SERAP SÜRMELİ
Yeni ekonomi yönetimi ve yükselen kurlarla her gün yeni rekorlar kırmaya devam eden borsa şimdi de bilanço hikayelerini satın alıyor. 2023 ilk yarıyıl bilançoları hem borsa trenine binmeyi düşünen yeni yatırımcılar hem de portföy değişikliği yapmayı planlayanyar için dikkat çekici fırsatlar ortaya çıkarabilir. Hem 20 aracı kurumun 2023/06 ortalama kar tahminlerini analiz ettik hem de borsa uzmanlarına beklentilere göre ucuz kaldığına inandıkları hisseleri sorduk… “Borsanın bir hikayeye ihtiyacı var.” Bu cümle borsa kulislerinin kulak kabartılan her dönemin olmazsa olmaz cümlelerinden biridir. Ne zamanki borsa çok yükselse ve yeni yükselişler için bir bahane bulunmasa bu cümleyi analistlerin ağzından sıkça duyarız. Bugünlerde ise, bu cümleyi pek de duymaz olduk. Çünkü geçtiğimiz birkaç seneyi astronomik kazançlarla rakipsiz şekilde kapatan Borsa İstanbul, bu aralar kendine yeni bir hikaye bulmakta hiç zorlanmıyor.
Aslında 2023 borsa yatırımcıları açısından çok belirsiz beklentilerle, yüksek risklerle ve can yakan dalgalanmalarla başlamıştı. 2022’nin yüksek enflasyon ortamına karşılık baz etkisiyle düşen bir enflasyon seyri, kapıya dayanmış olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler, yükselen faizler nedeniyle borsanın karşısına alternatif olarak dikilen diğer yatırım araçları, kurda giderek biriken stres ve her an patlama ihtimali barındıran bir gelecek tahmini, üstelik on binlerce canımızı yitirdiğimiz depremler… Bunlar borsa yatırımcıları için belirsiz bir gelecek olasılığını her geçen gün artırıyordu. Fakat seçimlerle birlikte bu havanın tamamen terse dönüşü akıl almaz bir hızla gerçekleşti.
HAVADA YENİ REKORLARIN KOKUSU VAR
Önce yeni bir ekonomi yönetimi, aylardır çok eleştirilen ama terk edildiği artık açıkça görülen heterodoks ekonomi ve para politikaları, Merkez Bankası’nın başına getirilen profesyonel bir isim, suni şekilde durdurulmaya çalışılan kurun en azından ilk aşamada birçok ihracatçıyı başa baş noktasına getirebilecek seviyelerde denge bulmaya çalışması, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası’nın daha gerçekçi politika demeçleri ve hedefleri ortaya koyması, beklenti yönetiminin daha rasyonel bir zemine oturması, bu doğrultuda enflasyonda yıl sonu için gerçekçi olarak benimsenen yüzde 58 tahmininin ortaya konulması ve en son dün Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın takdir gören sunumunun ardından Para Politikası Kurulu üyelerinde yapılan görev değişimi.
Elbette atılan her adım aynı zamanda yabancı yatırımcı cephesinde de karşılığını bulmaya başlıyor, uzun vadeli yabancı fonları değilse de riski önceden almayı seven gerilla fonları kendine çekmeye başladı. Art arda 7 haftadır yabancı alımlarının pozitif olduğu bir dönemi ne zamandır görmemiştik. Her ne kadar yabancı payı halen yüzde 30’a ulaşamamış olsa da belirgin bir tavır değişikliğini göstermeye yetebilecek kadar kıpırdanma görüldüğüne inanılıyor.
BORSAYI TAŞIYAN HİKAYELERDE PERDE BİLANÇOLARIN
Bu haftalara geldiğimizde ise sıcak hikaye, yavaş yavaş açıklanmaya başlayan, önümüzdeki günlerde ise daha hızlı bir takvimle karşımıza çıkacak olan bilanço beklentileri.
Bist-100 endeksi 4 bin 400’lerden yeniden başlattığı yükselişinde Perşembe kapanışı itibariyle yüzde 55’e ulaşmış durumda. Yani hisse senedi piyasasında olumlu beklentilerin birçoğu ciddi ölçüde satın alınmış durumda. Bu da analistlere göre çok da uzak olmayan bir vadede kar realizasyonlarıyla karşılaşma olasılığını giderek yükseltiyor. Bu belki uzun süredir borsada yatırımlarını değerlendirenler için ufak birer kar realizasyonu olarak düşünülebilir fakat Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın yıl sonu için dikkat çektiği yüzde 60’a yaklaşan bir enflasyon beklentisinin olduğu ortamda yönünü borsaya çevirmeye niyetlenen yeni yatırımcılar açısından önemli bir risk unsuru. Bu açıdan açıklanacak olan bağımsız denetimden geçmiş yarıyıl bilançoları aynı zamanda bir fırsatı da beraberinde getiriyor.
