FED'den tahvil fiyatlarıyla ilgili çarpıcı açıklama

Yayınlama: 03.03.2021 13:13:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:37

FED Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, finansal piyasalarda dengeleri değiştiren tahvil faizleriyle ilgili açıklama yaptı. Brainard, getirilerin yükselmeye devam etmesinden endişeleneceğini söyledi

FED'den tahvil fiyatlarıyla ilgili çarpıcı açıklama
Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, tahvil piyasalarını yakından izlemekte olduğunu ve getirilerin yükselmeye devam etmeleri, ekonomik  aktiviteyi engellemeye, sınırlamaya başlamaları halinde endişeleneceğini  söyledi.

Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Brainard, "Piyasalardaki gelişmelere  dikkat gösteriyorum. Geçen hafta yaşanan hareketlerin bir kısmı ve hareketlerin hızı dikkatimi çekti. Eğer hedeflerimize doğru ilerlemeyi yavaşlatan düzensiz şartlar veya finansal şartlarda ısrarcı sıkılaşma  görürsem endişelenirim" dedi. 

Brainard, faiz oranlarının artırılmasının ne zaman uygun olacağını değerlendirirken, enflasyonun Fed hedefini "bir süre için" ılımlı şekilde aşmasının "gerçekten önemli" bir kriter olacağını vurguladı. 

Piyasanın erken bir faiz artırımı beklediği iddialarına da yanıt  veren Brainard, "İstihdam ve enflasyon hedeflerinin yakalanması için  hala çok fazla mesafe var. Cari FOMC açıklaması faizler ve varlık  alımları konusunda çok net yönlendirmeler sunuyor" diye konuştu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise ABD para politikasının "çok iyi bir yerde" olduğunu, tahvil getirilerinde son dönemde yaşanan  yükselişin yatırımcıların "parlak bir gelecek" beklentilerini yansıttığını söyledi.

New York Ekonomi Kulübü'ndeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Daly, para politikasının Fed'in uygun gördüğünden  daha az destekleyici hale gelmesi ile getiri eğrisinin dikleşmesi halinde, Fed'in tahvil alımlarının vadesi değiştirebileceğini belirtti.

Varlık değerlemelerinin yüksek olduğunu ve bunun izlenmesi  gerektiğini, ancak para politikası kararlarına bunun yön vermeyeceğini  ifade eden Daly, "Şu anda para politikasının olduğu yerden oldukça  memnunum" dedi.