Hedge yoktan kriz kehaneti!

Yayınlama: 06.04.2021 12:41:00 Güncelleme: 07.04.2021 11:19:07

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD tahvillerindeki yükselişin bazı büyük hedge fonları iflasa sürükleyebileceğini iddia etti

Hedge yoktan kriz kehaneti!
ABD'Nin 10 yıllık tahvillerinde yaşanan yükseliş özellikle sıcak paranın ülkeye geri dönmesine neden olsa da bazı ekonomistlere göre bu durum bir yandan da büyük bir balonu şişiriyor.

Bu ekonomistlerden biri olan Prof. Dr. Nouriel Roubini, ki çoğumuz onu varlık balonunun patlayacağı öngören ekonomist olarak biliyoruz, bu defa da aşırı kullanılan kaldıraçların ABD tahvilleri üzerinden hedge fonları vuracağını öne sürdü.

ABD dolarının orta vadede zayıflayacağını iddia eden Roubini, global bazda düşük faizler ve kurtarma paketlerinin yatırımcıların risk iştahını tehlikeli derecede artırdığını söyleyerek, "Büyük köpükler, balonlar, risk alımları ve kaldıraçlar, bir çok oyuncunun aşırı kaldıraç kullandığını ve büyük risk aldığını görüyoruz" dedi.

Roubini, ilk şokun ABD 10 yıllık tahvillerinin bu yıl yüzde 2 ve daha yüksek seviyeye çıkması durumunda geleceğini, ikinci önemli riskin ise Çin ve ABD arasında sıcak savaş olasılığını enflasyınu yeniden hortlatması olduğunu iddia etti.

Roubini, ABD'nin Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarının bu ülkelerdeki dolar bazlı varlıklarda bir ayrışma yaratması durumunda dolarda orta vadede önemli bir zayıflama yaşanabileceğini ve alınan kaldıraç risklerinin oluşan balonu patlatarak bazı büyük hedge fonları iflasa sürükleyebileceğini öne sürdü.