Peki bu nasıl bir fırsat? Hangi şirketlerde beklentilerin büyük ölçüde satın alındığını, hangilerinde tam olarak hisse fiyatlarına yansımadığını göstermesi açısından yarıyıl bilançoları çok önemli. Bu bilanço verileri aynı zamanda; elindeki portföyden şimdiye kadar ciddi bir kazanç sağlayan mevcut borsa yatırımcıları açısından da portföy değişikliği yapmak için gerekli verileri de sağlayabilecek. Biz de 20 aracı kurumun veri analiz platformu Rasyonet tarafından derlenen bilanço tahminlerini Ekonomi BORSA okurları için analiz ettik. Ayrıca aracı kurumların araştırma departmanlarına da sorduk? En yüksek bilanço beklentisine sahip hisseler hangileri ve beklentisi henüz hisse fiyatlarına yeterince yansımamış hangi hisseler var?
İKİNCİ ÇEYREĞİN MANŞETİ SEÇİM EKONOMİSİ VE DOLAR
Belki önce bir ikinci çeyreği değerlendirmek gerekiyor. İkinci çeyreğin ana manşetleri hiç kuşkusuz uygulanan seçim ekonomisi ve çok sert bir sıçrama gerçekleştirmiş olan döviz kurları. İkinci çeyrek için kurun orta noktası 23 TL seviyeleri olsa da 2023/06 bilançolarının kapatıldığı 30 Haziran 2023’te Merkez Bankası’nın resmi dolar kuru seviyesi ( bu tarihin resmi tatil olması nedeniyle tatil öncesi son iş günü olan 26 Haziran 2023 kuru baz alındığında) 25.8696 TL seviyesiydi. Bu da ilk çeyreğe göre yüzde 35 değer artışı anlamına geliyor. 2022 ilk yarıyıla göre ise kur artışı yüzde 55.
Bu da haklı olarak ikinci çeyrekte gözlerin en başta ihracat gücü yüksek şirketlere çevrilmesine neden oldu. Yine kur etkisiyle enflasyona yansıyan fiyat artışları, 2022’de olduğu gibi 2023’te de bilançolar üzerinde bir enflasyon şişkinliği yaratma potansiyeli ortaya çıkarıyor. Yani neredeyse 2022’nin çok benzeri bir seneye yeniden girmeye başlamış gibi görünüyoruz. Bu da bilanço beklentilerinde yine perakende şirketlerini, nakit üretme gücü yüksek olan kuruluşları beklentilerde ön plana taşıyor. Bununla beraber hizmet sektörü şirketleri ve turizmle bağlantılı şirketlere yönelik beklentiler oldukça yüksek seviyeler ulaşmış görünüyor. İhracat cephesinde ise ciddi bir satış hacmine doğru yürüyen otomotiv şirketleri içerisinde zaten halihazırda açıklanan bilançolar yüksek karlılık beklentilerini doğrular nitelikte.
KÂR BEKLENTİSİ YÜKSEK HİSSELER
Fakat ana tablomuzda yer verdiğimiz 2023 ilk yarıyıl kar beklentilerine bakıldığında Zorlu Enerji, İş GYO, Türkiye Sigorta, Alfa Solar Enerji, Doğuş Otomotiv, Migros, Şok Marketleri, Doğan Holding, İş Yatırım, Turkcell, TSKB, Kontrolmatik, İndeks Bilgisayar, Aselsan, Agesa, Koza Altın, Anadolu Efes, Garanti Bankası, Coca Cola İçecek, THY, Mavi Giyim, Akbank, Yapı Kredi Bankası, BİM, Brisa, Koç Holding, İş Bankası C, Halk Bankası, Tüpraş, Anadolu Grubu Holding kar tahminlerinde öne çıkan şirketler.
Aslında sonuçta tüm bu tahminler hisse senedi fiyatlamaları üzerinde bir fırsat yakalamak için yapılıyor. Yani önce kar, net satış veya EBITDA beklentileri ortaya konuluyor. Sonra da bu beklentilere göre halen ucuz kaldığına inanılan hisse senetleri analiz ediliyor.
Beklentisi zaten satın alınmış hisselere dikkat
Bu açıdan da fiyat/kazanç çarpanı en önemli kriterlerden bir tanesi. Okurlarımız için ayrı bir tabloyla kar tahminleri yapılan hisse senetlerinin mevcut fiyat kazanç oranlarını ve yanındaki sütunda da beklenen karlarına göre ortaya çıkabilecek yeni fiyat/kazanç oranlarını ortaya koyduk. Böylece eğer tahmin edilen karlar gerçekleşirse o hisse senetleri için yeni F/K oranların ne olabileceğini görebilmek mümkün. Bu da bilanço beklentilerinin fiyata yeterince yansıyıp yansımadığın göstermesi açısından analistler tarafından önemseniyor.
Zaten beklentisine göre ucuz kalmış hisselere ilişkin görüşleriniz sorduğumuzda çoğu analistin bazı hisse senetlerinde ortak beklentilere sahip olduğu da bariz bir şekilde görülüyor.
Aselsan, Pegasus, Enka İnşaat, BİM, Logo Yazılım, Coca Cola İçecek, Migros, Otokar, Tofaş Oto Fabrika gibi hisseler analistlerin model portföylerinde izledikleri hisseler olarak dikkat çekiyor.
ÜRETİMİN YARISI YENİLENEBİLİR ENERJİDE, FİYATLAR GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR
İkinci çeyrek bilançolarında merakla beklenen sektörlerden bir tanesi de enerji sektörü. 2022'de oldukça yüksek karlılıklar yazan sektörde karlılığın devam edip etmeyeceği kritik konu. Fintables’ın raporuna göre bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde toplam 70.271 bin megawatt saat elektrik üretimi kaydedildi. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam üretimdeki payı geçen yıla göre herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 50 seviyesinde kaldı Piyasa takas fiyatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 37 oranında geriledi.
