G7 ülkeleri kömür santrallerine finansmanı durduruyor

Yayınlama: 23.05.2021 22:34:00 Güncelleme: 23.05.2021 22:37:45

G7 ülkeleri, iklim hedeflerini karşılamak için kömür yakıtlı elektrik üretim projeleri için devlet finansmanına son vermek için somut adımlar atacaklar.

G7 ülkeleri kömür santrallerine finansmanı durduruyor

İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa ve İtalya'dan İklim ve Çevre'den sorumlu G7 bakanları Perşembe ve Cuma günleri bir araya gelerek küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma taahhütlerini yeniden teyit ettiler. Zenginler Kulubü diye adlandırılan G7 ülkeleri toplantının son gününde, bu iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için 2021 yılının sonuna kadar denizaşırı kömür projelerine verilen mali desteği sona erdirme konusunda anlaştılar.

Grup tarafından yapılan açıklamada, kömürden elektrik üretimine küresel yatırımın 1,5 ° C hedefiyle uyumsuz olduğu vurgulanarak, hız kesmeden devam eden kömüre yönelik uluslararası yatırımların artık durması gerektiği kaydedildi. 

Açıklamada, "Resmi Kalkınma Yardımı, ihracat finansmanı, yatırım ve mali ve ticareti teşvik desteği de dahil olmak üzere, 2021 yılı sonuna kadar uluslararası kömür santralleri için yeni doğrudan hükümet desteğine mutlak bir son vermek için somut adımlar atmayı taahhüt ediyoruz” denildi. Grup, Paris Anlaşması ile uyumlu yatırımlara yönelik artan uluslararası kamu ve özel sermaye akışını teşvik etmeyi de taahhüt etti.