Hyundai ve Motional, robot taksi uygulamasına start veriyor

Yayınlama: 31.08.2021 15:22:00 Güncelleme: 31.08.2021 15:33:08

Motional ve Hyundai, Ioniq 5 Robotaxi ile sürücüsüz takis projesini sokağa taşımak üzere

Hyundai ve Motional, robot taksi uygulamasına start veriyor
Dünya çapındaki insanlar, geleneksel içten yanmalı motorlu araçlardan hibrit veya tamamen elektrikli araçlara geçmeye teşvik ediliyor. Taksi ve araç çağırma hizmetleri gibi geniş araç filosuna sahip filo operatörlerine, içten yanmalı araçlardan elektrikli araçlara geçiş yapmaları içinse büyük baskı var. Aynı zamanda, araç çağırma hizmetleri de güvenlik ve düşük maliyetler için otonom araçları filolarına entegre etmek için çalışıyor.

Motional ve Hyundai şimdi Ioniq 5 Robotaxi adlı yeni nesil bir robot taksi projesini ortaya çıkardı. Araç, Hyundai'nin bu yılın başlarında dünya çapında piyasaya sürülen tamamen elektrikli Ioniq 5 EV'sini temel alıyor. Araç, SAE Seviye 4 otonom, yani direksiyon başında bir insan olmadan güvenle çalışabiliyor.



Tamamen elektrikli olduğu için emisyon üretmiyor ve daha sürdürülebilir, daha güvenli toplu taşıma sağlamak için teknolojiyi birleştiriyor. Motional, Ioniq 5 Robotaxi'nin ilk ticari aracı olduğunu ve 2023'te Lyft ile ortaklaşa yolcu taşımaya başlayacağını belirtiyor. Arabaya takılan otonom teknoloji, lidar (lazer teknolojisiyle çalışan ve çoğunlukla savunma sanayiinde kullanılan, lazer vuruşlarıyla mesafe ölçme teknolojisi), radar ve kameraların bir kombinasyonunu içeren 30'dan fazla sensör içeriyor.



Sensör paketi, 360 derecelik yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabiliyor ve çeşitli koşullarda güvenli çalışmayı desteklemek için nesnelerin ultra uzun menzilli algılanmasını destekliyor. Araca takılan sürücüsüz teknoloji, aracın zorlu koşullarda çalışmasına izin vermek için onlarca yıllık gerçek dünya sürüş verileri kullanılarak eğitilmiş gelişmiş makine öğreniminden de yararlanıyor.

Lyft ortaklığı ile kaç tane Ioniq 5 Robotaxis'in sahaya çıkacağı ve hangi şehirlerde satışa sunulacağı belli değil. Ayrıca araçtaki ekstra sensör ve donanımların sürüş menzilini azaltıp azaltmadığı veya araçların tam olarak nasıl şarj edileceği de belirsiz. Ancak, 2022 Ioniq 5'in şarj başına 300 mil (yaklaşık 482 km) sürüş menzili hedeflediği ve hızlı şarjı desteklediği biliniyor.