflasyon oranının doğasını tanımlamkak için artık "geçici" ifadesini kullanmaycağını da belirtti. 

Powell, "Bu kelimeyi emekliye ayırmak için muhtemelen iyi bir zaman" dedi.

Fed Başkanı Powell'ın 2018 yılı sonundan bu yana yaptığı bu en şahın açıklamalar sonrası ABD Doları, önde gelen para birimleri karşısında değer kazanmasına yol açtı. 

Powell'ın Fed'in enflasyon hedefine ulaştığı ortaya koyan bu açıklamalar sonrası yatırımcılar, iş gücü piyasasıda hızlı iyileşmenin devam etmesiyle birlikte Fed'in varlık alımlarını sona erdikten sonra faiz artırımına yöneleceğini fiyatlamaya başladılar.

CME FedWatch'a göre Haziran 2022'de bir faiz artırımını fiyatların oranı yüzde 72,5 oldu.