Finansal teknoloji kuruluşu Fintables, Türkiye’nin enerji üretimine mercek tutan raporunu yayımladı. Bu yılın ikinci çeyreğini baz alan çalışmaya göre Nisan-Haziran ayları arasında Türkiye genelinde toplam 750.271 bin megawatt saat elektrik üretimi kaydedildi. Söz konusu üretim rakamı bir önceki çeyreğin yüzde 6 altında gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında düşüş kaydetti.
YENİLELEBİLİR ENERJİNİN PAYI AYNI KALDI
Nisan-Haziran ayları arasındaki dönemde ülke genelinde üretilen toplam elektriğin yüzde15’i doğal gaz, yüzde 19’u ithal yüzde 16’sı yerli kömür, yüzde 32’si hidroelektrik, yüzde10’u rüzgâr, yüzde 4’ü jeotermal, yüzde 3’ü biyokütle ve yüzde 2’si güneş enerjisi santrallerinden yapıldı. Üretimdeki kaynak dağılımında gerçekleşen önemli gelişmelerden biri doğal gaz santrallerinin toplam üretimdeki payının son bir yıl içerisinde yüzde 19 seviyelerinden yüzde 15’e gerilemesi olurken ithal kömür santrallerinin yüzde 14’ten yüzde 19’a çıkması oldu. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam üretimdeki payı ise geçen yıla göre herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 50 seviyesinde kaldı.
2022 yılının son çeyreğinde gözlenmeye başlanan enerji fiyatlarındaki düşüş, bu yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de hissedilmeye devam etti. Santrallerin sattığı elektrik için gösterge olan piyasa takas fiyatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde10, yılın ilk üç ayına kıyasla da yüzde 37 oranında gerileyerek 1.769 TL oldu.
ÜRETİM SANTRALLERİNİN YURT İÇİ İKİNCİ ÇEYREK KARNESİ
▶AKENR- Akenerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 100 artarken 2023 birinci çeyreğe göre yüzde 27 azaldı. İkinci çeyrekteki toplam elektrik üretiminin yüzde 47’si doğal gaz, yüzde 49’u hidroelektrik santrallerinden yapılırken bu yıl doğal gazın oranı yüzde61’e çıktı, hidroelektriğin oranı ise yüzde 37’ye geriledi.
▶AKSEN - Aksa Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte yurt içindeki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 22, 2023 birinci çeyreğe kıyasla yüzde 31 düştü. Geçen senelerde olduğu gibi şirketin yurt içindeki toplam elektrik üretiminin yüzde 67 ile en büyük bölümü doğal gaz santrallerinden karşılandı.
▶ALARK - Alarko Holding’in 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde23, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 28 azaldı. 2022’de olduğu gibi mevcut dönemde de üretilen elektriğin neredeyse tamamına yakını ithal kömürden yapılırken, Cenal santralinin bakımda olması üretimdeki düşüşün ana etmeni oldu.
▶AYDEM - Aydem Yenilenebilir Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçen seneye göre yüzde 3, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 93 oranında yükseldi. Hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimine oranı yüzde 88 olarak hesaplandı.
▶AYEN- Ayen Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte yurt içindeki toplam elektrik üretimi geçen seneye kıyasla yüzde 5 oranında azalırken 2023 birinci çeyreğe kıyasla yüzde 93 yükseldi. Rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimine oranı sırasıyla yüzde 29 ve yüzde71 oldu.
▶AKFYE - Halka arzı bu yılın mart ayında gerçekleşen Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte lisanslı enerji santrallerinden gerçekleştirdiği elektrik üretimi geçtiğimiz seneye göre yüzde 12 oranında düşerken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 31 arttı. 2023’nin ikinci çeyreğinde üretilen toplam elektriğin yüzde 48’i hidroelektrik, yüzde 43’ü rüzgâr ve yüzde 9’u güneş santrallerinden karşılandı.
▶AKSUE - Yurt içinde lisanslı üretim yapan tek bir santrale sahip olan Aksu Enerji’nin, 2023 ikinci çeyrekte bu santralindeki toplam üretimi geçen senenin ikinci çeyreğine göre yüzde 11 düşerken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 189 arttı.
▶BI●EN - Tamamı YEKDEM kapsamında olan biyoenerji santrallerinden üretim yapan Biotrend’in 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 7, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 14 oranında arttı.
▶C●NSE* -Consus Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçen seneye göre yüzde 12, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 18 arttı. Şirket, sahip olduğu toplam 4 santralin 3’ünden.
