İkinci el otomobil alırken sıkı pazarlık dönemi

Yayınlama: 07.08.2021 12:56:00 Güncelleme: 07.08.2021 13:06:18

İkinci el otomobilde kartel iddiaları dikkat çekiyor. Sıfır otomobil satan bayiler ise satış taahhütlerini yerine getirebilmek için internette değil ama bayide yüksek inidirmler vaat ediyor

İkinci el otomobil alırken sıkı pazarlık dönemi

İkinci el otomobilde fiyat çılgınlığı pandeminin ilk yazından beri dürüyor. Yükseliş satıcıyı da karambolde bıraktı. Çünkü eldeki satılsa yerine bir başkasını koymak elde yüklü nakit yoksa bu faiz seviyelerinde imkansız ve mantıksızdı. Lojistik sorunu, ardından arz sorunu, en son da çip sorunu sebep gösterildi.

Galericiler bayileri, bayiler galericileri suçlarken, 100 bin liralık otomobilin 350 bin liraya çıkışını izledik.

İlginç olan, arz sorunu kalmasa fiyatların düşeceğini düşünen neredeyse yok.

“ARAÇ PARKLARI DOLU”

Berfin Nilgün Çipa, Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık ile konuştu. Yanık’ın iddiaları yenilir yutulur gibi değil. “Araç parkları dolu. Ortada bir otomobil arz sorunu yok. Fiyatı pandeminin başından bu yana karteller bilinçli şekilde yükseltiyor” diyor Yanık. Fiyatlarla ilgili tahmini ise “Denetim yok. Yükselen fiyatlarla mücadele yok. En fazla, fiyatlar sabitlenir.”

BAYİ İLE SIKI PAZARLIK DÖNEMİ!

Aslında fiyat yükselişiyle zor durumda olan bayilerin de bir süredir sıfır araç satışında elini biraz rahatlan bir durum bu. İkinci elde 5 yaşındaki bir otomobille aynı fiyatlara gelen bir sınıf düşük sıfır bir araç, artık daha kolay satılabiliyor. Elbette bayi için sürekli yükselen, istikrarsız fiyat iyi değil. Sonuçta sattığı aracın yerine yenisini koyamayacak bayi için de öngörülemezlik var. Fakat bayiler de taahhüt ettikleri satışları yapabilmek için başka yol buluyor. Bunlardan biri, sitelerinde ilan ettikleri anahtar teslim fiyatlardan çok daha düşüğe satış yapmak. Böylece aynı aracın sıfırı, yine ikinci el fiyatından ucuz görünüyor. Bir ikinci yöntem de banka üzerinden ÖTV sınırlarına takılmayan kadar kısmını alıp, kalanını elden nakit teslim almak. Alıcı, indirimi ÖTV diliminden almış oluyor.

Bu durumda araç almak veya aracını yenilemek isteyenlerin mutlaka yapması gereken şey, bayiyle liste fiyatına bakmadan sıkı sıkı pazarlık yapmak.