İhracat yapan kârlı şirketler kazandırdı

Yayınlama: 26.04.2024 10:00:00 Güncelleme: 26.04.2024 10:03:13

BIST 100 Endeksine dahil ihracat yapan, kârlı ve aynı zamanda satışlarını arttıran şirketler, yıllık bazda ortalama %146 getiri sağladı. İhracatı güçlü şirketler içerisinde değerleme oranlarına göre cazip 15 şirket var.

İhracat yapan kârlı şirketler kazandırdı

İhracat oranı %8'in üzerindeki kâr ve satış büyümesi pozitif olan şirketlerin yıllık ortalama net kâr büyümesi %336,07 olarak gerçekleşti. Net satış büyüme oranının ortalama %31,17 olduğu bu grup içinde özellikle Vestel Beyaz Eşya ve Aselsan gibi şirketler dikkat çeken büyümeler kaydetti. Vestel Beyaz Eşya'nın net kar büyümesi %2.130 olurken, Aselsan %468,70 kâr büyümesi kaydetti.

%200’LÜK KAZANÇLAR

Listede öne çıkan şirketler içerisinde Borusan Boru, Ülker Bisküvi, Türk Traktör, Coca Cola İçecek yıllık bazda yatırımcısına yüzde 200’ün üzerinde getiri sağladı. Her üç şirketin kâr büyümesi yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti. Coca Cola İçecek’in kâr büyümesi ise %48 oldu.

ORTALAMA GETİRİLER YÜKSEK

Yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise, pozitif büyüme gösteren şirketlerin yıllık değişim oranlarının oldukça yüksek olması ve sektörlerine göre farklılık göstermesi. Endüstriyel üretimden enerji sektörüne, gıdadan inşaata kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bu şirketler, ekonomide ihracatın rolünün artan önemini yansıtıyor.

DEĞERLEME ORANLARI CAZİP 15 ŞİRKET

İhracat oranı yüksek şirketler içerisinde fiyat/kazanç oranı 15’in altında ve piyasa değeri/defter değeri 8’in altında olan 15 şirket bulunuyor. Bu şirketler: Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Vestel Beyaz Eşya, Alarko Holding, Anadolu Efes, Arçelik, Pegasus, TAV Havalimanları, Coca Cola İçecek, Enka İnşaat, Petkim, Çimsa, Şişe Cam, Koç Holding ve Sasa Polyester. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)