ANALİSTLERİN KÂR BEKLENTİLERİ
“İHRACATÇI SANAYİ ŞİRKETLERİNDE SÜRPRİZLER OLABİLİR”
Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar:
21 Temmuz ile başlayan bilanço dönemi devam ediyor ve 21 Ağustosa kadar sürmesi bekleniyor. Bu sene bilançolarda gelir ve kâr rakamları 2022 kadar yükselmeyip, sektörlere ve şirketlere göre değişkenlik göstererek daha makul kâr artışları bekleniyor. Öncelikle bankalardan başlarsa net faiz marjı yani bankaların kredi verdikleri oranla kaynak maliyeti arasındaki fark geçtiğimiz sene kadar yüksek değil, bununda sebebi kaynak bulma maliyetinin geçen seneye göre daha yüksek olması. Bu sebeple bu yıl bankaların faiz gelirleri geçtiğimiz seneye göre daha makul seviyelerde olmakla beraber enflasyona bağlı menkul kıymet gelirlerinin, kambiyo ve komisyon gelirlerinin yüksek olması bekleniyor. Sonuç itibari ile özel bankalarda makul kâr artışları beklenmekle beraber, kamu bankalarında kâr azalışları bekleniyor. Özellikle Akbank ve TSKB tarafında kâr artış beklentileri diğer bankalara göre daha olumlu.
Bununla beraber reel sektöre gelirsek gıda, içecek ve gıda perakende sektörlerinde güçlü kâr artışları bekleniyor. Mevcut durumdaki yüksek enflasyon ve özellikle gıda enflasyonun yüksek olması tüketicilerin daha uygun fiyata satılan marker zinciri markalarına yönelmesi gıda perakende şirketlerinin cirolarını destekliyor bu sebeple bu şirketlerde net kâr marjında azalma olsa bile kâr ve FAVÖK rakamlarında güçlü artışlar bekleniyor. Gıda perakende tarafında Migros, Şok Marketler ve BİM ön plana çıkarken, gıda ve içecek grubunda Anadolu Efes ve Coca Cola içecek ön planda. Zaten bu şirketlerin bu seneki hisse fiyat performansı BİST 100 endeksinin üzerinde olduğunu görüyoruz.
Mevcut ortamdan yararlanan bir diğer sektörde otomotiv sektörü. Otomotiv satışlarının yılın ilk 6 ayında hem ihracat hem de yurt içi satışlarda rekor kırması, ayrıca otomotiv fiyatlarının çok yüksek seyir etmesi otomotiv şirket bilançolarını destekliyor ve rekor bilançolar bekleniyor. Ancak bu tarafta da şu ana kadar otomotiv sektörü hisselerinin BIST 100 endeksinden çok daha iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz.
Bir diğer olumlu beklentilerin olduğu sektör havacılık sektörü. Ziyaret sayısında ki artış havacılık sektörünü destekliyor. Çimento sektöründe diğer sektörlere kıyasla daha fazla kâr artışı bekleniyor özellikle Akçansa’da.
İletişim sektöründen Tcell ve teknoloji sektöründen Logo yazılımda bu sene beklentiler emsallerine göre daha olumlu. Holdinglerde sınırlı kâr artışı beklenmekle beraber Sabancı Holding’in kâr artış beklentisi daha güçlü. Enerji sektöründe Enerjisa ve savunma sektöründe Aselsan’ın bilanço beklentileri olumlu.
Olumsuz ayrışan sektör ise demir çelik sektörü. Ton başına FAVÖK rakamının düşük olması bu sektörün gelir ve kârını olumsuz etkiliyor.
Sürpriz yapabilecek hisseler ise ihracat odaklı ya da döviz bazlı ürün satan sanayi şirketleri. İlk çeyrekte yüksek enflasyona rağmen döviz fiyatlarının yatay seyir etmesi ihracat odaklı ya da döviz bazlı çalışan ve üretilen ürün fiyatlarını yükselmeyen sektör ve şirketlerde ilk çeyrekte olumsuz bilançolar görmüştük. Döviz fiyatlarına ve ürün fiyatlarına bağlı olarak ihracatçı sanayi şirketlerinde sürprizler ve ayrışmalar görebiliriz.
Adil fiyatlamalara gelirsek Borsa İstanbul bünyesinde bu konuda ciddi bir ayrışma var. Daha küçük yan tahtalar dediğimiz hisseler daha yüksek çarpanlarla işlem görürken ana hisselerin daha makul seviyelerde işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Yukarıda saydığımız hisselerin büyük çoğunluğu makul fiyatlarda işlem görmekte olup ayrıca bunlar dışında ilk çeyrekte nispeten zayıf bilanço açıklamış ama bunu zaten fiyatlamış çok sayıda hisse de bulunmaktadır.
“BAZI ŞİRKETLERİN BİLANÇOLARINA DAİR BEKLENTİLER DÜŞÜK”
ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Muammer Demir:
2023 yılının 2. çeyreğine ilişkin beklentilere bakıldığında, bankacılık sektörünü hariç tuttuğumuzda, bir önceki yılın aynı dönemine göre takip ettiğimiz çimento, havacılık, gıda, perakende ve otomotiv sektörlerinin, diğer sektörlere nispeten daha güçlü finansallar açıklayabileceklerini tahmin ediyoruz. Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde; seçim sürecine yönelik devam eden belirsizlikler, küresel ekonomilerde talep tarafında ivme kaybı, vergisel düzenlemeler ve TL’de yaşanan değer kayıplarının, özellikle sanayi sektörü açısından başlıca risk faktörleri olarak görülebileceğini düşünüyoruz. Şirketlerin açıklayacağı finansallara hem çeyreklik hem de yıllık bakmakta fayda var. Bu kapsamda yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre AKCNS, CIMSA, BIMAS, MGROS, SOKM, TOASO, FROTO, KHCOL, DOAS, TTRAK, ENJSA, TAVHL, THYAO, TCELL, SAHOL gibi şirketlerde yüksek kâr beklentisinin hakim olduğu görülüyor.
