Finans piyasalarındaki yeni olağan şüpheliler: Reddit traderları!

Yayınlama: 03.03.2021 04:03:00 Güncelleme: 05.04.2021 22:28:37

GameStop çılgınlığını daha yeni atlatmışken şimdi de Rocket hisselerini uçurdular. Peki kim bu Reddit traderları? Aslında ne iş yaparlar?

Finans piyasalarındaki yeni olağan şüpheliler: Reddit traderları!

Wall Street'te yüzde 400'lük yükselişiyle tozu dumana katan Reddit al-satçıları yine iş başında.

Bu defa ise Reddit traderları Bloomberg'ün zenginler listesini altüst etti. Reddit traderlarının merceğinde Rocket Cos. isimli bir şirketin olduğu yönündeki spekülasyonlara şirketin hisseleri yüzde 71 değer kazanınca Quicken Loans'un Yönetim Kurulu Başkanı Dan Gilbert'ın serveti bir günde 25 milyar dolar artarak 64.1 milyar dolara ulaştı. 59 yaşındaki Gilbert bu servet artışıyla Bloomberg'ün 500 kişilik zenginler sıralamasında 19'uncu sıradan 16'ncı sıraya sıçradı.

Hisselerde yaşanan yükseliş öncesinde Gilbert'ın serveti 39.1 milyar dolar seviyesindeydi.

İşin garip tarafı ise son dönemde hayatımıza giren Reddit traderlarının bir hisse senediyle ilgilendiği yönündeki spekülasyonun dünyanın en büyük borsalarından birinde bu kadar büyük dalgalanmalar yaratabiliyor olması. Daha önce GameStop ile neredeyse finans piyasalarının en çok konuştuğu konular arasına giren Reddit kullanıcılarının isminin geçmesiyle Rocket hisselerinde yaşanan bu yükseliş GameStop manipülasyonunun etkisinin hala sürdüğünü gösteriyor.

Peki kim bu Reddit traderları?

İngilizlerin 193 yıllık ünlü haftalık dergisi The Spectator'a göre olağan şüpheliler belli. İşte İngiliz dergisine göre Reddit spekülatörleri:

Roaring Kitty



Bir Youtuber ve Redditçi olarak bilinen Roaring Kitty (ismi de ilginç: Kükreyen Kedi), GameStop ile ilgili bahsi ilk kez 2019 yılının eylül ayında hisse tarihinin en düşük seviyesi olan 3.32 dolardayken açmıştı. 50 bin dolarlık yatırım portföyünün yarısını GameStop'a yatıran Kitty, Ağustos 2020'de başka bir video daha yayınladı ve GameStop hisselerinin 50 dolara çıkabileceğini iddia etti.
Anlaşılan Wall Street traderları aynı fikirde değildi ve şirketin hisselerini açığa satmaya başladılar.
Fakat son gülen Kitty oldu. Hatta Roaring Kitty, (elbette şaka amaçlı!) yayınladığı kutlama videosunda tavuk kanatlarını şampanyaya batırıp yiyordu.
GameStop hisseleri 300 dolardan daha yüksek bir değere çıkmış ve Kitty'nin 25 bin dolarlık yatırımı 40 milyon dolara ulaşmıştı.
Reddit'te DeepF *** ingValue adıyla gönderi paylaşan RoaringKitty, bu beklenmedik olayın ardından, medya tarafından yakın zamana kadar finansal danışman olarak çalışan 34 yaşındaki Massachusetts'li Keith Patrick Gill olarak tanımlandı.
Bu süreç içerisinde Gill, kesinlikle yatırım tavsiyesi anlamına gelebilecek yorumlar yapmaktan kaçındı. Bu nedenle de takipçilerine asla alım satım önerisi vermemiş olan Gill'in muhtemelen hiçbir suç işlemediği düşünülüyor.

Dave Portnoy

Y kuşağıyla yükselen ve Y kuşağı yatırımcılarının Wall Street'i istila etmesinde sorumlu olan bir kişi varsa, muhtemelen 43 yaşındaki Dave Portnoy'dur. İnternet girişimcisi, "hisse senetleri sadece yükselebilir" sloganıyla somutlaşan, ticarete iyimser yaklaşımıyla çevrimiçi olarak ünlendi.

Bu, Portnoy'un sonraki yatırımı olarak bir çantadan rastgele Scrabblevari çektiği 'RTX' hisselerini alarak test ettiği bir yaklaşımdı. Söz konusu hisse senedi, savunma yüklenicisi Raytheondu, Portnoy'un 200 bin dolarlık yatırımından sonra yüzde 9 değer kaybetti.

Tutkulu bir günlük al-satçı olan Portnoy, Nokia ve AMC'de alım yaptığını söyledi. Bu hisseler WallStreetBets'in dikkat çektiği sözde 'internet fenomeni hisse senetlerinden' ikisi. Ayrıca, ticaret çılgınlığını durdurmak için alım-satım platformu RobinHood'u acımasızca eleştirmesiyle dikkat çekti.

