FTX'in iflası sonrası yatırımcılar kriptoyu birer birer terk ediyor

Yayınlama: 21.11.2022 17:06:00 Güncelleme: 21.11.2022 18:49:16

FTX'in iflası kripto yatırımcılarının piyasadan çekilmesine neden olurken piyasada yaşanan çöküş borsalarda fiyat makaslarının açılmasına ve ilk yıllarda yoğun şekilde kullanılan arbitraj işlemlerin tekrar popülerleşmesine neden oldu

FTX'in iflası sonrası yatırımcılar kriptoyu birer birer terk ediyor

FTX'in çöküşünün ardından bir zamanlar fiyat boşluklarından arbitraj işlemleriyle faydalanarak büyüyen aracı kurumlar geri çekilirken, kripto piyasalarında vahşi batı günleri geri döndü. Bu durum hâlâ ticaret yapmaya cesaret eden yatırımcılar için kârlı fırsatlar yaratabileceği değerlendiriliyor.

Çeşitli platformlarda genellikle aynı olan varlıkların fiyatları, domino taşlarının kripto ticaret piyasasında devrilmeye devam ettiğinin açık bir işareti olarak birbirinden ayrılıyor.

Örnek olarak, Binance ve OKEx'teki aynı Bitcoin vadeli işlemlerinin fonlama oranları arasındaki fark, yıllıklandırılmış olarak 101 puana varan bir genişliğe sahipti ve çoğunlukla tek haneli olarak seyrederken geçtiğimiz ay boyunca en az 10 puan olarak devam etti.

FTX CEO'SU DA SERVETİNİ ARBİTRAJDAN ELDE ETMİŞTİ

Bu durum aralarında FTX’in CEO’su Sam Bankman-Fried’in de olduğu spekülatörlerin bir varlığı bir Borsada satın alarak fiyatın farklı olduğu diğerinde satarak “kolay para” kazandığı kripto paranın ilk günlerine geri dönüş olarak değerlendiriliyor.

Bu işlemler fiyat boşluklarından kâr elde etmek için algoritmalar kullanan, kazançlı bir niceliksel ticaret şekli olarak tanımlanıyor. Ancak daha sofistike Wall Street oluşumlar kripto piyasalarına girdikçe bu makaslar küçülmüş ve stratejiden para kazanmayı zorlaştırmıştı.

Mevcut durumda FTX’in iflası kripto para piyasalarında endişeye neden olarak hem büyük hem de isimsiz niceliksel fonların da dahil olduğu oyuncuların pozisyonlarını küçültmesine veye piyasadan çıkmasına neden olarak bu hatalı fiyatlandırmaların daha uzun süre devam etmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz hafta iflas eden FTX, hacim olarak en büyük beş kripto borsasından ve uzman kripto oyuncularının (kuant) favori platformlarından biri konumundaydı.

Hedge fonların birincil aracı kurumlar aracılığıyla borç aldığı geleneksel piyasaların aksine, kripto traderları doğrudan borsalara teminat vermek zorunda.

FTX'İN İFLASIYLA BİRÇOK YATIRIMCI VARLIKLARINA ERİŞİMİNİ KAYBETTİ

Bu nedenle, FTX geçen hafta para çekme işlemlerini kısıtlamaya başladığında, bireysel yatırımcı ve profesyonel spekülatörlerden oluşan kalabalık bir topluluk, platformdaki mevcut varlıklarının çoğuna erişimini kaybederken bundan sonra yaşanabilecek herhangi bir iyileşmenin yavaş ve dolambaçlı geçen iflas sürecine bağlı olduğu belirtiliyor.

FTX’in iflasının piyasalar üzerindeki sert etkisi sürerken platformda yaşanan kayıplar yavaş yavaş yüzeye çıkıyor. Financial Times'a göre, serbest yatırım fonu Galois Capital'in kurucu ortağı Kevin Zhou, sermayesinin yaklaşık yarısının FTX'te rehin kaldığını söyledi.

Bir kripto fonu kurmadan önce Point72 Asset Management için varlık yönetimi görevini yürüten Travis Kling de, firması Ikigai'nin varlıklarının büyük çoğunluğunun iflas etmiş platformda olduğunu belirtti. En büyük piyasa yapıcılardan biri olan Wintermute ise, FTX'te 55 milyon doları olduğunu açıkladı.

KUANTLARIN PİYASADAN ÇIKMASIYLA MAKASLAR AÇILDI

Kuantların risklerini azaltmasıyla makaslar da tekrar ortaya çıkmaya başladı. En büyük borsalardan Binance de Ekim ayında sıfır olan yıllıklandırılmış BUSD ve Tether arasındaki Bitcoin vadeli fonlama maliyet farkı geçtiğimiz hafta 17 baz puana çıkmıştı.

Artık bu anormalliklerin geri dönüşü, FTX'in düşüşünün niceliksel yatırımcıları TerraUSD ve Three Arrows Capital'in iflasları gibi bu yıl yaşanan diğer kripto çöküşlerinden daha fazla rahatsız ettiğinin bir işareti olduğu değerlendiriliyor. FTX’in iflası sonrası Bitcoin’in kayıpları bu ay yüzde 18’e ulaşarak 2022’de yaşadığı kaybını yüzde 64'e çıkardı.