Bazı şirketlerin bilançolarına dair beklentiler düşük kalabiliyor. Şirketlerin yer aldıkları sektörler özelinde gelişmeler ve bazı finansal gelir/giderlerin hesaplanmasında tek seferlik/dönemsel gelişmeler mümkün olabiliyor. Bu sebeple finansallara yönelik tahminlerin de oluşturulması zor olabiliyor. Yurtiçi enflasyonist ortamın hâlâ etkisini sürdürmesi de beklentiler üzerinde baskı unsuru… Bütün bunlar finansallar açısından da problem teşkil edebiliyor. Bu kapsamda bir önceki yılın eş dönemine kıyasla ASELS, OTKAR, PGSUS, ENKAI gibi şirketlerin finansallarında, anketlerde yer alan beklentilere göre pozitif bir ayrışma olabileceğini ihtimal dahilinde öngörüyoruz.
Sadece 2. çeyrek şirket finansallarına bakarak, bir hisse senedinin adil fiyatlanıp fiyatlanmadığına yönelik bir öngörüde bulunmanın doğru olmayacağını düşünüyoruz. Borsalar geleceği fiyatladığı için yıllık kâr tahminlerini belirlemek ve ilerleyen dönemleri kapsayan F/K ile FD/FAVÖK oranlarını (tarihsel ortalamalar kapsamında) dikkate almak gerekiyor. Bu kapsamda incelediğimiz TAVHL, BIMAS ve MAVI pay senetlerinin adil değerinin altında fiyatlandığını öngörüyoruz.
“BORÇ ÖDEMELERİNDE FİNANSMAN SORUNU YAŞAMAYACAK ŞİRKETLERE ODAKLANMALI”
Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık:
2023 yılı 6 aylık faaliyet döneminin tamamlanmış olması ile şirketler 2. çeyrek finansal raporların yayınlanmaya başladı. Solo bilançolarda son ilan tarihi 9 Ağustos iken konsolide bilançolarda ise 21 Ağustos olarak belirlendi.
Açıklanmaya başlanan 2. çeyrek bilançolarında ağırlıkla, gelecek dönemlerde ise etkisi daha net izlenecek olan yüksek kur-yüksek enflasyon döngüsünün ayrışmalarda en önemli kriter olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Borsa İstanbul yatırımcılarının şirket seçimlerinde içinde bulunduğumuz mevcut döngüye karşın faaliyet alanı ve operasyonel yapısı ile olası ekonomik durgunluktan etkilenmeyecek, güçlü nakit akışı ve nakit pozisyonu, ağırlıklı döviz geliri yaratabilen mali yapısı ile yeni yatırımlarında veya borç ödemelerinde finansman sorunu yaşamayacak şirketlere odaklanmalarının önem arz edeceğini düşünüyoruz.
Alınan öncü veriler ve sektörel gelişmeler ışığında kârlılık ve faaliyetlerin pozitif seyrettiği, olumlu sonuçlar alınacağını düşündüğümüz sektör ve şirketleri şu şekilde özetleyebiliriz.
Devam eden yatırımlar ve güçlü sonuçlar alınan döneme geçilmiş olunmasıyla havacılığın ön planda kalmaya devam etmesi beklentilerimiz arasında. Beğendiğimiz şirketler; THYAO, PGSUS ve TAVHL.
Geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv satışları %58, hafif ticari araç satışları ise %47 artış gösterdi. Ağırlıklı olarak ihracatçı yapıya sahip olmaları gelir kalemlerinin güç kazanmasında önemli bir avantaj sağlıyor. Gelecek dönemler adına artan vergilerin talebi ne düzeyde etkileyeceğini zaman gösterecek. Ancak otomotiv sektöründe de genel anlamda kârlılıkların artmasını, sektörün ön planda kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Beğendiğimiz şirket DOAS.
Çimento sektöründe yılın ilk 3 ayında gerçekleşen üretim ve iç satışlarda artış, enerji fiyatlarının gerilemesi ile toparlanma izlenen marjlar, seçim süreçlerinde kronikleşen inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun kısmen sona ermesiyle kamu ihalelerinin yeniden canlanması ve altyapı yatırımlarının hızlanması, yıkıcı deprem felaketinin etkisi ile artan talebin uzunca bir süre daha devam edeceği beklentisi takip edilmesi gereken pozitif başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Beğendiğimiz şirket; OYAKC.
Perakende cephesinde de güçlü talebin devam ettiği perakende tarafında artan maliyetlerin 2. çeyrekte fiyatlara yansıtabilme güçleri sayesinde kompanse edildiği ve kârlılığın arttığı sonuçlar alınmasını bekliyoruz. Bu noktada hem gıda, hem tekstil hem de teknoloji perakendecileri ön planda olacaktır. Beğendiğimiz şirketler; AEFES, CCOLA, SOKM, AZTEK, ESCOM
Enerji sektöründe ENJSA özelinde olmak üzere geniş dağıtım ağı ve güçlü mali yapısı ile hem operasyonel hem de finansal olarak güçlü kâr rakamlarına ulaşacağını düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji tarafında yer alan şirketlerin görece büyüme oranlarının zayıf seyredeceği beklentilerimiz arasında.
