Honda’dan 40 milyar dolarlık yatırım planı

Yayınlama: 12.04.2022 12:02:00 Güncelleme: 12.04.2022 14:30:02

Honda, önümüzdeki 10 yılda elektrikli araç üretimi için 40 milyar dolarlık yatırım planladığını açıkladı

Honda’dan 40 milyar dolarlık yatırım planı

Honda’nın önümüzdeki 10 yıl içinde elektrikli araçlara geçiş için 5 trilyon yen (40 milyar dolar) harcamayı planladığı kaydedildi.

Honda’dan yapılan açıklamada 2030’a dek 30 civarında elektrikli araç modeli tanıtmayı ve yıllık 2 milyon adet araç satmayı planlandığı kaydedildi. Şirket, 2030 sonuna dek elektrikli araçların şirketin filosunun yüzde 40’ını oluşturacağını öngördü.

Honda geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada 2040’a yılına dek benzinle çalışan araç üretiminden tamamen çıkacağını duyurarak bu hamleyi yapacağını söyleyen ilk Japon araç üreticisi olmuştu.

Sonraki aylarda yeni göreve gelen CEO Toshihiro Mibe Tokyo merkezli şirketin rekabetçi elektrikli araç segmentine geçişini hızlandırmaya odaklandı.

Honda geçtiğimiz ay elektrikli araç ve pil üretiminin geliştirmesi ve üretiminde kullanılması amacıyla 2,75 milyar dolar değerinde yeşil tahvil ihraç etmişti. Honda yaptığı açıklamada elektrikleşme sürecini fonlamak için daha fazla tahvil ihracını değerlendireceklerini fakat bütçe ve zamanlama detaylarına daha yakında incelemeleri gerektiğini kaydetti.

"ÇİN PİYASASINA YATIRIM ARTACAK"

Honda’nın agresif elektrikleşme stratejisinin önemli bir kısmını dünyanın en büyük elektrikli araç piyasası olan Çin piyasasına yatırımı katlamak olduğu belirtiliyor.

Şirket, Ekim ayında yaptığı açıklamada önümüzdeki beş yıl içinde e:N Series adı altında 10 elektrikli aracını Çin’de tanıtmayı planladığını duyurmuştu. Bununla birlikte firma 2030 sonrası Çin’de tanıtacağı tüm modellerin elektrikli olacağını ve ülkede birkaç elektrikli araç üretim tesisi kuracağını da taahhüt etti.

CEO Mibe’nin değiştirmek istediği konulardan bir diğeri de şirketin elektrikli araç geliştirme ve üretiminde benimsediği kendi başına yap stratejisi oldu.

Mibe, Şubat ayında göreve getirilmesi sonrası şirket yöneticilerine yaptığı konuşmada bu anlayışın ipuçlarını vererek, “Boşa harcayacak zamanımız yok ve değişimimizi hızlandırmak için dışarıdan görüşleri ve ittifakları kullanmayı benimseyebilirim” ifadelerini kullanmıştı.

"SONY VE GENERAL MOTORS İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK"

Honda geçtiğimiz ay 2025 yılında satışa çıkması planlanan elektrikli araçları için teknoloji devi Sony ile güçlerini birleştireceğini duyurmuştu.

Bu aybaşında ise Honda ve General Motors mevcut işbirliklerini genişleterek büyük piyasalar için uygun fiyatlı elektrikli araçlar geliştireceklerini açıklamışlardı. İkili Kuzey Amerika pazarı için 2027 yılına dek 30 bin doların altında bir fiyata satılacak ilk modellerini tanıtmayı planlıyorlar.

General Motors’dan Ultium pillerini kullanan Honda, yaptığı açıklamada başka bir şirketle pil üretimi için ortaklık kurma ihtimalini araştırdıklarını duyurdu. Şirket aynı zamanda 2024 yılına dek katı pil üretimi için örnek üretim yapmayı planladıklarını da ekledi.

Şirketlerin bu tip ortaklıklar arayışının başlıca sebebi maliyetleri düşürme istekleri. Gm işbirliği sayesinde Honda elektrikli araç maliyetlerini benzinle çalışan araçlar seviyesine çekmeyi hedefliyor.

Mibe maliyetlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Elektrikli araç üretiminde milyonlarla ölçülen hacimlere ulaştığımızda maliyetleri ciddi derecede düşürebileceğiz” ifadelerini kullandı.