İhracatçı firmaların performansı çok yüksek

Yayınlama: 16.03.2024 13:23:00 Güncelleme: 16.03.2024 13:22:27

İhracatçı firmaların performansı çok yüksek

ZEYNEP AKTAŞ

Sıkı para politikasının 2024’te iç piyasada talebi frenlemesi bekleniyor. Şirketler içerdeki daralmayı yurt dışına açılarak aşmayı deneyecek. İhracatçı firmalar ise daha avantajlı. Son bir yılda ihracatı güçlü 29 şirketin hisseleri ortalama %144 prim sağladı.

Şirketlerin yıllık bilançoları açıklanırken 2024 yılı beklentileri ve pazar koşullarına ilişkin açıklamaları da somutlaşıyor. 2024 yılında iç pazarda daralma bekleyen firmalar yurtdışı pazara yönelmeye başladı. Biz de ihracatçı şirketleri fiyat performansları ve değerleme oranlarına göre inceledik.

YILLIK YÜZDE 144 GETİRİ

Yüzde 70’in üzerinde ihracat gerçekleştiren 29 Şirketin ortalama getirisi yüzde 144 oldu. 14 Şirket yatırımcıya yüzde 150’nin üzerinde kazandırdı. Bu performans, küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen, ihracat ağırlıklı stratejileri benimseyen şirketlerin, yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız olarak değer yaratabildiğini gösteriyor.

YÜKSEK İHRACAT, POZİTİF GETİRİ DÜŞÜK DEĞERLEME

Borsa İstanbul’da işlem gören ve ihracata ağırlık veren şirketlerin, F/K ve PD/DD Oranlarını birlikte değerlendirdiğimizde Fiyat/ Kazanç oranı 10’un altında olan 14 Borsa şirketi var.

Sabancı Holding, Pegasus, Alarko Holding, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Coca Cola İçecek ihracat, getiri ve düşük değerleme oranları ile öne çıkan borsa şirketleri. Halka arzla geldiler listede ilk sırada yer alıyorlar 2023’ün halka arzları arasında yer alan yüksek ihracat gerçekleştiren şirketler borsada yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. 22 Eylül’de borsaya gelen Hatsan Gemi yüzde 183 yükseldi.

23 Kasım’da işlem görmeye başlayan Agrotech Teknoloji halka arzından bu yana yüzde 442 oranında değer kazandı. Global pazarlara açılan dinamik şirketler, yurt içi ekonomik daralmalara karşı koyarak, yatırımcılarına etkileyici getiriler sunmayı sürdürüyorlar.