“EURO’NUN YUKARI YÖNLÜ SEYRİ PEGASUS’U ÖN PLANA ÇIKARIYOR”
İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros:
Bankalar, son bilanço dönemlerinde açıklanan finansalları ile endeksin rekor kırdığı dönemlerde endekse öncülük etti diyebiliriz. Özellikle dalgalı makroekonomik ortamda da bankacılık sektörünün ön plana çıkması, 2020 yılından bu yana açılan (pandemi etkisi) sınai & bankacılık makasının bankalar lehine kapanmasını sağladı. Son düşüşte zirveden geri çekilen BIST’te en hızlı değer kaydeden sektör gruplarının başında bankacılık sektörü gelmesinin ardından tepki alımlarında da bankacılık başı çekti. Seçim sonrası dönemde ortodoks makro politikalara dönüleceğinin sinyallerinin verilmesi ve atılan ilk adımlar, Türkiye’nin risk priminin gerilemesi ve BIST’in dolar bazında ucuzlaması ile birlikte yabancı ilgisinin artmasına ve bankacılık sektörü hisselerinin de prim yapmasını sağladı.
Bu fiyat performansının aksine, sektörün kârlılığı iyice baskılanan net faiz gelirlerinin etkisiyle gerilemeye devam ediyor. Bunun başlıca sebepleri kredi/mevduat makasının sıfır düzeyine yakın seyrederken, TÜFE endeksli tahvil gelirlerinde baz etkisi ve enflasyon varsayımına paralel düşüş.
Kurdaki yükseliş bir taraftan al/sat giderlerini arttırırken, risk modellemesi etkisi üzerinden karşılık giderlerini arttırıyor. Yüksek artış gösteren komisyon gelirleri ve düşük faaliyet giderleri artışı olumlu katkı sağlasa da net faiz gelirleri ve net kâr bazında hem çeyreksel hem de yıllık bazda daralmalar beklediğimizden, bankacılık sektöründe bilanço açıklamalarının kâr satışlarını tetikleyebileceğini ve ilk etapta BIST’in geneline yayılan bir baskı yaratabileceğini düşünüyoruz.
AKBNK yüksek artı kur pozisyonuna bağlı kur artışı gelirleri sebebiyle pozitif ayrışabilecek olsa da bilanço döneminin yaratabileceği baskıdan etkilenebileceğini düşünüyoruz. Sektör için potansiyel olumlu gelişmeler ise, bu haftaki PPK kararı dahil olmak üzere, genel makroeknomik politika adımlarında rasyonel çizginin devam etmesi, TCMB rezervlerinde son dönemde görülen artış gibi sistematik risklerin bertaraf edilmesini sağlayacak sonuçların elde edilmesi olacaktır.
Geçtiğimiz son üç çeyrekte demir çelik paylarına resesyon endişeleri damgasını vurmuştu. Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile birlikte çelik ve hurda fiyatları sert yükselmiş ve kurdaki gelişmelere bağlı olarak da çelik sektörü payları 2022 yılının ilk iki çeyreğinde ön plana çıkmıştı. Global piyasalarda büyüme odaklı stratejiye geçiş ve resesyondan uzaklaşılması, demir çelik paylarını ileriye dönük projeksiyonda ön plana çıkarabilir. Bu çeyrekte ise EREGL’de yüksek ertelenmiş vergi giderinin baskısı ve kur giderleri ile net kârın zayıf kalacağını düşünüyoruz. KRDMD’de ise operasyonel kârlılık iyileşiyor olsa da kur giderleri ve finansman giderleri net kârı baskılayacaktır.
30.03.2023 26.06.2023 Değişim Konsolide Olmayan Konsolide Dolar / TL 19,146 25,8231 34,87% 9.08.2023 21.08.2023 Euro / TL 20,8021 28,154 35,34% Finsansalların Son Açıklanma Tarihi Güçlü fiyat artışları ve operasyonel iyileşmeler nedeniyle CCOLA ve AEFES’in kârlılıklarını güçlü beklemekteyiz. BIMAS’ın yüksek enflasyon ve geniş mağaza ağının sağladığı pazar payı kazanımları ciro bazında şirketi ön plana çıkarsa da yüksek personel maliyeti, esas faaliyet ve net kârını baskılayabilir.
SOKM’da mağaza açılışları ve gıda enflasyonunun etkisiyle güçlü büyüme bekliyoruz. MAVI’de güçlü talebin devam etmesi, yükselen maliyetlerin ürünlere yansıtılarak büyüme odaklı strateji ile öne çıkacaktır. Euro bazlı gelirleri sayesinde bilanço döneminde YUNSA’nın da öne çıkmasını bekliyoruz.
Ulaştırma şirketlerinden bu çeyrekte de güçlü finansallar beklemekteyiz. Turizm sezonunun sadece yaz ayı için değil, kış sezonunda da devam etmesi, toplamda yolcu trafiğinin 2022’yi geçmesi, kârlılığı destekleyecek olup, pandemi döneminde ön plana çıkan kargoculuk geçek çeyreklere kıyasla ciroya daha az katkı sağlayacak olmasına rağmen THYAO’dan güçlü FAVÖK performans beklemekteyiz.
