Gözler yarınki enflasyon verisi öncesinde TCMB’nin yatırımcı toplantısında

Yayınlama: 02.06.2021 14:00:00 Güncelleme: 02.06.2021 14:02:12

TCMB’nin bugün yerli ve yabancı kurumların temsilcileriyle video konferans yöntemiyle bir buluşma gerçekleştirmesi bekleniyor

Gözler yarınki enflasyon verisi öncesinde TCMB’nin yatırımcı toplantısında
TUİK tarafından yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde gözler TCMB’nin 2021 planlı yatırımcı toplantıları çerçevesinde bugün yerli ve yabancı kurumların temsilcileriyle video-konferans yöntemiyle gerçekleştirileceği belirtilen iki ayrı toplantıya çevrildi. 
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan mayıs ayından sonra enflasyonun tepe noktası ve dezenflasyon projeksiyonlarının tartışmalı bir noktada durmayı sürdürdüğünü, güncel ve gelişebilecek yeni şartlar kapsamında enflasyonun yüksek kalmasına dair riskleri değerlendirmeye devam ettiklerini söyledi.
Yarın açıklanacak mayıs enflasyonuna dair olarak aylık %1,2 ve yıllık %17 şeklinde beklentileri bulunduğunu belirten Erkan, nisan ayında kurdan kaynaklanan ek faktörler ve enerji enflasyonunun sürüklemesiyle %17,1 seviyesine yükselmiş olan enflasyonda ilerleyen aylarda aktif olacak yeni risklerin, dezenflasyon sürecini riske atmakta olduğunu ifade etti. Erkan, “Petrol fiyatlarının global etkisine bağlı fiyat artışları son birkaç ayda geçerli olmakla beraber, bu etki azalmaktadır. Ancak hem döviz kurlarının artmaya devam etmesinin etkisi, hem de vergi artışlarının zam etkisiyle enerji maliyetinden gelen etki de artacaktır. Dünyada görülen enflasyon etkileri de yansıma gösterecektir. ABD’de %4’lerin üzerine çıkan TÜFE ve %6’lara yakın olan ÜFE ilerleyen aylarda da yüksek enflasyon baskısı anlamına geliyor ve bunun biraz kalıcı olma ihtimali var” dedi. 
Yıllık tüketici enflasyonu nisan ayı itibarıyla yüzde 17,14 seviyesinde. BloombergHT’nin enflasyon anketine göre, mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 17,23 olması bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse 2021 yılının en yüksek enflasyon seviyesine ulaşılmış olacak.