Freedom Phone nedir?

Yayınlama: 25.07.2021 17:59:00 Güncelleme: 25.07.2021 18:20:50

iPhone ve android gibi, bilgilerinizi nereyle paylaştığını bilmediğiniz telefonlara alternatif olarak ortaya çıkan yeni marka gerçekten vaat ettiğinde samimi mi?

Freedom Phone nedir?
iPhone ve Android telefonlara alternatif olma iddiasıyla ortaya çıkan Freedom Phone isimli yeni bir akıllı telefon, rakiplerinin kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği iddiasında ve bunlara karşılık kendi kullanıcılarının tüm bu kaygılardan uzak olacağını öne sürüyor.

"Özgür konuşma ve gizliliğe" her şeyin üzerinde öncelik verme vaadinde olan Freedom Phone'un Apple gibi telefon üreticilerinin , verilerinizin izniniz olmadan paylaşılmasını ve şirketlerin sizi takip etmesini zorlaştıran bir trendi takip ettiği iddia ediliyor. Fakat gerçekten de öyle mi?

Bir lansman videosunda, telefonu finanse eden kendini " bitcoin milyoneri " ilan eden Erik Finman, Freedom işletim sisteminin gizliliğinizi koruduğunu ve "sansür edilemez" bir uygulama mağazasına sahip olduğunu iddia ediyor. PatriApp mağazası, "Big Tech" tarafından yasaklanan uygulamaları içerdiğini iddia ediyor. Videoda, Finman, Freedom Phone'un 500 dolarlık fiyatının dörtte birine satılan, düşük maliyetli bir Çin telefonuna benzeyen ve kapalı bir telefonu gösteriyor. Telefonla ilgili temel özellikleri veya teknik ayrıntıları ise paylaşmıyor - örneğin, her ABD operatörünün kullanıma sunduğu daha hızlı 5G veri ağlarında çalışıp çalışmadığı gibi.

Başk konularda da telefonla iligli benzer bir çok soru işareti var. 

Freedom Phone gerçekten çalışıyor mu?
Bilinmiyor. Lansman videosunda, telefon tüm süre boyunca kapalı kalıyor. Bu, yazılımın görüntülenmeye hazır olmamasından kaynaklanabilir. 

Freedom Phone neden tartışmalı?
Ne zaman bir telefon satıcısı bir telefonun özellikleri hakkında iddiada bulunsa, bu özelliklerin nasıl çalıştığını göstermek ve açıklamak şirkete düşer. Freedom Phone'un web sitesi, lansman videosu ve Finman'ın Twitter'daki gönderileri, telefon veya korumalarının nasıl çalıştığı hakkında birkaç ayrıntı veriyor. Teknik detayların olmaması ve şirketin ön siparişler için zaten para kabul ediyor olması, şirketin bu siparişleri ve yüksek gizlilik taleplerini karşılayabileceğine dair şüpheleri artırıyor.

Freedom Phone'un fiyatı ne kadar?
500 dolar olarak listeleniyor. Bu, Galaxy A52 5G, Google Pixel 4A 5G ve iPhone XR ile aynı fiyat.