Buna ek olarak Euro’nun yukarı yönlü seyri PGSUS’u da ön plana çıkarıyor. Yer hizmetleri faaliyetleri ve havalimanlarındaki güçlü seyirler TAVHL’yi de olumlu etkileyecek. Haziran ayı içerisinde gerçekleşen Şampiyonlar Ligi finali ve bayram tatillerindeki havalimanları doluluk sayıları sektör için en iyi geçen üçüncü çeyrek öncesinde pozitif katalist etkisi yaratıyor.
Bu çeyrekte de ön plana çıkmasını beklediğimiz sektör gruplarının başında otomotiv sektörü geliyor. ODD verilerine bakıldığında Nisan-Haziran döneminde 254.951 adet otomotiv, 65.447 adet hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Otomotiv satışları geçen yılın aynı dönemine göre %58, hafif ticari araç satışları ise %47 artış gösterdi. Güçlü satışlar ve talebin öne çekilmesi DOAS, FROTO ve TTRAK’ı ön plana çıkarıyor. Ayrıca kur etkisinin satışlara yansıtılarak ihracatı yüksek olan sektörün bu çeyrekte de öne çıkmasını sağlıyor.
Depremde hisse fiyatı perfomansı ile öncü sektör grubu olan çimento sektöründe yurt içi faaliyetlerindeki artışa bağlı olarak çimento ve hazır beton talebindeki güçlü seyrin devam ettiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra, sektör yılın ikinci çeyreğinde süren elektrik ve yakıt maliyetlerindeki geri çekilmelerle kâr marjlarındaki iyileşme ile pozitif ayrışabilir. BOBET’in güçlü finansallar açıklayacağını düşünüyoruz.
Mevsimsellik etkisi ile GWIND’in kârının geçen çeyreğe göre baskılanmasını bekliyoruz. AKSEN’de ise spot elektrik fiyatlarında düşüş olmasına rağmen geçen çeyreğe göre kur gelirleri katkısı ile baskının sınırlı olmasını bekliyoruz.
Hayat dışı sigortacılık sektöründe prim üretimindeki artışın artan poliçe fiyatları ile birlikte enflasyonu geçtiği ortamda, döviz pozisyonu kaynaklı kur farkı gelirlerine bağlı olarak AKGRT’den güçlü finansallar bekliyoruz.
Özet olarak, bankacılık haricindeki sektörlerde karışık bir görünümden bahsediyor olsak da, FAVÖK ve net kâr karşılaştırmasında, ağırlıklı ortalamalara baktığımızda yıllık ortalamalara baktığımızda enflasyona paralel ve/veya hafif üzerinde artışlar beklemekteyiz.
“BİLANÇO SONUÇLARINA GÖRE PORTFÖY GEÇİŞLERİ HIZLANACAKTIR”
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Kurucusu:
Yılın 2. çeyrek bilançoları geçen hafta Arçelik ile başladı. Solo bilançolar için son gönderme tarihi 9 Ağustos, konsolide bilançolar için son tarih 21 Ağustos olarak açıklandı. Başka deyişle Ağustos ayının ortalarında bilançoların büyük kısmını almış olacağız. Bu dönemde hisse bazlı bilanço beklentili yoğun işlemlere ve hareketlere tanıklık edeceğiz. Sonuçlara göre portföy geçişleri hızlanacaktır. Bu dönemde Ulaştırma, Havacılık, Otomotiv, Çimento ve Perakende şirketleri bilanço beklentisi yüksek sektörler olarak öne çıkıyor. Diğer yandan enerji sektörü şirketleri de yüksek sezon etkisiyle güçlü sonuçlara açıklayabilir. Genel anlamda Bankacılık dışı sektörlerde toplam kârlarda yıllık %27 ve çeyreklik %46 gibi bir artış bekleniyor. Bu artışta THYAO, PGSUS, TAVHL, FROTO, TOASO, AEFES, CCOLA, DOAS, TTRAK, ASELS, MGROS ve BIMAS rol oynayacak görünüyor. Bunların dışında Sigorta sektöründe yılın ilk yarısında %110 gibi bir prim artışı açıklandı. Buna paralel olarak AGESA, ANSGR ve TURSG yine iyi bilanço bekliyorum. SISE de ciro ve FAVÖK olarak yatay ancak kur etkisi ile net kârda artış olabilir. MAVI de ise ciro ve FAVÖK olarak güçlü, ancak finansman giderleri nedeni ile net kârda yatay bir seyir olabilir. Bunlarında dışında daha orta ve küçük piyasa değerine sahip şirketlerde ise teknoloji perakendelerinde iyi sonuçlar olabilir. Bunların içerisinde TKNSA, AZTEK, INDES, PENTA gibi şirketler öne çıkabilir. Mağazacılık oldukça güçlü gidiyor buna paralel DESA, VAKKO ve DERIM yine yüksek ciro ve kâr rakamı ile öne çıkabilir. Yazılım sektörünün güçlü olmasını ve LOGO’da yüksek büyüme ve güçlü kâr rakamı bekliyorum. Enerji segmentinde ise ORGE, ENJSA, GWIND güçlü sonuçlar beklediğim şirketler. Son günlerde yüksek performans gösteren GESAN, ASTOR, YEOTK gibi şirketlerde güçlü büyümeler göreceğiz ancak önden yüklemeli fiyatlamalar olması nedeni ile dikkat edilmeli. Bunların içerisinde TAVHL, LOGO, TKNSA, ORGE, ENJSA gibi şirketler göreceli olarak ucuz kalmış görünüyor. Zayıf sonuçlar beklediğim şirketler ise EREGL, KRDMD, PETKM öne çıkıyor. TUPRS yatay bir bilanço getirebilir.
