Global paraları sarsan rakam: 2 trilyon dolara ulaştı

Yayınlama: 06.04.2021 10:45:00 Güncelleme: 08.04.2021 15:15:25

Kripto para değerlerinin toplamı ilk kez 2 trilyon doları aştı

Global paraları sarsan rakam: 2 trilyon dolara ulaştı
Kurumsal talebin de artması ile büyümeye devam eden kripto para  değerleri toplamda ilk kez 2 trilyon doları aştı.

Dünyanın en çok kullanılan kripto parası olan Bitcoin'in piyasa  hacmi 1 trilyon doların üzerine çıkmış durumda bulunuyor. Ondan  sonra gelen 5 büyük kripto para Ether, Binance Coin, Polkadot, Tether ve Cardano'nun toplam değerleri ise 422 milyar dolar civarına  gelmiş durumda.

Bitcoin fiyatı bu yıl 2 kat civarı artış gösterdi. Fiyat  halihazırda 58,910 dolar düzeylerinde bulunuyor.

Bu rakam neden önemli?

Son yıllarda hızla yükselen tartışmalardan biri kripto paraların global rezerv olarak altın ve doların yanında yer alıp alamayacağı konusuydu. Bitcoin'in volatilitesi her ne kadar şüphe kaynağı olsa da sayısı onbinlerle ifade edilen kripto paraların toplamda 2 trilyon dolarlık bir değere ulaşması aslında, geleceğin parası tartışmalarında önemli bir veri.

Daha yakından bakmak gerekirse global bazda ülkelerin toplam para rezervleri 12 trilyon dolardan biraz fazla. Bunun 7 trilyon dolara yakın bölümünü ise ABD doları oluşturuyor.
Dünyada merkez bankalarında bulunan altın rezervlerinin toplam değerinin ise 2.5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Fakat elbette yastık altındaki altınlar buna dahil değil. 

Yani lafın özü; çıkarılması zor altın, basılması enflasyonist etkilere sahip dolar gibi rezervlere karşılık her geçen gün üretimi alt coinlerle artan kripto paraların rekabetinde yeni bir perde açılmak üzere.