STOP THE FUCKING STOCK MARKET VLAD #DDTG pic.twitter.com/klKthJ5FbC

Jaime Rogozinski

Jaime Rogozinski kimdir


Wall Street'i hacklemek ve hedge fonlarını çökertmekle ilgili tüm yaygaranın arka planındaki WallStreetBets aslında iyi niyetli amaçlarla kurulmuştu ve hedefi de alım-satım ipuçları için basit bir forum olmaktı. 

Kurucusu Jamie Rogozinski'ye göre çevrimiçi yatırım topluluklarında yaygınlaşan temkinli grup düşüncesinden sıkılmasından sonra 2012'de WallStreetBets kuruldu.

Rogozinki'nin vizyonu, kullanıcıların daha uzun vadeli bir portföy oluşturmaya odaklanan geleneksel yatırımcıların yargısına maruz kalmadan, kısa vadeli, yüksek riskli ticaret stratejilerini tartışabilecekleri bir çevrimiçi topluluk kurmaktı.

Bu, internetin 'günlük alım satım' ile yenilenen anlayışıyla mükemmel bir şekilde örtüşen bir hareketti: kullanımı ücretsiz uygulamalar, müstakbel al-satçıların şanslarını hisse al-satıyla denemelerini her zamankinden daha kolay hale getiriyordu.

Rogozinski daha sonra forumdan ayrılınca, 'Boomers, Y Kuşağı İçin Dünyanın En Büyük Kumarhanesini Nasıl Kurdu' ismiyle bir kitap yazdı. Kendi al-satlarının nasıl gittiğine gelince, bu konuda Rogozinski'nin ağzı oldukça sıkı, bundan hiç bahsetmedi.

Martin Shkreli



İlaç şirketlerini satın aldığı ve aranan ilaçların fiyatlarını yükselttiği iddiasıyla ün kazanan hapisteki hedge foncu Martin Shkreli'yi muhtemelen finansal piyasalarla yakından ilgilenenler duymuştur.

Bir mektup arkadaşı ile yakın zamanda yaptığı bir yazışma, hala hapiste olan Shkrelinin WallStreetBets'in sadece ilk üyelerinden biri değil, aynı zamanda moderatörlerinden biri olduğu yönündeki söylentileri doğruluyor gibi. Ayrıca GameStop dalgalanmasıyla ilgili düşüncelerini de bu mektupta dile getirdiği biliniyor: 'Bu şey çok çılgın.'

Baız internet mecralarında büyük bir nefret figürü olmasına rağmen Shkreli, WallStreetBets üyeleri tarafından genellikle 'kahraman' olarak anılıyor. 

ControlTheNarrative

WallStreetBets'te bir saat bile geçirdiyseniz, forumun efsanevi üyelerinin eşit ağırlığa sahip olduğunu bilirsiniz . Ve ControlTheNarrative adlı bir kullanıcıdan fazlası değil.

ControlTheNarrative kimdi? Kimse bilmiyor. Bilinen tek şey, RobinHood ticaret uygulamasında, hesaplarında ne kadar para olduğuna bakılmaksızın, kullanıcıların 'kaldıraçlarını' büyük ölçüde artırmalarına - yani borç para almalarına - izin veren bir aksaklığı keşfeden kişi olduğu iddiaları.

Bu aksaklığı kullanarak ControlTheNarrative, 40 bin dolardan fazla borçlanmayı başardı ve hepsini Apple'ın hisse senedini bir sonraki gelir tablosu açıklamasının hemen öncesinde açığa satarak kullandı. Daha da iyisi, para gözlerinin önünde kaybolurken tepkisini filme aldı.



ControlTheNarrative gitmiş olabilir, ancak hikayesi pek çok cevapsız soru bırakıyor. RobinHood parayı hiç geri aldı mı? Peki ya Apple'ın hisseleri gerçekten düşmüş olsaydı? Ne yazık ki asla bilemeyeceğiz.

1R0NYMAN

WallStreetBets'teki herkesin zengin olmadığına dair bir hatırlatmaya ihtiyacınız varsa, 'risksiz para' elde etmenin bir yolunu bulduğunu düşünen başka bir isimsiz kullanıcı olan 1R0NYMAN'a bakabilirsiniz.

1RONYMAN, aynı anda örtüşen 'al' ve 'sat' seçeneklerini kullanmayı içeren karmaşık bir al-sat stratejisi olan, kutu şeklinde bir alım-satım modeli oluşturarak her iki şekilde de kazanacağını varsayan bir traderdı. 

Bu model, RobinHood'un oldukça karmaşık kaldıraç kuralları ile birleştiğinde, ilk 5 bin dolarlık yatırımı ilginç şekilde yüzde 1832 zarara neden oldu. 1RONYMAN'in ticaret hesabı derhal askıya alındı; ancak WallStreetBets'te ulaştığı şöhretin tadını çıkarmaya bundan sonra da devam etti.