Gate.io Türkiye Genel Müdürü Sönmez: Kağıt paranın ömrü doluyor

Yayınlama: 25.06.2022 11:18:00 Güncelleme: 25.06.2022 19:46:22

Türkiye, kripto para kullanımında Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Yatırımcının kripto paraya olan iştahı borsaların gözünden kaçmıyor. Dünyanın en büyük 6. spot işlem borsası Gate.io Türkiye faaliyetleri için kolları sıvayarak 13 Haziran’da faaliyetine başladı. Gate.io Türkiye Genel Müdürü Kafkas Sönmez ile piyasadaki son gelişmeler ve Gate.io hakkında konuştuk.

Gate.io Türkiye Genel Müdürü Sönmez: Kağıt paranın ömrü doluyor

Berfin ÇİPA

190’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteren Gate.io 2013 yılından bu yana 10 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. CEO Dr. Lin Han’ın denizaşırı genişleme politikası izlemeye karar vermesiyle rotayı Türkiye’ye çevirdiklerini belirten Gate.io Türkiye Genel Müdürü Kafkas Sönmez, “Platformumuz yerel düzenlemelere bağlı kalarak kripto para yatırımcılarına spot, marjin, ETF ve birçok farklı işlem imkanı sunuyor. Bitcoin, Ethereum, Tether ve 1400’ün üzerinde kripto para biriminin alım-satım işlemlerine ev sahipliği yapıyoruz. CEO’muzun özellikle Türkiye pazarındaki kullanıcılara özel bir ilgisi var. Türkiye’deki kullanıcıları diğer bölgelere nazaran bir tık daha yukarıda tutuyor. Dolayısıyla Gate.io adına yapılacak yatırımlar tatminkar olacaktır” dedi.

Kafkas Sönmez yatırım planlarını aktarırken, kullanıcının faydasına olabilecek yatırımları ön plana aldıklarını kaydetti. Sönmez, “Platform olarak hangi sektörlerde ne tür faydalar getirebiliriz sorusuna odaklanarak yatırımlarımızı şekillendireceğiz. Türkiye’deki birçok kripto para platformu yalnızca finansa yönelik alanlara yatırım yaparken biz bunu hem spor hem dijital medya gerekirse bölgesel olarak kültürel aktivitelere yönlendirmek istiyoruz. Çünkü Türkiye’de genişleme politikamız bölgesel olarak da Türkiye’yi anlamlandırabilmeyi hedefliyor. Türkiye’de 7 farklı bölgedeki her kullanıcıya özel olarak her kullanıcının faydasına olacak şekilde yatırım yaparak değerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR YATIRIMCI POTANSİYELİ VAR”

Türkiye’nin neden en önemli pazar olarak ayrıştığı sorusunu Gate.io Türkiye Genel Müdürü şu şekilde yanıtladı: “Türkiye’de büyük bir yatırımcı potansiyeli var. Türk insanı sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve yatırım yapmaya çok aşina. “Yastık altı altın” yatırımı kültürel kodlarımıza işlemiş. Bunların yanı sıra en önemli nedenlerden biri ise enflasyon… Küresel çapta hissettiğimiz enflasyonun Türkiye’deki etkisi daha fazla. Dolayısıyla insanların yatırım aracı arayışı var. Yatırım araçları içerisinde şuan dolar cazip geliyor, kripto para ise diğer bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor”

“YATIRIMCIYA ERKEN LİSTELEME AVANTIJI SUNUYORUZ”

Sönmez, Gate.io’nun yatırımcı açısından tercih edilebilirliğinin artmasının sebeplerinden birinin de “erken listeleme” olduğuna işaret etti ve, “Kullanıcıların birinci tercihi olmamızın sebeplerinden biri bizim erken listeleme avantajı sunuyor olmamız. Bunun yanında, platform olarak birden fazla ürün sunuyoruz. Türkiye’deki politikamız da rekabet, duruma göre zaman zaman 0 komisyon ücreti olarak çeşitli avantajlar sunmayı amaçlıyoruz. Global anlamda uyguladığımız listeleme politikasının da aynısını regülasyonlar el verdiğince Türkiye’deki yerel borsamızda uygulamayı planlıyoruz” dedi.

“KRİPTO PARALARIN HÜKÜMETLER TARAFINDAN TANINMASI ŞART”

Geçtiğimiz hafta Celsius Network’ün para çekme ve transfer işlemlerini durdurduğunu açıklaması kripto para piyasasına darbe vuran sebeplerden biri oldu. Yaşanan bu kriz sonrası regülasyon meselesi kafalarda yeniden yer etmeye başladı. Gate.io Türkiye Genel Müdürü Kafkas Sönmez’in konuya ilişkin değerlendirmesi ise şöyle, “Regülasyonlar her ne kadar kullanıcıyı veya platformu kısıtlayıcı olsa da korumaya yönelik de faal bir işlev görevi görebiliyor. Dolayısıyla ilk olarak kripto para platformunun ve kripto paraların hükümetler tarafından tanınması şart. Ancak bu tanınma kesinlikle kısıtlayıcı anlamda olmamalı. Avrupa, ABD ve Türkiye’de regülasyon çalışmaları devam ediyor. Burada ilk ve en önemli faktör regülasyonların olabildiğince kullanıcıyı koruyarak aynı zamanda kullanıcıyı yatırımdan caydırmayıp, devletlere de gelir sağlayabilecek bir anlayışla üretilmesi ve çıkartılması olur”

“KAĞIT PARANIN ÖMRÜ DOLUYOR”

Lider kripto para birimi Bitcoin’in geçmişine bakıldığında her ayı piyasası sonrası güçlü bir toparlanma kaydettiğini gözlemliyoruz. 21 bin dolar seviyesinin üzerinde işlem görmeye başlayan Bitcoin ışığında kripto para piyasasındaki son gelişmelere ilişkin Kafkas Sönmez’in yorumu şu şekilde oldu: “Yaklaşık dört beş aydır ağır bir düşüş var. Küresel anlamda dünyada hali hazırda genel bir enflasyon ve kriz var. Bugün geleneksel piyasadaki vadeli işlemler yatırımcılar tarafından kripto para piyasasından ziyade daha çok tercih ediliyor. Dolayısıyla geleneksel piyasadaki yatırımlar son iki üç senedir aşırı derecede şişkinliğe ulaşmıştı. Geleneksel piyasada yatırım yapan büyük yatırımcıların şişirdikleri hisselerini anlık olarak aniden çıkaracağı öngörülüyor. Bu da geleneksel piyasadaki ani bir çöküşe sinyal veriyor. Yatırımcı böyle bir çöküş yaşandığında parasını değerlendirip kar katacağı bir yer arayacaktır. Bu arayışta da büyük ihtimal bulacağı ilk durak Bitcoin olacaktır. Dünyanın para politikası önümüzdeki günlerde tamamen değişebilir. Kağıt paranın ömrü doluyor diyebiliriz.”