Huawei 5 yılda 1000 Türk öğrenciyle işbirliği yapacak

Yayınlama: 02.06.2021 11:57:00 Güncelleme: 02.06.2021 12:00:02

Huawei CEE, Nordic Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Xu, Dünya gazetesi Mazars işbirliğiyle düzenlenen online Çin Zirvesi'nde çok önemli açıklamalar yaptı

Huawei 5 yılda 1000 Türk öğrenciyle işbirliği yapacak

Dünya gazetesi ve Mazars işbirliğiyle düzenlenen Covid-19 Sonrası Çin'le İlişkiler Zirvesi'nde konuşan Huawei CEE, Nordic Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Xu "Pandemi döneminde ağ yatırımlarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Çünkü artan sayıda insan evden çalışıyor. Biz de ağ altyapısına odaklanacağız. Bu açıdan Türkiye'nin çok daha iyi bir mobil altyapısına kavuşması gerektiğini düşünüyoruz. Üzerimize düşeni yapacğız. Özellikle fiber altyapısı önemli. TÜrkiye'deki tüketicilerin çok daha iyi bir internet altyapısına kavuşabileceğini düşünüyoruz. Bu birincisi. İkincisi 5G. 5G tabii ki önümüzdeki 10 yıllarda çok daha önemli bir alan haline gelecek. Huawei olarak bu alanda küresel çapta çok zengin bir deneyimimiz var. Hem Çin'de hem de Avrupa'da. Yavaş yavaş bu deneyimimizi Türkiye'ye de aktarıyoruz. Gerek ulaşım gerek enerji alanında farklı sektörlerde 5G dijitalleşmeyi hızlandıracak. Aynı şey imlata sektörü için de geçerli. Türkiye'nin çok büyük bir imalat gücü var tabii ki. 5G teknolojisini kullanarak Türkiye'nin imalat kapasitesini çok daha artırabileceğini düşünüyorum. Üçüncüsü, Türkiye'de önemli bir Ar-Ge merkezimiz var. Huawei olarak özellikle mobil hizmetlerimizi geliştirmek istiyoruz Türkiye'de. Bu amaçla geliştirmeye dönük açık kaynaklı platformlar kuruyoruz. Özellikle akıllı telefonlara yönelik uygulamaların geliştirilebilmesi için. Halihazırda Türkiye'deki Ar-Ge merkezimizde 150'den fazla Türk mühendisimiz var. Ve çok sayıda uygulama geliştiriyorlar. Söz konusu uygulamalar sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da kullanılıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin yazılım kapasitesi ürünlerini başka ülkelere de ihraç ediyoruz. Gerçekten dijitalleşme dönemine girdiğimizi düşünüyorum. Dijitalleşme Türkiye'nin gelişimi açısında son derece önemli bir rol oynayacak. Biz Huawei olarak son dönemde 18'den fazla Türk üniversitesi ile işbirliği halindeyiz. Önümüzdeki 5 yılda 1000'den fazla öğrenci arkadaşımızla işbirliği yapacağız ve Huawei Akademisi'nde Türkiye'deki Ar-Ge akademisinde onlara teknoloji, yazılım alanında bilgi aktarmaya çalışacağız. Aynı şekilde Türkiye'deki öğrencileri Çin'e götürmek onların daha fazla deneyim kazanmasını sağlamak gibi bir planımız var. Bütün bu çabaların Türkiye ekonomisi ve sanayiine katkıda bulunacağını düşünüyoruz. 
Peki biz Türk hükümetinden neler bekliyoruz? Tabii ki istikrarlı ekonomi poltikaları, şeffaflığın geliştirilmesi son derece önemli. Huawei olarak Türkiye'den temel beklentimiz bu.
Türkiye'deki ekonomik ortam istikrar kazandıkça ve daha şeffaf hale geldikçe gerek Huawei gerek diğer şirketlerin yatırımları artacaktır. Özellikle Türkiye'deki yazılım alanından gelişimin son derece önemli olacağını düşünüyorum. Bunun da Türkiye'nin dünya ekonomisinde daha önemli bir rol oynamasını sağlayacağına inanıyorum' dedi.

Zirveyi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız

Çin Online Zirvesi