“FAALİYET KÂRLILIĞINA DİKKAT ETMELİYİZ”
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya:
2023 yılının 2. çeyrek döneminde otomotiv, gıda perakende ve havacılık sektöründeki şirketlerin güçlü kâr açıklamalarını bekliyoruz. Bu sektörlere ilişkin gelişmeler ve aylık aldığımız sektörel rakamlar bize güçlü sonuçlar geleceğine ilişkin veri sunuyor. Yolcu sayısındaki artışın devamı, dış hat yolcu trafiğindeki güçlü trende bağlı olarak birim ücretlerdeki yüksek seyir, mevsimsellik etkisi ve TL’deki değer kaybının desteği ile havacılık şirketlerinin faaliyet kârlarında güçlü trend 2. çeyrekte de devam edecek gibi gözüküyor. Gıda perakende tarafında güçlü faaliyet kârı gelmesini bekliyoruz. İç piyasadaki yüksek talep ve kârlılık nedeniyle otomotiv sektöründe güçlü sonuçlar bekliyoruz. Ayrıca, içecek sektöründe operasyonel kârlılıkta iyileşme beklentimiz ve sigorta sektöründe yüksek kâr beklentimiz bulunuyor. Bahsi geçen sektörlerdeki şirket hisselerinde yükseliş eğilimlerinin bilanço beklentilerini yansıttığını izlemeye devam ediyoruz. Dolayısıyla beklentinin gerçekleşmesiyle kâr realziasyonları oluşabilir. Ancak yılın geri kalanında da bu sektörlere ilişkin güçlü ciro ve kâr beklentimiz sürüyor. Dolayısıyla kâr realizasyonlarının alım fırsatı sunması da beklenebilir. Demir çelik, petrokimya ve genel olarak kimya sektöründeki şirketlerde zayıf finansal sonuçlar gelebilir. Buna karşın bu çeyrekte net nakit pozisyonu güçlü olan ve döviz fazlası veren şirketler ön planda olacak. Dolayısıyla zayıf seyreden sektörlerde hisse bazlı ayrışmalar ya da beklentilerden farklı sapmalar oluşabilir. Tek seferlik vergi giderleri 2023 yılının 1. çeyrek döneminde olduğu gibi, 2023 yılının 2. çeyrek döneminde de etkili olabilir. Dolayısıyla faaliyet kârlılığına dikkat etmeye devam edeceğiz.
“SAVUNMA SANAYİNDE ASELSAN ÖNE ÇIKIYOR”
Ata Yatırım Araştırma Analisti Berk Berensel:
Yılın 1. çeyreğinde takip listemizdeki bankacılık dışı şirketlerin net kârının yıllık bazda %11 artmasını beklerken, takip listemizdeki bankacılık dışı şirketler için piyasa yıllık bazda %9 net kâr büyümesi beklemektedir. Takip listemizde bankacılık dışı şirketler arasında, güçlü seyreden iç talep ve fiyatlar ile otomotiv şirketleri, güçlü yolcu büyümesi gerçekleştiren havayolu şirketleri, uzun pozisyonu ve savunma sanayinde büyüme potansiyeliyle Aselsan öne çıkarken, emtia sektöründeki global yavaşlama nedeni ile demir çelik ve petrokimya sektörünün yıllık bazda zayıf sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Takip Listemizde bulunan bankacılık şirketleri için çeyreksel bazda %1 net kâr büyümesi tahmin ederken, piyasa çeyreksel bazda %1 kâr daralması beklemektedir. Takip listemizde bulunun bankacılık şirketleri için çeyreksel bazda net kâr büyümesi açısından Akbank ve TSKB olumlu yönde ayrışırken, Halkbank ve Vakıfbank olumsuz yönde ayrışmaktadır.
Yılın başından itibaren kredi kartıyla elektronik harcamalarında güçlü bir artış gözlemlememize ve sağlam bilanço yapılarına rağmen TKNSA ve INDES hisse getirilerinin beklentinin altında kaldığını söyleyebiliriz. Döviz fazlası olan şirketler bu çeyrekte yaşanan kur artışı sayesinde net kâr anlamında olumlu ayrışması beklenebilir. Takip listemizde yer alan ve 95.86TL 12 aylık hedef fiyatımız olan ASELS ve 63.03TL 12 aylık hedef fiyatımız olan SISE döviz kurunun artışında olumlu etkilenmesi beklediğimiz şirketler arasında.
Model portföyümüzde olan BIMAS, CCOLA, MGROS, SISE, TAVHL, TCELL ve TOASO yukarı potansiyeli yüksek gördüğümüz şirketler. 2Ç23 finansalları özelinde ise havacılık ve otomotiv sektörü hisselerinde güçlü performans bekliyoruz.